Bebek Bulunan Evlerde Alınması Gereken Önlemler
Artık her yerde dolaşabildiği için bebeğim görebildiği her şeye dokunmak istiyor. O hiçbir şeyden korkmasa da ben bunun riskli olabildiğini biliyorum. Ne gibi önlemler almalıyım?
Dizlerinizin üstüne çökerek kendinizi çocuğunuzun boy hızasına getirin ve dünyayı onların bakış açısından gözlemleyin... Merdivenler tırmanılacak bir dağ gibi, yakınlardaki eşyalar erişilecek hazineler gibi görünür. Güvenli yuvanız olası tehlikelerle dolu olabilir. Çocuğunuzun bir an için bile olsa başıboş kalacağı zamanlar olacaktır, o yüzden birkaç önlem almalısınız.
Ne gibi önlemler alınmalı?
Evde kaza olmamasını sağlamanın en iyi yolu kazaları önlemekten ve bebeğinizi tehlikeler hakkında uyarmaktan geçer. Bebeğiniz karşılaştığı risklerin farkında olmayabilir ve bunları görmelerini sağlamak sizin elinizdedir. Bebeğinize, örneğin neden ütüye ya da fırın kapağına dokunmaması gerektiğini onun anlayabileceği şekilde açıklayın.
Banyoda, bez değiştirme tezgahında, yüksek sandalyesinde, arabada hatta bir pencerenin açık olduğu bir odada bir bebek asla yalnız bırakılmamalıdır.
Evinizde ihtiyaç duyabileceğiniz özel güvenlik ekipmanlarını düşünmeye başlamalısınız: priz kapakları, merdiven kapıları, açık kapı korumaları, masa köşesi korumaları ve kapı çarpmasını önleyen cihazlar.
Her odada kaza önleme
Mutfak tehlikelerle dolu olabilir ve ev kazalarının neredeyse dörtte biri burada meydana gelir. Boğulma, zehirlenme ve zehirli ürünlerin tüketimini önlemek için plastik torba, ev temizliği ürünleri, bıçaklar ve ilaçlar gibi tüm tehlikeli eşyaları el altından kaldırmalısınız.
Pişirirken tava tutacaklarının daima içeriye dönük olduğundan emin olun.
Mama sandalyesinin sağlam durduğundan, ocak veya fırından uzak olmasından ve bebeğinizin kemerinin bağlandığından da emin olmalısınız.
Bebeğinizin yatak odasında, güvenlik standartlarına göre üretilmiş bir yatak seçmeli ve içine bir veya iki yumuşak oyuncaktan fazlasını koymamalısınız! Yastık ve yorgana da gerek yoktur, mevsime uygun pijama takımı yeterli olacaktır.
Yemek ve oturma odasında, etrafta bebeğinizin yutacağı küçük şeyler olmamasını sağlayın. Mum yakmayın ve bebeğinizin çarpabileceği mobilya kenarlarında köşe koruyucuları kullanın.
Banyoda öncelik, düzendir. Banyo ve bez değişimi için her şeyin hazırda bulunması gerekir. Banyoda kaymaz yer paspası kullanın ve hepsinden de önemlisi çocuğunuzu banyodayken asla yalnız bırakmayın. İlaç dolabı ve kimyasal temizlik malzemelerinin olduğu dolabın yüksekte ve kilitli olduğundan emin olun.
Bahçe: bahçe aletlerini ve gübre gibi ürünleri ortada bırakmayın. Yüzme havuzunuz varsa etrafından çit çekilmesi gerektiğini unutmayın.
Bebeklerde İlk Yardım
Morluk, küçük şişlik ve küçük kesiklerde sakinliği elden bırakmayın! Çoğu hafif yaralar evde tedavi edilebilir. Biraz dezenfektan veya rahatlatıcı merhem ve kocaman bir öpücük her şeyi unutturmaya yeter!
Daha ciddi durumlarda 112’yi arayıp ambulansın eve gelmesini beklerken ne yapmanız gerektiğini öğrenin. Aksi takdirde, özellikle de aşağıdaki durumlarda, doğrudan acile gidin:
- Derin kesik, geniş alanlı yanık ve/veya yüzün etkilenmesi.
- Bebeğinizin burnuna bir şey sokması veya küçük bir parçayı yutması.
- Bebeğinizin başının üstüne düşmesi ya da garip davranışlar sergilemesi, bilincini yitirmesi veya kusması.
- Bebeğinizin ilaç veya zehirli ürünler yutması. Yuttuğu ürün ne olursa olsun bebeğinize bir şey içirmeyin veya kusmaya zorlamayın.
Türkiye Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre, tüm kazalar içinde ev kazalarının görülme oranı %25’tir ve ev kazaları, trafik kazalarından sonra 2. sıradadır. Ev kazalarının %45,4’ü de 0-6 yaş arasındaki çocuklarda görülmektedir. Bu kazaların aslında önlenebileceğini unutmayın.
İlgili Makaleler