Bebekler Günde Kaç Öğün Yemeli

Bebekler Günde Kaç Öğün Yemeli? Bebek Öğünleri

6 - 12 Ay
Makale
Ara 3, 2019
3dk

Bebeğim sanki bir yetişkin gibi günde dört öğün yiyor. Birçok yeni tat keşfediyor. Öğünlerinin ona uygun olduğundan nasıl emin olabilirim?

Altıncı aydan itibaren bebeğiniz dış dünyaya ilgi duymaya başlar. Her şeyi merak eder ve hareket kabiliyeti geliştikçe daha çok enerjiye ihtiyaç duyar! Bu dönem, birçok gıdanın keşfini gerektirir. Bebeğiniz yoğun bir büyüme dönemindedir, doğumdaki kilosu yaşamının ilk üç yılında dört katına çıkacaktır. Yediği öğünler ona yapması gereken tüm keşifler ve psikomotor gelişimi için gerekli olan enerjiyi sağlayacaktır. 

 

Bebekler için en önemli öğün

Bebeğiniz güne tam gaz başlıyor! Keşfedecek onlarca şey var. Bunun için de enerji gerekli. Kahvaltı, farklı sabah aktivitelerini gerçekleştirmeleri için gerekli olan enerjiyi sağlamalıdır: pencere boyunca sağa sola giden karıncaları izlemek, tüm önemli evraklarınızı dikkatlice yırtmak, tüm kitaplarını okumak ve üzerlerine salyalarını akıtmak vb. Bu nedenle, sihirli bir bileşim oluşturan ve sırasıyla kalsiyum ve enerji veren süt ürünleri ve tahıl ürünlerine ihtiyacı var.

 

Yeni lezzetlerin keşfi için öğle yemeği

Tüm görevlerini tamamladıktan sonra bebeğiniz mutfakta da bazı keşifler yapmaya hazırdır. Genelde öğle yemeği onlara yeni tatlar tanıtmak için en iyi zamandır. 
Menüde sebzeler (yaşına göre püre halinde, çorbanın içinde, ezilmiş ya da küçük küpler halinde), uygun miktarda et ya da balık, bir süt ürünü (yoğurt ve/veya 1 yaş sonrasında süt) ) ve/veya biraz meyve (çocuğunuzun yaşına göre komposto halinde, pişmiş ya da püre edilmiş, çiğ ve ezilmiş ya da rendelenmiş) yer almalıdır.
Öğle yemeği, çocuğunuzla iletişim kurmak için de önemli bir zamandır.
Eğer tüm dikkatiniz tamamen onun üzerinde olursa her ikiniz için de özel bir an yaratılabilir!

 

Ara öğünlerin önemi

Akşamüzeri uykusundan sonra bebeğiniz parkta koşturmaya ya da yeni oyunlara odaklanmaya hazırdır. Ancak öncesinde, tüm çocuklardan önce kaydıraktan kaymak için depoyu doldurmaları gerekmektedir. Ara öğünlerde, çok kalsiyuma ihtiyaç duyduklarından, bir süt ürünü (yaşına göre anne sütü ya da devam sütü, yoğurt, beyaz peynir vb.), fiziksel aktivitelerinde onları yarı yolda bırakmaması için yavaş yakılan karbonhidratları sağlayacak bir tahıl ürünü (yaşına göre glutenli ya da glutensiz bir çocuk tahılı, özel bebek tahılları, bir parça ekmek vb.) ve sindirimine yardımcı olacak vitamin ve lifleri sağlayan meyve yer almalıdır.

Eğer çocuğunuz bu önemli ara öğünü atlarsa, geç bir ara öğün yerine erken bir akşam yemeği vermeniz önerilir, böylece akşam yemeği için iştahını azaltmış olursunuz.

 

Huzurlu bir gece uykusu için iyi bir akşam yemeği

Yoğun günü sona erdikten sonra yapılan güzel bir banyonun ardından bebeğiniz tüm bu aktivitelerden ötürü hem heyecanlı hem de yorgundur.

Biraz yatışmasını sağlamak için huzurlu bir gece uykusu çekmelerini sağlayacak özel bir akşam yemeği hazırlayın. Menüde, geceyi rahat geçirmelerini sağlamak için onlara yavaş yakılan karbonhidratlarla, sebze ve tahıllarla hazırlanan çorba ya da püre, uygun porsiyonlarda et ürünleri, yaşına uygun bir süt ürünü ve biraz meyve yer almalıdır. Bebeğinizin oldukça güzel planlanmış günü sona ererken, birçok oyun, keşif ve yemeği de beraberinde getirdi.

