Emzirme

Emzirme Dönemindeki Annelerin Bilmesi Gerekenler

0-6 Ay
Makale
Eki 30, 2019
4dk

Emzirme ve bebeğiniz hakkında temel bir anlayışa sahip olmak, size bebeğinizi beslediğiniz ve desteklediğiniz her anın daha çok tadını çıkarma fırsatı verecektir.

Kolostrum nedir?

İlk süt olarak da adlandırılan kolostrom, çoğu insanın bildiğinden çok daha fazla faydaya sahiptir.  Ürettiğiniz ilk birkaç damla kolostrom bebeğinizin güçlü bir bağışıklık sistemi oluşturmasına katkıda bulunur.  Önünüzdeki 3 ila 5 gün sırasındaki emzirmeleriniz protein, vitamin, prebiyotikler ve yağ asitleri ile özellikle yenidoğan bebekler için çok faydalı ve besin öğeleri açısından zengindir. Kolostrum sarı veya kremsi bir renge sahiptir ve “sonraki sütten” daha yoğundur. 

Kolostrum daha sonra geçiş sütüne döner ve bu da yaklaşık iki hafta sürer.  Geçiş sütü, bebeğinizin artan besin ihtiyaçlarına uyum sağlamak için daha fazla kaloriye, yağa ve vitamine sahiptir. 

“Olgun süt” bebeğinize uzun süre sunacağınız son süttür.  Hidrasyon için su içeriği daha fazladır ancak bebeğin büyümesi için gerekli protein, yağ ve karbonhidrat oranlarını dengeli bir şekilde içerir.  Anne sütü iki göğsünüzde de farklı miktarda üretilir ve besin içeriği bebeğinizin ihtiyaçlarına uyum sağlar. 

 

Bebeklerde protein ihtiyacı

Özellikle protein, bebeğiniz için önemlidir.  Bebeğiniz, proteinin yapı taşı olan amino asitlere; büyüme, gelişim ve sağlığı için ihtiyaç duyar.  Hatta protein,  vücudunun en çok bulunan parçalarından biridir.  Protein, sağlıklı bir bağışıklık sistemi ve bunların yanında gelişen kasları, beyni ve diğer organları için gereklidir.  Doktorlar proteinin bebeğinizin uzun vadede sağlıklı büyümesi ve gelişimi için hayati derecede önemli olduğu üzerinde hemfikirdir.  Neyseki anne sütü bebeğiniz için tam da doğru miktarda ve kalitede protein karışımı sunmak için tasarlanmıştır.

 

Doğru emzirme pozisyonu

Birkaç pozisyon planlamak emzirmeyi hem sizin hem de bebeğiniz için daha keyifli bir hale getirecektir.

Sağ ya da sol eli kullanıyor olmanız bebeğinizi emzirmek için tutarken seçeceğiniz pozisyonu etkileyebilir.  Bu, bebeği desteklemek için hangi kolunuzu kullanacağınıza bağlı olarak farklı tutma şekilleri kullanabileceğiniz anlamına gelir.  Tek bir elle tutmak yorucu olabilir. Bu nedenle gerekirse kolayca değiştirebilmek için favori pozisyonunuza ek olarak aklınızda ikinci bir pozisyon tutun.

Bebeğinizi kucağınıza almadan önce rahat bir şekilde oturun.

Bebeğinizi hangi pozisyonda emzirirseniz emzirin, önemli olan bir nokta bebeğinizin kafasının aşağıya eğilmiş ya da çok geride olmamasıdır. Bebeğinizin kafasının aşağıya eğilmiş veya çok geride olması yutmayı zorlaştırır. 

Açlığın ilk işaretlerini gördüğünüzde bebeğinizi beslemek için emzirme pozisyonuna alın.  Eğer beslenmeye hazırsa dikkatli ve sakin olur. Acıktığında dudaklarını şaplatır. Onun sinirlenmesini ve ağlamasını beklemeyin.

