Bebekle İletişim: Bebeğin Vücut Dili
Bebeğiniz ister el ve ayaklarını birbirine çırpsın, ister yüzünde gülücükler açsın ya da yatağında avazı çıktığı kadar ağlasın, her halükarda size bir şeyler söylemek istediği aşikar. Ama ne?
Bebekler doğumdan itibaren kendilerini ifade eder: gülücükler, agucuklar, farklı yüz ifadeleri, jestler, mimikler... Yalnızca birkaç hafta içinde bebeğiniz “dilini” geliştirecek ve ne istediğini anlamanızı sağlayacaktır. Ebeveynler, şaşkınlık ve mutluluk içinde minik bebeklerinin tutkulu bir iletişimci olduğunu keşfeder. İşte size bebek sözlüğünden birkaç terim...
Bebekler Neden Güler?
Bebeğinizin gülmesi sadece mutlu olduğunu göstermek için değildir. Birçok farklı duyguyu size iletmek ve sizinle iletişime geçmek için kullandığı bir yoldur. Farklı gülücük türleri vardır:
- Yenidoğan bebeklerde doğuştan gelen “refleks gülücüğü”: örneğin bebek güzel emzirmeden sonra uykuya daldığında meydana gelir. Fiziksel olarak iyi olduğunu ifade eden bir reflekstir ama kuşkusuz içinizin erimesine de neden olur.
- Gülücük ve göz kırpma, neşe ve beğeniyi ifade eder. Sanki bebeğiniz size “bana baktığın için teşekkürler, seni çok seviyorum!” der gibidir.
- Gülücük ve el çırpma “Seni tanıyorum ve seninle zaman geçirmekten hoşlanıyorum” demektir.
Bebekler Neden Ağlar?
Bebekler için ağlama kendi başına bir dildir ve bir iletişim yolu olarak kendisini ifade etmesidir.
Bebeğinizi dinleyin, size anlatacak birçok şeyi var...
- Bebeğiniz kötü bir şekilde ağlamaya başladığında ve sesi daha tiz hale geldiğinde, bunun anlamı aç olduğudur!
- Bebeğiniz homurdanmaya başlarsa, uyumak istiyor demektir.
- Eğer bebeğiniz aniden ağlamaya başlarsa, sesi yüksek tondaysa ve tizleşirse, bebeğinizin büyük ihtimalle canı yanıyordur.
- Eğer bebeğiniz günün sonunda sürekli ağlıyorsa, büyük ihtimalle uzun bir günün ardından asabidir. Bu durumlar, bebeğinizin uyuma-uyanma döngüsüne adapte olmasına ve gün içinde biriken duyguları boşaltmasına yardımcı olur.
Anlam yüklü jestler
6. ila 8. aydan itibaren, bebeğiniz kendisini anlatmak için jestler yapmaya başlayacaktır. Yüzünü ellerinin ardına saklayarak dikkatinizi çeker, yorgun olduğunda gözlerini ovuşturur, “bir şey sormak” için parmağıyla işaret eder ya da kucağa alınmak için kollarını uzatır.
Küçük jestleri git gide daha sıklaşır ve karmaşık hale gelerek eşsiz bir dil meydana getirir. Bu, sözlü bir dil edinmeden bile önce konuşma yoludur.
Bu iletişim yöntemi özellikle kreşlerde yaygın olarak kullanılır. Hatta “bebek işaret dili” olarak nitelendirilir ve her kelimenin bir işarete denk geldiği prensibinden hareket eder. İşaret parmağının dik olarak dudağın üzerine yerleştirilmesi “Sessizlik” anlamına gelir, lezzetli demek için karnımızı okşarız vb. Bunlar bebeğinizle oynayabileceğiniz kolay oyunlardır. Eğlenceli bir şekilde sözlü dili öğrenmelerine yardımcı olur.
İlgili Makaleler