Emzirme

Anne Sütünün Önemi ve Emzirmenin Faydaları

0-6 Ay
Makale
Kas 1, 2019
3dk

Sütümün içinde yok yok; yenidoğan bebeğimin besin öğesi ihtiyaçlarını eksiksiz bir şekilde karşılıyorum ve içeriğinin aylar geçtikçe ve bebeğimin ihtiyaçları değiştikçe değiştiğini biliyorum.

Bebeğinizi emzirdiğinizde ilk birkaç hafta boyunca ona, küçük bedeninde gerçekleşen yoğun gelişime uygun üç çeşit yemekli bir öğün vermiş olursunuz. Hatta, anne sütü bebeğinizin gelişimine doğumdan itibaren gerçek zamanlı olarak adapte olur. Erken doğum yapan kadınların erken doğan bebeğinin beyinsel gelişim ihtiyaçlarını karşılamak için temel yağ asidi içeriği daha zengin olan bir süt üretiyor olması bunun kanıtıdır.

Anne Sütünün Zaman İçinde Değişimi

Günler ve haftalar geçtikçe anne sütünün içeriği de değişir.

  • İlk birkaç gün: doğumdan sonra bebeğiniz sindirimi kolay olan kıvamlı ve sarımtırak bir sütle beslenir. Adı kolostrum olan bu sütün üretilmesi hamileliğin ikinci üç aylık döneminde başlar. Protein ve antikor (dış tehlikelere karşı savaşan moleküler yapı) açısından zengin olan bu sıvı yeni doğan bebeğinizin tam da ihtiyacı olan besindir. Bebeğinizin ilk dışkısını (mekonyum) yapmasına da yardımcı olur. Miktar kontrolü yapılmadan ve mümkün oldukça erken verilmelidir. Kolostrumun küçük miktarlarda (emzirme başına 20 ila 40 ml) üretilmesi sizi endişelendirmesin: bebeğinizin doğduktan sonra ihtiyacını karşılamak için yeterlidir.
  • 3.-14. Gün: kolostrum yerini “geçiş sütü”ne bırakır. Akışkan ve turuncumsudur, protein içeriği daha düşük, laktoz (şeker), lipid (yağ) ve kalsiyum içeriği daha yüksektir. Yaygın olarak sütün ”gelmesi” dedikleri durum, yani sütü daha büyük miktarlarda üretmeye başlamanızdır. Bunun olduğunu nasıl anlarsınız? Göğüslerinizin sıcak ve sert olduğunu hissedebilirsiniz ve bazen çatlama hissi bile yaşayabilirsiniz. Not: Ne kadar çok emzirirseniz o kadar çok sütünüz olur.
  • İkinci haftanın sonunda sütünüz “olgun”laşır. Mavimsi beyaz bir renkte olup hafif saydamdır ve bebeğin büyümek için ihtiyaç duyduğu her şeyi içerir: su, proteinler, karbonhidratlar (bunların %90’ı laktozdur), lipidler (temel yağ asitleri dahil), mineraller (kalsiyum, demir, fosfor, vb.) ve tüm vitamin grupları. D vitamini (hem hamilelik esnasında hem de sonrasında) ve K vitamini (doğumdan sonra) takviyesi almanız genelde doktorunuz tarafından önerilir. 

Anne Sütü Tam Bir Öğündür

  • İster inanın ister inanmayın, anne sütünün rengi ve kıvamı hem haftadan haftaya hem de gün içinde saatten saate ve hatta tek bir emzirme boyunca değişir.

Sütünüz ayrıca bebeğinizin bir beslenme boyunca değişen isteklerine de adapte olur. Başlangıçta süt neredeyse tamamen saydamdır ve bebeğinizin açlığını ve susuzluğunu yatıştırmak için su ile şeker açısından oldukça zengindir. Bebeğiniz emdikçe süt koyulaşır ve lipid (yağ) ve protein içeriği zenginleşip bebeğinizin büyümek için ihtiyaç duyduğu enerjiyi sağlar. Beslenmenin sonuna gelindiğinde sütteki lipid (yağ) seviyesi bebeğiniz için dört katına çıkmış olur. Çocuğunuz iştahını tokluk hissi ile düzenler. Bu yüzden bebeğinizin göğüs ucunu kendi bırakıp diğer göğüse geçiş ya da emmeyi sonlandırma işaretini verene kadar beslenmesine izin vermeniz önemlidir!

