Yeterince Anne Sütü Üretebilecek Miyim?

Anne Sütü Üretebilecek miyim? Nasıl Artar?

0-6 Ay
Makale
Kas 1, 2019
3dk

Emzirmek istiyorum fakat sütümün yeterince besleyici olacağından ya da bebeğim için yeterli miktarda süt üretebileceğimden emin değilim. Süt üretimimi nasıl en üst seviyeye çıkarabilirim?

Endişelenmeyin: normal ve sağlıklı koşullarda memeniz bebeğinizin büyümek için ihtiyaç duyduğundan daha fazla süt üretme kapasitesine sahiptir. Süt üretimi sürecine ve yeterli miktarda süt üretmek için uyulması gereken tavsiyelere birlikte göz atalım.

 

Arz ve talep

Süt üretimi zamanla değişen ve bebeğinizin talebine göre şekillenen bir süreçtir. Süt üretiminden ve sütün gelmesinden (memenin süt ile dolması) sırasıyla sorumlu olan prolaktin ve oksitosin hormonları hipofiz bezinden salgılanır. Bu fiziksel süreç hamileliğin ortalarında başlar, bu sayede bebeğiniz dünyaya erken dahi gelse tüm “mekanizma” devrede olur.

  • Doğumda (ve bazen hemen öncesinde) anne yeni doğan bebeğin ihtiyaçlarını mükemmel bir şekilde sağlayan kıvamlı ve tatlı bir “süt” olan kolostrum üretir. 
  • Sonrasında da doğumdan iki ila beş gün sonra “gelen” süt, yani geçiş sütü gelir. Göğüsleriniz ağır, sıcak ve sert olmaya başlar. Bazen bir çatlama hissi duyabilirsiniz ve bu elbette oldukça yeni ve şaşırtıcı bir his olabilir fakat oldukça normaldir!
  • Emzirmeye başladıktan iki hafta sonra üretilen süt “olgun”laşır. Bu sütün içeriği bir beslenme esnasında ya da tüm emzirme dönemi boyunca çocuğun büyüme ihtiyaçlarına göre sürekli değişir.

 

Bırakın tempoyu bebeğiniz belirlesin!

Yeterli süt üretme kapasitesine sahip olduğunuzu kabul ettikten sonra belki de bebeğinizin yeterince sık beslenip beslenmediğini merak ediyorsunuzdur. Her bebek farklıdır; emzirme süresine veya sıklığına dair sabit bir kural yoktur. Emzirme sayısının alt veya üst sınırı ya da iki emzirme arasında geçmesi gereken belirli bir süre yoktur. Her emzirişinizde başka bir göğsünüzü kullanabilir ya da aynı emzirme esnasında bir göğüsten diğerine geçebilirsiniz. Hangisi size daha uygunsa ve daha çok süt üretmenizi sağlıyorsa onu yapın.

  • İlk iki ay boyunca: bebekler geceleri dahil olmak üzere 24 saatlik bir süre boyunca ortalama 8 ile 12 defa beslenebilirler.
  • Emzirme belli bir düzene oturduktan sonra, bebeğiniz kendi belirlediği programa göre beslenecektir.

Her şey bebeğinizin ne şiddetle içtiğine bağlıdır ama genelde 10 ila 30 dakika sürer. Bebeğinize güvenin ve öğünlerinin sıklığı ile miktarını kendisinin belirlemesine izin verin!

 

Süt bolluğu!

Ürettiğiniz süt miktarı da sağlıklı yaşamanıza bağlıdır. Emzirme döneminde dikkat etmeniz gerekenleri aşağıda sizin için hazırladığımız listede bulabilirsiniz;

