Anne Sütünün Önemi ve Emzirmenin Faydaları
Sütümün içinde yok yok; yenidoğan bebeğimin besin öğesi ihtiyaçlarını eksiksiz bir şekilde karşılıyorum ve içeriğinin aylar geçtikçe ve bebeğimin ihtiyaçları değiştikçe değiştiğini biliyorum.
Bebeğinizi emzirdiğinizde ilk birkaç hafta boyunca ona, küçük bedeninde gerçekleşen yoğun gelişime uygun üç çeşit yemekli bir öğün vermiş olursunuz. Hatta, anne sütü bebeğinizin gelişimine doğumdan itibaren gerçek zamanlı olarak adapte olur. Erken doğum yapan kadınların erken doğan bebeğinin beyinsel gelişim ihtiyaçlarını karşılamak için temel yağ asidi içeriği daha zengin olan bir süt üretiyor olması bunun kanıtıdır.
Anne Sütünün Zaman İçinde Değişimi
Günler ve haftalar geçtikçe anne sütünün içeriği de değişir.
- İlk birkaç gün: doğumdan sonra bebeğiniz sindirimi kolay olan kıvamlı ve sarımtırak bir sütle beslenir. Adı kolostrum olan bu sütün üretilmesi hamileliğin ikinci üç aylık döneminde başlar. Protein ve antikor (dış tehlikelere karşı savaşan moleküler yapı) açısından zengin olan bu sıvı yeni doğan bebeğinizin tam da ihtiyacı olan besindir. Bebeğinizin ilk dışkısını (mekonyum) yapmasına da yardımcı olur. Miktar kontrolü yapılmadan ve mümkün oldukça erken verilmelidir. Kolostrumun küçük miktarlarda (emzirme başına 20 ila 40 ml) üretilmesi sizi endişelendirmesin: bebeğinizin doğduktan sonra ihtiyacını karşılamak için yeterlidir.
- 3.-14. Gün: kolostrum yerini “geçiş sütü”ne bırakır. Akışkan ve turuncumsudur, protein içeriği daha düşük, laktoz (şeker), lipid (yağ) ve kalsiyum içeriği daha yüksektir. Yaygın olarak sütün ”gelmesi” dedikleri durum, yani sütü daha büyük miktarlarda üretmeye başlamanızdır. Bunun olduğunu nasıl anlarsınız? Göğüslerinizin sıcak ve sert olduğunu hissedebilirsiniz ve bazen çatlama hissi bile yaşayabilirsiniz. Not: Ne kadar çok emzirirseniz o kadar çok sütünüz olur.
- İkinci haftanın sonunda sütünüz “olgun”laşır. Mavimsi beyaz bir renkte olup hafif saydamdır ve bebeğin büyümek için ihtiyaç duyduğu her şeyi içerir: su, proteinler, karbonhidratlar (bunların %90’ı laktozdur), lipidler (temel yağ asitleri dahil), mineraller (kalsiyum, demir, fosfor, vb.) ve tüm vitamin grupları. D vitamini (hem hamilelik esnasında hem de sonrasında) ve K vitamini (doğumdan sonra) takviyesi almanız genelde doktorunuz tarafından önerilir.
Anne Sütü Tam Bir Öğündür
- İster inanın ister inanmayın, anne sütünün rengi ve kıvamı hem haftadan haftaya hem de gün içinde saatten saate ve hatta tek bir emzirme boyunca değişir.
Sütünüz ayrıca bebeğinizin bir beslenme boyunca değişen isteklerine de adapte olur. Başlangıçta süt neredeyse tamamen saydamdır ve bebeğinizin açlığını ve susuzluğunu yatıştırmak için su ile şeker açısından oldukça zengindir. Bebeğiniz emdikçe süt koyulaşır ve lipid (yağ) ve protein içeriği zenginleşip bebeğinizin büyümek için ihtiyaç duyduğu enerjiyi sağlar. Beslenmenin sonuna gelindiğinde sütteki lipid (yağ) seviyesi bebeğiniz için dört katına çıkmış olur. Çocuğunuz iştahını tokluk hissi ile düzenler. Bu yüzden bebeğinizin göğüs ucunu kendi bırakıp diğer göğüse geçiş ya da emmeyi sonlandırma işaretini verene kadar beslenmesine izin vermeniz önemlidir!
İkiz bebekler yeterli anne sütü alabilir mi?
İkiz mi bekliyorsunuz? Eğer öyleyse, vücudunuzun aynı anda iki çocuğu emzirme kapasitesi hakkında endişeye kapılmayın. Neredeyse iki kat daha fazla süt üretirsiniz. Herhangi bir sebepten dolayı iki göğsünüzden birini kullanamıyorsanız emzirdiğiniz göğsünüz kapasitesini iki kat arttıracaktır. Dengeli beslendiğiniz ve yeterli sıvı aldığınız sürece sütünüz bebeğinizin ihtiyaçlarını karşılayabilir.
Burada önemli olan emzirme konusunda bebeğinize uymaktır. Bebeğinize de kendinize de güvenin.
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) yenidoğan bebeklerin ilk altı ay boyunca yalnızca emzirilmesini, başka bir deyişle başka bir sıvı veya besin verilmemesini tavsiye etmektedir.
İlgili Makaleler