Anne sütü, üç belirgin aşamaya sahiptir ve bunların her biri bebeğinize ihtiyacı olduğunda gerekli besin içeriğini sağlar. 

 

Emzirme sırasında gaz çıkarma

Göğüslerinizin içinde hava olmasa da bebeğiniz göğüs ucunu kavrarken, emerken veya ağlarken hava yutabilir.

Bebeğinizi göğsünüzü bırakana kadar emzirin ve sonrasında gazını çıkarmasına fırsat verin.

Bebeğinize geğirme fırsatı vermek önemlidir. Ancak eğer geğirmezse endişelenmeyin. Emzirilen bebekler genelde daha az hava yutar ve geğirme ihtiyaçları daha azdır. 

 

Yenidoğan bebeklerde dışkılama

Anne sütünün, dışkı üretimine ve bebeğin anne karnındayken sindirdiklerinin sonucu olarak oluşan erken dışkısı mekonyumun atılmasına yardımcı olan doğal etkisi vardır.

İlk 48 saatte katranımsı siyah dışkılar üretecektir.  İlk 24 saate bir dışkı ve sonraki günde iki dışkı gayet normaldir.

Üçüncü günden itibaren her gün üç veya daha fazla kirli bez değiştirmeyi bekleyebilirsiniz.

İlk 4 ila 6 hafta boyunca her gün üç ya da daha fazla sarımsı/açık kahverengi dışkılar iyi beslenen bir bebeği işaret eder. 

 

Ten tene emzirme

Aynı zamanda “kanguru bakımı” olarak da adlandırılan ten tene besleme hem anneye hem de bebeğe yararlı olarak  bilinir.  Ten tene beslenmenin avantajlarına bakalım:

  • Bebeğinizin kalp hızını ve vücut sıcaklığını dengelemeyi destekler. 
  • Bebeğin nefes alma şeklini iyileştirir. 
  • Bebeğin derin uyku süresini artırır böylece daha dinlenmiş ve emzirme için hazır olur. 
  • Stres tepkilerinizi azaltır. İkinizin üzerinde de sakinleştirici bir etkisi vardır.
  • Süt üretiminizi artırır. 

 

Sağlıklı emzirilmiş bir bebeğin işaretleri

Bebeğinizin ne kadar yediğini ölçememek sizi biraz endişelendirebilir. Aşağıda bebeğinizin yeterli beslendiğini anlayabilmek için bazı basit işaretler verilmiştir:

  • Emzirmeler ikiniz için de rahat 
  • Bebeğiniz istekli ancak sakin bir şekilde emiyor 
  • Emzirmeden sonra bebeğinizin elleri ve kolları daha sakin 
  • İlk 4 ila 6 hafta boyunca günde üç ya da daha fazla kirli bez 
  • Emzirmelerden sonra göğüsleriniz daha yumuşak ve daha az dolu hissiyatı
  • İlk üç ay boyunca bebeğinizin kilo artışı; her gün en az 30-40 gram arasında

 

Emziren annenin enerji ihtiyacı

Emzirme çok enerji gerektirir. Süt üretme ihtiyaçlarını karşılayabilmek için her gün yaklaşık ekstra 500 kaloriye ihtiyacınız olacaktır.  Bu ek kalori ihtiyacınızı beslenme düzeninize içeriği zengin besleyici besinleri ekleyerek akıllıca kullanın. Hem pratik hem de sağlıklı atıştırmalıklar şunlar olabilir:

  • Tam tahıllı peynirli tost yanında dilimlenmiş mevsim sebzeleri ve taze meyve
  • Yoğurt, kefir ya da meyveli smoothie.
  • İyi pişmiş yumurta ya da ton balıklı sandviçin yarısı
  • Badem, ceviz ve kuru meyve  karışımı

Emzirmenin faydalarını bulabileceğiniz videomuz için tıklayın.
 

