Anne Sütü Üretebilecek miyim? Nasıl Artar?
Emzirmek istiyorum fakat sütümün yeterince besleyici olacağından ya da bebeğim için yeterli miktarda süt üretebileceğimden emin değilim. Süt üretimimi nasıl en üst seviyeye çıkarabilirim?
Endişelenmeyin: normal ve sağlıklı koşullarda memeniz bebeğinizin büyümek için ihtiyaç duyduğundan daha fazla süt üretme kapasitesine sahiptir. Süt üretimi sürecine ve yeterli miktarda süt üretmek için uyulması gereken tavsiyelere birlikte göz atalım.
Arz ve talep
Süt üretimi zamanla değişen ve bebeğinizin talebine göre şekillenen bir süreçtir. Süt üretiminden ve sütün gelmesinden (memenin süt ile dolması) sırasıyla sorumlu olan prolaktin ve oksitosin hormonları hipofiz bezinden salgılanır. Bu fiziksel süreç hamileliğin ortalarında başlar, bu sayede bebeğiniz dünyaya erken dahi gelse tüm “mekanizma” devrede olur.
- Doğumda (ve bazen hemen öncesinde) anne yeni doğan bebeğin ihtiyaçlarını mükemmel bir şekilde sağlayan kıvamlı ve tatlı bir “süt” olan kolostrum üretir.
- Sonrasında da doğumdan iki ila beş gün sonra “gelen” süt, yani geçiş sütü gelir. Göğüsleriniz ağır, sıcak ve sert olmaya başlar. Bazen bir çatlama hissi duyabilirsiniz ve bu elbette oldukça yeni ve şaşırtıcı bir his olabilir fakat oldukça normaldir!
- Emzirmeye başladıktan iki hafta sonra üretilen süt “olgun”laşır. Bu sütün içeriği bir beslenme esnasında ya da tüm emzirme dönemi boyunca çocuğun büyüme ihtiyaçlarına göre sürekli değişir.
Bırakın tempoyu bebeğiniz belirlesin!
Yeterli süt üretme kapasitesine sahip olduğunuzu kabul ettikten sonra belki de bebeğinizin yeterince sık beslenip beslenmediğini merak ediyorsunuzdur. Her bebek farklıdır; emzirme süresine veya sıklığına dair sabit bir kural yoktur. Emzirme sayısının alt veya üst sınırı ya da iki emzirme arasında geçmesi gereken belirli bir süre yoktur. Her emzirişinizde başka bir göğsünüzü kullanabilir ya da aynı emzirme esnasında bir göğüsten diğerine geçebilirsiniz. Hangisi size daha uygunsa ve daha çok süt üretmenizi sağlıyorsa onu yapın.
- İlk iki ay boyunca: bebekler geceleri dahil olmak üzere 24 saatlik bir süre boyunca ortalama 8 ile 12 defa beslenebilirler.
- Emzirme belli bir düzene oturduktan sonra, bebeğiniz kendi belirlediği programa göre beslenecektir.
Her şey bebeğinizin ne şiddetle içtiğine bağlıdır ama genelde 10 ila 30 dakika sürer. Bebeğinize güvenin ve öğünlerinin sıklığı ile miktarını kendisinin belirlemesine izin verin!
Süt bolluğu!
Ürettiğiniz süt miktarı da sağlıklı yaşamanıza bağlıdır. Emzirme döneminde dikkat etmeniz gerekenleri aşağıda sizin için hazırladığımız listede bulabilirsiniz;
- Alkol ve sigara kullanmayın.
- Bol miktarda istirahat edin. (Yemek yapma ve ev işi konusunda yardım isteyin!)
- Diyet yapmayın (emzirmek doğal yollardan kilo vermenize yardımcı olur.)
- Öğün atlamayın (normal öğün saatleri biraz oynama yapsa bile!)
- Çay ve kahveyi yalnızca sınırlı miktarlarda, bitki ve meyve çayları ile suyu bol miktarlarda tüketin.
- Mutlaka dengeli ve çeşitli beslenin. Her gün ya da haftada birkaç defa tam buğdaylı tahıl, karbonhidrat, et, yumurta veya balık (herkesin bildiği omega-3 yağ asitleri için özellikle de sardalya, uskumru ve somon), meyve, pişmiş ve çiğ sebze, süt ürünleri/süt ve fasulye ve baklagil (mercimek, nohut, kuru bakla, kırık bezelye) tüketin.
- Bol bol sıvı tüketin. Yeterli süt üretebilmeniz için bu çok önemlidir. Bu istediğiniz her şey olabilir: içme suyu, maden suyu, hamileler için uygun bitkisel çaylar, vb.
- Süt üretimini arttıran yiyecekler/baharatlar/bitkiler tüketin: havuç, rezene, tere, mercimek, yer elması, arpa, darı, anason, kimyon, fesleğen, çemen, kişniş, çemenotu ve maya özütü.
İlgili Makaleler