çekirdek aile olmak

Çekirdek Aile Olmak

0-6 Ay
Makale
Oca 21, 2020
2dk

Hep bebeğinizin gelişinin hayalini kurdunuz, şimdi yanınızda ve çok mutlusunuz ama evlilik hayatınız çok değişti. Çocuksuz bir çift olmaktan yeni ebeveynler olmaya giden yolda, kendinizi unutmadan nasıl ilerleyeceksiniz?

Bizler ebeveyn olarak doğmayız ama hayatımızın bir noktasında ebeveyn olabiliriz ve bu eşsiz durum, önceden öğrenilemez. Anne ve baba olduğumuzda, yeni rolümüzü keşfederiz. İlişkinin yeniden düzenlenmesi gerekir çünkü istekler gibi öncelikler de değişmektedir. 

Nasıl bir değişim ama!

Evde bir bebeğin olması hayatı değiştiren bir deneyimdir. Yalnızca bez değiştirmeniz ya da gecenin bir vaktinde bebeğinizi beslemek için yataktan kalkmanız gerektiği için değil! Bebeğin gelişi aynı zamanda sahip olduğunuzu bilmediğiniz duyguları açığa çıkarır ve daha önceden saklı olan duygusal yanınızı uyandırır... Bu karmaşanın boyutu yalnızca yaşanarak ölçülebilir. 

İlk birkaç hafta biraz köşede kalsalar bile babalar da bu değişimleri yaşar. Ancak, yeni baba rolüne geçişini kolaylaştırmak için ona yardımcı olabilirsiniz! Bu nedenle bebeğinizle olan iç içe geçmiş ilişkinizi gerçek bir üç kişilik aile ilişkisine çevirmelisiniz: kendiniz, eşiniz ve bebeğiniz.

Ebeveyn olduğumuzda birçok soru beraberinde gelir: bu göreve uygun muyum? Çocuğumu sevecek miyim? Annelik içgüdüsü gerçekten var mı? Peki ya babalık içgüdüsü?  Bu sorular oldukça doğaldır ancak bazen cevap için yalnızca bebeğinize bakmanız yetecektir. Sonuçta, bize ebeveyn olmayı öğreten de bebeğimizdir.

Gerçekten birbirini tamamlayan bir ilişki

Bebek sahibi olmak için iki kişi gerekmektedir ve ideal olarak aynı durum onu yetiştirmek için de geçerlidir. Babanın aile üzerinde otorite sahibi olduğu ancak bebeği asla doyurmadığı ya da bezini değiştirmediği ataerkil aile düzeni artık geçmişte kaldı. “Yeni babalar” artık doğum izni bile alabiliyor. Bu hak, rollerin daha etkin şekilde paylaşıldığı ve paylaşılması gerektiğinin kanıtıdır. Çoğu baba bu rolü üstlenmekten oldukça memnun kalır.

Bu nedenle, birbirinizden güç alarak bu güzel durumun en iyi şekilde tadını çıkarın. Örneğin geceleri bebeğe bakmak için sırayla kalkın... Biriniz yorulduğunda diğeri bez değiştirme ya da bebeği yıkama görevini devralabilir. Gün geçtikte üç kişilik güzel bir ilişki oluşacaktır. 

Tüm burada çiftin durumu nedir?

Bebek doğduğunda ona odaklanmak ve partnerinizi biraz da olsa ihmal etmek normaldir.  Ancak bu durumun çok uzun sürmediğinden emin olun! Evlilik hayatınız artık eskisi gibi olmayacak, bu nedenle bu hayatı yeniden tasarlamak için gelen bu şansı neden değerlendirmiyorsunuz?

İkinizin de artık gün içinde daha az zamanı var ancak bu güzel tecrübeyi yaşamak her şeye değer ve gerçekten isteyen her şekilde başarabilir. Birbirinize masaj yapmak ya da eğlenceli oyunlar oynamak için en ufak fırsatı bile değerlendirin. Bebek uyuduğunda, rahatlamak için birlikte yapılan bir banyodan daha iyisi olamaz. Eğer artık akşamları dışarı çıkamıyorsanız, sadece ikinizin olduğu bir sofrada yenilen yemeğin ardından sıcak ve samimi bir gece geçirebilirsiniz. 