İlgili Makaleler

View details Emziren Annelerde Göğüs Bakımı
Makale
Emzirme

Emziren Annelerde Göğüs Bakımı

Bebeğimi doğduğundan beri emziriyorum ve bu harika bir deneyim! Fakat göğüslerimin bundan etkilenmesinden endişeleniyorum. Bunu önlemek için neler yapmalıyım?

4dk oku

View details Günümüzde Baba Olmak
Makale
günümüzde baba olmak

Günümüzde Baba Olmak

İlk defa baba olanların ailede kendilerine yer bulmaları bazen zordur. Otoritemi korumak ile çocuğumla arkadaş olmak arasında nasıl denge sağlayabilirim?

2dk oku

View details Bebeğim Ağlıyor, Ne Yapmalıyım?
Makale
Bebeğim Ağlıyor, Ne Yapmalıyım?

Bebeğim Ağlıyor, Ne Yapmalıyım?

Bebeğimin doğum sonrasındaki ağlamaları içimi neşeyle doldurmuştu. Ancak eve döndükten sonra sızlanmayla inleme arasında gidip gelen ağlamaları beni endişelendiriyor.

2dk oku

View details Bebeklerde Kusma Problemleri ve Nedenleri
Makale
Bebeklerde Kusma Problemleri ve Nedenleri

Bebeklerde Kusma Problemleri ve Nedenleri

Bebeğim beslenmeden sonra sürekli kusuyor ve genelde ağlıyor. Ne yapabilirim?

2dk oku

View details Anne Sütünün Faydaları
Makale
Emzirme

Anne Sütünün Faydaları

Sütümün içinde yok yok; yenidoğan bebeğimin besin öğesi ihtiyaçlarını eksiksiz bir şekilde karşılıyorum ve içeriğinin aylar geçtikçe ve bebeğimin ihtiyaçları değiştikçe değiştiğini biliyorum.

3dk oku

View details Emzirmenin Anne Üzerindeki Etkileri
Makale
Emzirme

Emzirmenin Anne Üzerindeki Etkileri

Bebeğime tam olarak uygun olan sütün her zaman elimin altında olması, diyet yapmadan kilo vermek, bu gerçek antidepresandan en iyi şekilde faydalanmak...

3dk oku

View details Bebeğim Akşamları Ağlıyor
Makale
Bebeğim Akşamları Ağlıyor

Bebeğim Akşamları Ağlıyor

Bebeğim bir süredir günün aynı vakitlerinde, geceleri, bir türlü sakinleşmiyor. Karanlıktan mı korkuyor? Canı mı acıyor? Öfke krizi mi geçiriyor?

3dk oku

View details Bebekler Ne Zaman Yürümeye Başlar?
Makale
bebekler ne zaman yürür

Bebekler Ne Zaman Yürümeye Başlar?

1 yaşında, 15 aylıkken, 18 aylıkken? Bebeğimin ne zaman dünyayı o küçük ayaklarıyla keşfe çıkacağını merak ediyorum.  Onun yürümeyi öğrenmesine nasıl yardımcı olabilirim?

4dk oku

View details Emzirirken Yaşanabilecek Sorunlar ve Çözümler
Makale
Çekirdek Aile

Emzirirken Yaşanabilecek Sorunlar ve Çözümler

Bebeğinizi emzirmek her seferinde yorucu bir deneyim değildir. En sık karşılaşılan zorlukları nasıl aşabileceğinize birlikte göz atalım.

3dk oku

View details Anne Sütünü Sağarak Vermek
Makale
Anne Sütünü Sağarak Vermek

Anne Sütünü Sağarak Vermek

Bebeğimi emzirmeye bayılıyorum ancak artık işe dönmem gerekiyor. Sütümü nasıl sağabilirim ve anne sütünü nasıl biberonda saklayabilirim? Ne gerekiyorsa yapmaya hazırım!

2dk oku

View details Bebeğim Gece Ağlarsa Ne Yapmalıyım?
Makale
Bebeğim Gece Ağlarsa Ne Yapmalıyım?