  • Alkol ve sigara kullanmayın.
  • Bol miktarda istirahat edin. (Yemek yapma ve ev işi konusunda yardım isteyin!)
  • Diyet yapmayın (emzirmek doğal yollardan kilo vermenize yardımcı olur.)
  • Öğün atlamayın (normal öğün saatleri biraz oynama yapsa bile!)
  • Çay ve kahveyi yalnızca sınırlı miktarlarda, bitki ve meyve çayları ile suyu bol miktarlarda tüketin.
  • Mutlaka dengeli ve çeşitli beslenin. Her gün ya da haftada birkaç defa tam buğdaylı tahıl, karbonhidrat, et, yumurta veya balık (herkesin bildiği omega-3 yağ asitleri için özellikle de sardalya, uskumru ve somon), meyve, pişmiş ve çiğ sebze, süt ürünleri/süt ve fasulye ve baklagil (mercimek, nohut, kuru bakla, kırık bezelye) tüketin.
  • Bol bol sıvı tüketin. Yeterli süt üretebilmeniz için bu çok önemlidir. Bu istediğiniz her şey olabilir: içme suyu, maden suyu, hamileler için uygun bitkisel çaylar, vb.
  • Süt üretimini arttıran yiyecekler/baharatlar/bitkiler tüketin: havuç, rezene, tere, mercimek, yer elması, arpa, darı, anason, kimyon, fesleğen, çemen, kişniş, çemenotu ve maya özütü.
     

İlgili Makaleler

View details Anne Sütünün Faydaları
Makale
Emzirme

Anne Sütünün Faydaları

Sütümün içinde yok yok; yenidoğan bebeğimin besin öğesi ihtiyaçlarını eksiksiz bir şekilde karşılıyorum ve içeriğinin aylar geçtikçe ve bebeğimin ihtiyaçları değiştikçe değiştiğini biliyorum.

3dk oku

View details Anne Sütünü Sağarak Vermek
Makale
Anne Sütünü Sağarak Vermek

Anne Sütünü Sağarak Vermek

Bebeğimi emzirmeye bayılıyorum ancak artık işe dönmem gerekiyor. Sütümü nasıl sağabilirim ve anne sütünü nasıl biberonda saklayabilirim? Ne gerekiyorsa yapmaya hazırım!

2dk oku

View details Bebeğim Gece Ağlarsa Ne Yapmalıyım?
Makale
Bebeğim Gece Ağlarsa Ne Yapmalıyım?

Bebeğim Gece Ağlarsa Ne Yapmalıyım?

Bebeğim genelde birkaç dakika içinde uykuya dalıyor fakat gecenin ortasında bağırarak uyanıyor ve sakinleştirmekte zorlanıyorum. Birkaç tavsiyeye ihtiyacım var çünkü biraz stres altındayım...

3dk oku

View details Bebeklerde Karın Ağrısı!
Makale
Bebeklerde Karın Ağrısı!

Bebeklerde Karın Ağrısı!

Büyük hıçkırıklar ve gergin bakışlar, bebeğim artık dayanamıyor... Küçük karnının ağrıdığını hissediyorum ama geçirmek için ne yapacağımı bilmiyorum.

2dk oku

View details Babalar için; bebek bakımına giriş
Makale
babalar için bebek bakımı

Babalar için; bebek bakımına giriş

Eğer yıllar önce birisi bana baba olacağımı söyleseydi kesinlikle inanmazdım... Başta biraz çekingen olsam da tüm hayatımı küçük hazineme adamaktan inanılmaz mutluyum.

1dk oku

View details Emzirirken Yaşanabilecek Sorunlar ve Çözümler
Makale
Çekirdek Aile

Emzirirken Yaşanabilecek Sorunlar ve Çözümler

Bebeğinizi emzirmek her seferinde yorucu bir deneyim değildir. En sık karşılaşılan zorlukları nasıl aşabileceğinize birlikte göz atalım.

3dk oku

View details Emzirme Pozisyonları
Makale
Emzirme

Emzirme Pozisyonları

"Nasıl emzireceğini doğal olarak bulacaksın, merak etme!" Gerçek hayatta, kendinizi ve bebeğinizi emzirirken doğru bir pozisyonda durmak o kadar kolay olmayabilir.

3dk oku

View details Bebekler Ne Zaman İlk Kelimelerini Söyler?
Makale
Bebekler Ne Zaman İlk Kelimelerini Söyler?

Bebekler Ne Zaman İlk Kelimelerini Söyler?

Bebeğimin ilk kelimelerini söyleyişini duymak... Düşüncesi bile duygulandırmaya ve gururlandırmaya yetiyor! Bu muhteşem değişim sürecinde ona nasıl yardım edebilirim?

3dk oku

View details Bebeklerde Gaz Çıkarma Teknikleri
Makale
Bebeklerde gaz çıkarma teknikleri

Bebeklerde Gaz Çıkarma Teknikleri

Her beslemeden sonra bebeğimin gazını çıkarmam gerektiğini biliyorum ancak nasıl yapacağım konusunda emin değilim. Bununla ilgili tavsiyeye ihtiyacım var!