Sizden daha tecrübeli anne ve babalardan bebeğe bir akşamlığına bakmalarını isteyebilirsiniz, inanın onlar da çok mutlu olacaklar. 

İlgili Makaleler

View details Günümüzde Baba Olmak
Makale
günümüzde baba olmak

Günümüzde Baba Olmak

İlk defa baba olanların ailede kendilerine yer bulmaları bazen zordur. Otoritemi korumak ile çocuğumla arkadaş olmak arasında nasıl denge sağlayabilirim?

2dk oku

View details Ailemiz Büyüyor!
Makale
Ailemiz Büyüyor!

Ailemiz Büyüyor!

Yeni bir bebek yolda fakat büyük çocuğumuz buna nasıl tepki verecek? Anlaşacaklar mı yoksa birbirlerini kıskanacaklar mı? Çok mutluyum fakat biraz endişeliyim.

3dk oku

View details Bebeğim Akşamları Ağlıyor
Makale
Bebeğim Akşamları Ağlıyor

Bebeğim Akşamları Ağlıyor

Bebeğim bir süredir günün aynı vakitlerinde, geceleri, bir türlü sakinleşmiyor. Karanlıktan mı korkuyor? Canı mı acıyor? Öfke krizi mi geçiriyor?

3dk oku

View details Babalar için; bebek bakımına giriş
Makale
babalar için bebek bakımı

Babalar için; bebek bakımına giriş

Eğer yıllar önce birisi bana baba olacağımı söyleseydi kesinlikle inanmazdım... Başta biraz çekingen olsam da tüm hayatımı küçük hazineme adamaktan inanılmaz mutluyum.

1dk oku

View details Bebeğinizle Geçireceğiniz İlk Saatler!
Makale
Bebeğinizle Geçireceğiniz İlk Saatler!

Bebeğinizle Geçireceğiniz İlk Saatler!

Bebeğim doğdu: bu hayatımın en güzel günü! Saatlerce süren doğumu unuttum bile. İlk dokunuş, ilk emzirme ve ilk banyo... Yeni ve güçlü duygular hissediyorum.

2dk oku

View details Bebekler Ne Zaman Yürümeye Başlar?
Makale
bebekler ne zaman yürür

Bebekler Ne Zaman Yürümeye Başlar?

1 yaşında, 15 aylıkken, 18 aylıkken? Bebeğimin ne zaman dünyayı o küçük ayaklarıyla keşfe çıkacağını merak ediyorum.  Onun yürümeyi öğrenmesine nasıl yardımcı olabilirim?

4dk oku

View details İşe Döndüğümde Bebeğime Kim Bakacak?
Makale
Ben İşteyken Bebeğime Kim Bakacak

İşe Döndüğümde Bebeğime Kim Bakacak?

İşe geri dönmek güzeldir ancak küçük meleğime bakacak doğru kişiyi bulmak çok önemli! Kreş, dadı ya da yatılı bakıcıdan birine güvenip seçebilir miyim? Biri diğerinden daha mı iyi?

3dk oku

View details Emzirmenin Anne Üzerindeki Etkileri
Makale
Emzirme

Emzirmenin Anne Üzerindeki Etkileri

Bebeğime tam olarak uygun olan sütün her zaman elimin altında olması, diyet yapmadan kilo vermek, bu gerçek antidepresandan en iyi şekilde faydalanmak...

3dk oku

View details Çalışan Anneler ve Emzirme
Makale
Çalışan Anneler ve Emzirme Düzeni

Çalışan Anneler ve Emzirme

Hamilelik iznim sona ermek üzere ve bebeğimi emzirmeye devam etmek istiyorum. Hem çalışan bir kadın hem de süper bir anne olmak mümkün mü? Kendimi bu konuda nasıl organize edebilirim?

2dk oku

View details Bebekle İletişim
Makale
bebekle iletişim

Bebekle İletişim

Bebeğiniz ister el ve ayaklarını birbirine çırpsın, ister yüzünde gülücükler açsın ya da yatağında avazı çıktığı kadar ağlasın, her halükarda size bir şeyler söylemek istediği aşikar. Ama ne?