İyi beslenme alışkanlıkları erken yaşta başlar. Bu nedenle genel olarak hiçbir besleyici değeri olmayan şekerli içecekler (kola vb.), tatlılar ve çikolata, kek ve bisküvi gibi çok fazla yağ ya da şeker içeren “abur cuburlardan” kaçının.  

İlgili Makaleler

View details Bebeklerin “Konuştuğu Dilden” Anlamak
Makale
bebek dilinden anlamak

Bebeklerin “Konuştuğu Dilden” Anlamak

Bebeğimin gülümsemesi ve gözyaşları aç veya tok olduğunu anlamak için yetersiz kalıyor. Bebeğimin davranışlarını yorumlamak konusunda bana tavsiye verebilir misiniz?

4dk oku

View details Bebeklerde Isırma ve Çiğneme Öğrenimi
Makale
katı gıdalara başlama

Bebeklerde Isırma ve Çiğneme Öğrenimi

Bebeğim doğduğundan beri anne sütünden başka bir şey tüketmedi. Yavaş yavaş katı yiyeceklere başlatarak bebeğimin hem yeni tatlar hem de yeni yiyecek dokuları tanımasını sağlıyorum.

3dk oku

View details 8-12 Ay İçin Beslenme Ve Besin Değişimi:
Makale
8-12 ay beslenme ve besin değişimi

8-12 Ay İçin Beslenme Ve Besin Değişimi:

Bu sınavı yapıp besin bilginizi sınayın!

5dk oku

View details Katı Gıdalara Başlama Rehberiniz
Makale
katı gıdalara başlama

Katı Gıdalara Başlama Rehberiniz

Bu heyecan verici dönüm noktasına ulaştığınız için kutlarız ve bebeğinize ilk yemeklerini yedirirken bol eğlence dileriz. 

6dk oku

View details Bebeğinizi İyi Şekilde Beslemek
Makale
Bebeklerde İyi Beslenme için İpuçları

Bebeğinizi İyi Şekilde Beslemek

Bebeğime ek gıdalar vermeye başladım.

3dk oku

View details Bebeğimin Beyni Doğumdan 3 Yaşına Kadar Nasıl Gelişiyor?
Makale
3 yaşına kadar bebek beyni gelişimi

Bebeğimin Beyni Doğumdan 3 Yaşına Kadar Nasıl Gelişiyor?

Bebeğimin yeni şeyler öğrenişini izlemek hayret verici! Her doğan gün yeni bir ilerleme ve hızlı öğrenmeyi de yanında getiriyor. Geleceğin Einstein’ıdır belki, kim bilir?

2dk oku

View details Dikkat - İshal!
Makale
bebeklerde ishal

Dikkat - İshal!

Bebeğim iki gündür ishal. Bu normal mi yoksa endişelenmeli miyim? İshalden kaçınmak mümkün müdür?
 

2dk oku

View details Bebeklerde Tat Alma ve Damak Zevki
Makale
bebeklerde tat alma

Bebeklerde Tat Alma ve Damak Zevki

Bebeğimin zaman içinde nasıl küçük bir gurmeye dönüştüğünü öğrenmek istiyorum!

3dk oku

View details Bebeklerde Ek Gıdaya Geçerken Bilmeniz Gerekenler
Makale
ek gıdaya geçiş

Bebeklerde Ek Gıdaya Geçerken Bilmeniz Gerekenler

Bebeğim 6.ayını doldurdu ve ilk “katı” yiyeceğini yemeye hazır. Ne yapmalıyım?
 

5dk oku

View details Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Rehberi
Makale
ek gıdaya geçiş

Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Rehberi

6dk oku

View details Bebeğin Birinci Yaş Günü
Makale
bebeğin birinci yaş günü

Bebeğin Birinci Yaş Günü

Ufaklığın doğmasının üzerinden neredeyse bir yıl geçti bile ve artık kutlama zamanı! Ona ne hediye verebilirim? Bunu bir aile etkinliğine çevirmeli miyim?

1dk oku

İlk 1000 Gün Kulübüne Katılın

  İlk 1000 Gün Kulübüne Katılın

Annelik, ömür boyu süren bir yolculuktur

Beslenme Kılavuzu

Beslenme Kılavuzu

Beslenme hakkında bilgi edinin

Uygulamalar

Uygulamalar

Özel pratik uygulamaları deneyin

Yardım Alın

Yardım Alın

Her zaman ihtiyacınız olan yardım ve cevapları alın