İkiz bebekler yeterli anne sütü alabilir mi?

İkiz mi bekliyorsunuz? Eğer öyleyse, vücudunuzun aynı anda iki çocuğu emzirme kapasitesi hakkında endişeye kapılmayın. Neredeyse iki kat daha fazla süt üretirsiniz. Herhangi bir sebepten dolayı iki göğsünüzden birini  kullanamıyorsanız emzirdiğiniz göğsünüz kapasitesini iki kat arttıracaktır. Dengeli beslendiğiniz ve yeterli sıvı aldığınız sürece sütünüz bebeğinizin ihtiyaçlarını karşılayabilir.

Burada önemli olan emzirme konusunda bebeğinize uymaktır. Bebeğinize de kendinize de güvenin.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) yenidoğan bebeklerin ilk altı ay boyunca yalnızca emzirilmesini, başka bir deyişle başka bir sıvı veya besin verilmemesini tavsiye etmektedir.  

İlgili Makaleler

View details Çekirdek Aile Olmak
Makale
çekirdek aile olmak

Çekirdek Aile Olmak

Hep bebeğinizin gelişinin hayalini kurdunuz, şimdi yanınızda ve çok mutlusunuz ama evlilik hayatınız çok değişti.

2dk oku

View details Günümüzde Baba Olmak
Makale
günümüzde baba olmak

Günümüzde Baba Olmak

İlk defa baba olanların ailede kendilerine yer bulmaları bazen zordur. Otoritemi korumak ile çocuğumla arkadaş olmak arasında nasıl denge sağlayabilirim?

2dk oku

View details Ailemiz Büyüyor!
Makale
Ailemiz Büyüyor!

Ailemiz Büyüyor!

Yeni bir bebek yolda fakat büyük çocuğumuz buna nasıl tepki verecek? Anlaşacaklar mı yoksa birbirlerini kıskanacaklar mı? Çok mutluyum fakat biraz endişeliyim.

3dk oku

View details Bebeğim Akşamları Ağlıyor
Makale
Bebeğim Akşamları Ağlıyor

Bebeğim Akşamları Ağlıyor

Bebeğim bir süredir günün aynı vakitlerinde, geceleri, bir türlü sakinleşmiyor. Karanlıktan mı korkuyor? Canı mı acıyor? Öfke krizi mi geçiriyor?

3dk oku

View details Babalar için; bebek bakımına giriş
Makale
babalar için bebek bakımı

Babalar için; bebek bakımına giriş

Eğer yıllar önce birisi bana baba olacağımı söyleseydi kesinlikle inanmazdım... Başta biraz çekingen olsam da tüm hayatımı küçük hazineme adamaktan inanılmaz mutluyum.

1dk oku

View details Bebeğinizle Geçireceğiniz İlk Saatler!
Makale
Bebeğinizle Geçireceğiniz İlk Saatler!

Bebeğinizle Geçireceğiniz İlk Saatler!

Bebeğim doğdu: bu hayatımın en güzel günü! Saatlerce süren doğumu unuttum bile. İlk dokunuş, ilk emzirme ve ilk banyo... Yeni ve güçlü duygular hissediyorum.

2dk oku

View details Bebekler Ne Zaman Yürümeye Başlar?
Makale
bebekler ne zaman yürür

Bebekler Ne Zaman Yürümeye Başlar?

1 yaşında, 15 aylıkken, 18 aylıkken? Bebeğimin ne zaman dünyayı o küçük ayaklarıyla keşfe çıkacağını merak ediyorum.  Onun yürümeyi öğrenmesine nasıl yardımcı olabilirim?

4dk oku

View details İşe Döndüğümde Bebeğime Kim Bakacak?
Makale
Ben İşteyken Bebeğime Kim Bakacak

İşe Döndüğümde Bebeğime Kim Bakacak?

İşe geri dönmek güzeldir ancak küçük meleğime bakacak doğru kişiyi bulmak çok önemli! Kreş, dadı ya da yatılı bakıcıdan birine güvenip seçebilir miyim? Biri diğerinden daha mı iyi?

3dk oku

View details Emzirmenin Anne Üzerindeki Etkileri
Makale
Emzirme

Emzirmenin Anne Üzerindeki Etkileri

Bebeğime tam olarak uygun olan sütün her zaman elimin altında olması, diyet yapmadan kilo vermek, bu gerçek antidepresandan en iyi şekilde faydalanmak...

