Bebeklerde Beslenme Düzeni ve İpuçları
Bebeğime ek gıdalar vermeye başladım. Ancak hangisi daha iyi bilemiyorum: püre ve kompostoları evde kendim mi yapmalıyım yoksa bebeğime piyasada satılan bebek ve küçük çocuk ek gıdalarından mı vermeliyim?
Hayatı kendiniz için daha zorlaştırmanıza ve bebeğinize piyasada satılan bebek verdiğiniz için suçluluk hissetmenize gerek yok. Her besinin kendine özgü avantajları vardır ve bebeğinizi ve kendinizi bunlardan mahrum bırakmak yanlış olur. Önemli olan bebeğinizin yeme keyfini tatmin ederken ihtiyaç duyduğu besin öğesi gereksinimini sağlıklı şekilde karşılamanız ve hayatı kendinize olabildiğince kolaylaştırmanızdır!
Ev yapımı gıda mı hazır gıda mı?
Eğer mutfakla ilgileniyorsanız, küçük yemek aşıklarınızın mutfaktaki becerilerinizden faydalanmasını istersiniz! Tabi ki evde yemek yapmak zaman, ağzına kadar dolu bir buzdolabı ve özellikle bebek ve küçük çocuklar için yiyecek hazırlamak için birçok ekipman gerektirir. Marketlerden alabileceğiniz ürünler de pratiklik sağlayabilir. Ayrıca bu ürünler, bebek ve küçük çocuklar için ilgili mevzuatlara uygun olarak üretilmektedir ve onların besin öğesi gereksinimlerine göre zenginleştirilmektedir. Gördüğünüz gibi, bebeğiniz tat duyusunu keşfederken ve geliştirirken onun iştahını tatmin etmek için bir değil birçok çözüm bulunuyor.
Evde bebekler için yiyecek hazırlamak maması yapmak
Katı ek gıdaya ilk geçtiğinizde, her şeyden önce doğru ekipmana sahip olduğunuzdan emin olun. En iyi çözümlerden biri, bebeğiniz için yiyecek hazırlamak için özel olarak geliştirilen bir mutfak robotu edinmektir (bir arkadaşınızdan da ödünç alabilirsiniz). Bu sihirli cihaz, tek bir tuşla buz çözdürme, ısıtma, buharda pişirme ve püre yapma imkanı sunar. Eğer bir cihaza para vermek istemezseniz, yine de kullanabileceğiniz başka yöntemler bulunuyor. Düdüklü tencere kullanabilirsiniz (siz bebeğinizle oynarken her şeyi kendisi pişirir!), malzemeleri tuzsuz az suda kaynatabilir, uygun kaplarda fırında veya buharda pişirebilirsiniz. Bunun yanında bir de blenderınız varsa işte hazırsınız!
Organize olabilmek açısından, birkaç öğün için yeterli miktarda pişirin ve kalanı buzluğa atın. Ayrıca her zaman bir öğünü önceden hazırlamaya çalışın: iş yerinizde uzun geçen bir günün ardından kucağınızda yorgun ve aç bir bebekle son dakikada yemek yapmaya çalışmaktansa önceden hazır olmak en iyisi! Son olarak alışverişe çıkmadan önce, önünüzdeki haftanın menüsünü de düşünün. Böylece çocuğunuzun öğünlerini yaşına uygun olarak çeşitlendirebilirsiniz. Hatta haftalık bir öğün planı bile yapabilirsiniz; biraz demode bir yöntem gibi gözükse de halen etkilidir. Malzeme alırken, bunları hafta içinde farklı tariflerde nasıl kullanabileceğinizi düşünün (örneğin patatesi balıkla birlikte sunarken püre yapabilir ya da çoban kavurmanın içine koyabilirsiniz). Malzeme seçiminde sebze ve meyveleri mevsiminde tercih edin, bu şekilde hem vitamin açısından daha zengin malzeme kullanırsınız, hem de bunları daha ucuza almış olursunuz.
Et ve balık konusunda ise, özellikle beslemeniz gereken birkaç nesilden kişi varsa, etin en yumuşak tarafını ufaklıklar için ayırın ve kolay tüketilebilecek şekilde hazırlayın. Böylece herkes yemeğin keyfini çıkarabilir!
Son bir ipucu: evde yaptığınız pürelere bebeğiniz 1 yaşına gelene kadar tuz eklemenize gerek yoktur. Şekeri de çocuğunuzla ne kadar geç tanıştırırsanız o kadar iyi olur. Doğa en iyisini bilir ve meyve ve sebzelerde doğal olarak bulunan tuz ve şeker, bebeğinizin hassas küçük vücudu için oldukça yeterlidir.
Sonuç olarak eğer zamanınız varsa ve yapmak istiyorsanız, bebeğiniz için evde yemek hazırlamak çok da zor değildir. Yemek pişirmenin eğlenceli olması gerektiğini de unutmayın: bebeğiniz siz mutfakta koştururken sizi izlemeye bayılacak!
İlgili Makaleler