2dk oku

View details Yeterince Anne Sütü Üretebilecek Miyim?
Makale
Yeterince Anne Sütü Üretebilecek Miyim?

Yeterince Anne Sütü Üretebilecek Miyim?

Emzirmek istiyorum fakat sütümün yeterince besleyici olacağından ya da bebeğim için yeterli miktarda süt üretebileceğimden emin değilim. Süt üretimimi nasıl en üst seviyeye çıkarabilirim?

3dk oku

View details Anne Sütünün Faydaları
Makale
Emzirme

Anne Sütünün Faydaları

Sütümün içinde yok yok; yenidoğan bebeğimin besin öğesi ihtiyaçlarını eksiksiz bir şekilde karşılıyorum ve içeriğinin aylar geçtikçe ve bebeğimin ihtiyaçları değiştikçe değiştiğini biliyorum.

3dk oku

View details Bebekler Ne Zaman İlk Kelimelerini Söyler?
Makale
Bebekler Ne Zaman İlk Kelimelerini Söyler?

Bebekler Ne Zaman İlk Kelimelerini Söyler?

Bebeğimin ilk kelimelerini söyleyişini duymak... Düşüncesi bile duygulandırmaya ve gururlandırmaya yetiyor! Bu muhteşem değişim sürecinde ona nasıl yardım edebilirim?

3dk oku

View details Emziren Annelerde Göğüs Bakımı
Makale
Emzirme

Emziren Annelerde Göğüs Bakımı

Bebeğimi doğduğundan beri emziriyorum ve bu harika bir deneyim! Fakat göğüslerimin bundan etkilenmesinden endişeleniyorum. Bunu önlemek için neler yapmalıyım?

4dk oku

View details Yeni Başlayanlar İçin Emzirme
Makale
Yeni Başlayanlar İçin Emzirme

Yeni Başlayanlar İçin Emzirme

BÖLÜM 2: İyi bir kavrama 

Bebeğin iyi beslenmesi ve beslenme esnasında ikinizin de rahat olması nasıl sağlanır? 
 

3dk oku

View details Emzirirken Yaşanabilecek Sorunlar ve Çözümler
Makale
Çekirdek Aile

Emzirirken Yaşanabilecek Sorunlar ve Çözümler

Bebeğinizi emzirmek her seferinde yorucu bir deneyim değildir. En sık karşılaşılan zorlukları nasıl aşabileceğinize birlikte göz atalım.

3dk oku

View details Bebeklerde Gaz Çıkarma Teknikleri
Makale
Bebeklerde gaz çıkarma teknikleri

Bebeklerde Gaz Çıkarma Teknikleri

Her beslemeden sonra bebeğimin gazını çıkarmam gerektiğini biliyorum ancak nasıl yapacağım konusunda emin değilim. Bununla ilgili tavsiyeye ihtiyacım var!

2dk oku

View details Emzirme
Makale
Emzirme

Emzirme

Emzirme ve bebeğiniz hakkında temel bir anlayışa sahip olmak, size bebeğinizi beslediğiniz ve desteklediğiniz her anın daha çok tadını çıkarma fırsatı verecektir.

4dk oku

View details Bebeklerde Kusma Problemleri ve Nedenleri
Makale
Bebeklerde Kusma Problemleri ve Nedenleri

Bebeklerde Kusma Problemleri ve Nedenleri

Bebeğim beslenmeden sonra sürekli kusuyor ve genelde ağlıyor. Ne yapabilirim?

2dk oku

İlk 1000 Gün Kulübüne Katılın

  İlk 1000 Gün Kulübüne Katılın

Annelik, ömür boyu süren bir yolculuktur

Beslenme Kılavuzu

Beslenme Kılavuzu

Beslenme hakkında bilgi edinin

Uygulamalar

Uygulamalar

Özel pratik uygulamaları deneyin

Yardım Alın

Yardım Alın

Her zaman ihtiyacınız olan yardım ve cevapları alın