3dk oku

View details Çalışan Anneler ve Emzirme
Makale
Çalışan Anneler ve Emzirme Düzeni

Çalışan Anneler ve Emzirme

Hamilelik iznim sona ermek üzere ve bebeğimi emzirmeye devam etmek istiyorum. Hem çalışan bir kadın hem de süper bir anne olmak mümkün mü? Kendimi bu konuda nasıl organize edebilirim?

2dk oku

View details Bebekle İletişim
Makale
bebekle iletişim

Bebekle İletişim

Bebeğiniz ister el ve ayaklarını birbirine çırpsın, ister yüzünde gülücükler açsın ya da yatağında avazı çıktığı kadar ağlasın, her halükarda size bir şeyler söylemek istediği aşikar. Ama ne?

2dk oku

View details Yeterince Anne Sütü Üretebilecek Miyim?
Makale
Yeterince Anne Sütü Üretebilecek Miyim?

Yeterince Anne Sütü Üretebilecek Miyim?

Emzirmek istiyorum fakat sütümün yeterince besleyici olacağından ya da bebeğim için yeterli miktarda süt üretebileceğimden emin değilim. Süt üretimimi nasıl en üst seviyeye çıkarabilirim?

3dk oku

View details Bebekler Ne Zaman İlk Kelimelerini Söyler?
Makale
Bebekler Ne Zaman İlk Kelimelerini Söyler?

Bebekler Ne Zaman İlk Kelimelerini Söyler?

Bebeğimin ilk kelimelerini söyleyişini duymak... Düşüncesi bile duygulandırmaya ve gururlandırmaya yetiyor! Bu muhteşem değişim sürecinde ona nasıl yardım edebilirim?

3dk oku

View details Emziren Annelerde Göğüs Bakımı
Makale
Emzirme

Emziren Annelerde Göğüs Bakımı

Bebeğimi doğduğundan beri emziriyorum ve bu harika bir deneyim! Fakat göğüslerimin bundan etkilenmesinden endişeleniyorum. Bunu önlemek için neler yapmalıyım?

4dk oku

View details Yeni Başlayanlar İçin Emzirme
Makale
Yeni Başlayanlar İçin Emzirme

Yeni Başlayanlar İçin Emzirme

BÖLÜM 2: İyi bir kavrama 

Bebeğin iyi beslenmesi ve beslenme esnasında ikinizin de rahat olması nasıl sağlanır? 
 

3dk oku

View details Emzirirken Yaşanabilecek Sorunlar ve Çözümler
Makale
Çekirdek Aile

Emzirirken Yaşanabilecek Sorunlar ve Çözümler

Bebeğinizi emzirmek her seferinde yorucu bir deneyim değildir. En sık karşılaşılan zorlukları nasıl aşabileceğinize birlikte göz atalım.

3dk oku

View details Bebeklerde Gaz Çıkarma Teknikleri
Makale
Bebeklerde gaz çıkarma teknikleri

Bebeklerde Gaz Çıkarma Teknikleri

Her beslemeden sonra bebeğimin gazını çıkarmam gerektiğini biliyorum ancak nasıl yapacağım konusunda emin değilim. Bununla ilgili tavsiyeye ihtiyacım var!

2dk oku

View details Emzirme
Makale
Emzirme

Emzirme

Emzirme ve bebeğiniz hakkında temel bir anlayışa sahip olmak, size bebeğinizi beslediğiniz ve desteklediğiniz her anın daha çok tadını çıkarma fırsatı verecektir.

4dk oku

View details Bebeklerde Kusma Problemleri ve Nedenleri
Makale
Bebeklerde Kusma Problemleri ve Nedenleri

Bebeklerde Kusma Problemleri ve Nedenleri

Bebeğim beslenmeden sonra sürekli kusuyor ve genelde ağlıyor. Ne yapabilirim?

2dk oku

İlk 1000 Gün Kulübüne Katılın

  İlk 1000 Gün Kulübüne Katılın

Annelik, ömür boyu süren bir yolculuktur

Beslenme Kılavuzu

Beslenme Kılavuzu

Beslenme hakkında bilgi edinin

Uygulamalar

Uygulamalar

Özel pratik uygulamaları deneyin

Yardım Alın

Yardım Alın

Her zaman ihtiyacınız olan yardım ve cevapları alın