Bebeğim Gece Ağlarsa Ne Yapmalıyım?

Bebeğim genelde birkaç dakika içinde uykuya dalıyor fakat gecenin ortasında bağırarak uyanıyor ve sakinleştirmekte zorlanıyorum. Birkaç tavsiyeye ihtiyacım var çünkü biraz stres altındayım...

3dk oku

View details Bebeklerde Karın Ağrısı!
Makale
Bebeklerde Karın Ağrısı!

Bebeklerde Karın Ağrısı!

Büyük hıçkırıklar ve gergin bakışlar, bebeğim artık dayanamıyor... Küçük karnının ağrıdığını hissediyorum ama geçirmek için ne yapacağımı bilmiyorum.

2dk oku

View details Babalar için; bebek bakımına giriş
Makale
babalar için bebek bakımı

Babalar için; bebek bakımına giriş

Eğer yıllar önce birisi bana baba olacağımı söyleseydi kesinlikle inanmazdım... Başta biraz çekingen olsam da tüm hayatımı küçük hazineme adamaktan inanılmaz mutluyum.

1dk oku

View details Ailemiz Büyüyor!
Makale
Ailemiz Büyüyor!

Ailemiz Büyüyor!

Yeni bir bebek yolda fakat büyük çocuğumuz buna nasıl tepki verecek? Anlaşacaklar mı yoksa birbirlerini kıskanacaklar mı? Çok mutluyum fakat biraz endişeliyim.

3dk oku

View details Emzirme Pozisyonları
Makale
Emzirme

Emzirme Pozisyonları

"Nasıl emzireceğini doğal olarak bulacaksın, merak etme!" Gerçek hayatta, kendinizi ve bebeğinizi emzirirken doğru bir pozisyonda durmak o kadar kolay olmayabilir.

3dk oku

View details Bebekler Ne Zaman İlk Kelimelerini Söyler?
Makale
Bebekler Ne Zaman İlk Kelimelerini Söyler?

Bebekler Ne Zaman İlk Kelimelerini Söyler?

Bebeğimin ilk kelimelerini söyleyişini duymak... Düşüncesi bile duygulandırmaya ve gururlandırmaya yetiyor! Bu muhteşem değişim sürecinde ona nasıl yardım edebilirim?

3dk oku

View details Bebeklerde Gaz Çıkarma Teknikleri
Makale
Bebeklerde gaz çıkarma teknikleri

Bebeklerde Gaz Çıkarma Teknikleri

Her beslemeden sonra bebeğimin gazını çıkarmam gerektiğini biliyorum ancak nasıl yapacağım konusunda emin değilim. Bununla ilgili tavsiyeye ihtiyacım var!

2dk oku

View details Çekirdek Aile Olmak
Makale
çekirdek aile olmak

Çekirdek Aile Olmak

Hep bebeğinizin gelişinin hayalini kurdunuz, şimdi yanınızda ve çok mutlusunuz ama evlilik hayatınız çok değişti.

3dk oku

View details Bebeğinizle Geçireceğiniz İlk Saatler!
Makale
Bebeğinizle Geçireceğiniz İlk Saatler!

Bebeğinizle Geçireceğiniz İlk Saatler!

Bebeğim doğdu: bu hayatımın en güzel günü! Saatlerce süren doğumu unuttum bile. İlk dokunuş, ilk emzirme ve ilk banyo... Yeni ve güçlü duygular hissediyorum.

2dk oku

İlk 1000 Gün Kulübüne Katılın

  İlk 1000 Gün Kulübüne Katılın

Annelik, ömür boyu süren bir yolculuktur

Beslenme Kılavuzu

Beslenme Kılavuzu

Beslenme hakkında bilgi edinin

Uygulamalar

Uygulamalar

Özel pratik uygulamaları deneyin

Yardım Alın

Yardım Alın

Her zaman ihtiyacınız olan yardım ve cevapları alın