2dk oku

View details Çekirdek Aile Olmak
Makale
çekirdek aile olmak

Çekirdek Aile Olmak

Hep bebeğinizin gelişinin hayalini kurdunuz, şimdi yanınızda ve çok mutlusunuz ama evlilik hayatınız çok değişti.

3dk oku

View details Ailemiz Büyüyor!
Makale
Ailemiz Büyüyor!

Ailemiz Büyüyor!

Yeni bir bebek yolda fakat büyük çocuğumuz buna nasıl tepki verecek? Anlaşacaklar mı yoksa birbirlerini kıskanacaklar mı? Çok mutluyum fakat biraz endişeliyim.

3dk oku

View details Bebekle İletişim
Makale
bebekle iletişim

Bebekle İletişim

Bebeğiniz ister el ve ayaklarını birbirine çırpsın, ister yüzünde gülücükler açsın ya da yatağında avazı çıktığı kadar ağlasın, her halükarda size bir şeyler söylemek istediği aşikar. Ama ne?

2dk oku

View details Emzirme
Makale
Emzirme

Emzirme

Emzirme ve bebeğiniz hakkında temel bir anlayışa sahip olmak, size bebeğinizi beslediğiniz ve desteklediğiniz her anın daha çok tadını çıkarma fırsatı verecektir.

4dk oku

View details Bebeklerde İnce ve Kaba Motor Gelişimi
Makale
Bebeklerde İnce ve Kaba Motor Gelişimi

Bebeklerde İnce ve Kaba Motor Gelişimi

Bebeğim ilk olarak ne zaman gülecek, konuşacak ya da yürüyecek? Gelişimine en uygun gıdalar hangileri? Kaçırılmaması gereken önemli “ilkler” nelerdir?

4dk oku

View details Bebeğinizle Geçireceğiniz İlk Saatler!
Makale
Bebeğinizle Geçireceğiniz İlk Saatler!

Bebeğinizle Geçireceğiniz İlk Saatler!

Bebeğim doğdu: bu hayatımın en güzel günü! Saatlerce süren doğumu unuttum bile. İlk dokunuş, ilk emzirme ve ilk banyo... Yeni ve güçlü duygular hissediyorum.

2dk oku

View details Yeni Başlayanlar İçin Emzirme
Makale
Yeni Başlayanlar İçin Emzirme

Yeni Başlayanlar İçin Emzirme

BÖLÜM 2: İyi bir kavrama 

Bebeğin iyi beslenmesi ve beslenme esnasında ikinizin de rahat olması nasıl sağlanır? 
 

3dk oku

View details İşe Döndüğümde Bebeğime Kim Bakacak?
Makale
Ben İşteyken Bebeğime Kim Bakacak

İşe Döndüğümde Bebeğime Kim Bakacak?

İşe geri dönmek güzeldir ancak küçük meleğime bakacak doğru kişiyi bulmak çok önemli! Kreş, dadı ya da yatılı bakıcıdan birine güvenip seçebilir miyim? Biri diğerinden daha mı iyi?

3dk oku

View details Bebek Kitapları
Makale
Bebek Kitapları

Bebek Kitapları

Her zaman gittiğim kitapçının çocuk ‘kitapları’ bölümüne göz atmak cidden başımı döndürdü. Ufaklıklar için bir kitap cenneti var orada.

2dk oku

View details Emzirirken neler yemeliyim?
Makale
Sağlıklı Beslenme

Emzirirken neler yemeliyim?

Aklımda “iki kişilik yemek”, “lahanadan uzak durmak” ve “bir sürü süt içmek” var. Doğru yolda mıyım yoksa olayı baştan aşağı yanlış mı anlamışım?

3dk oku

İlk 1000 Gün Kulübüne Katılın

  İlk 1000 Gün Kulübüne Katılın

Annelik, ömür boyu süren bir yolculuktur

Beslenme Kılavuzu

Beslenme Kılavuzu

Beslenme hakkında bilgi edinin

Uygulamalar

Uygulamalar

Özel pratik uygulamaları deneyin

Yardım Alın

Yardım Alın

Her zaman ihtiyacınız olan yardım ve cevapları alın