Bebeğim Gece Ağlarsa Ne Yapmalıyım?

Bebeğiniz Geceleri Sık Sık Ağlayarak Uyanıyor mu?

0-6 Ay
Makale
Eki 30, 2019
3dk

Bebeğim genelde birkaç dakika içinde uykuya dalıyor fakat gecenin ortasında bağırarak uyanıyor ve sakinleştirmekte zorlanıyorum. Birkaç tavsiyeye ihtiyacım var çünkü biraz stres altındayım...

Uykunuz birkaç gecedir minik kıymetlinizin ağlamalarıyla birden bölünüyorsa, dişinizi sıkın! Çocukların çoğunluğunun 6 ay ila 5-6 yaş arasında geçirdiği doğal ve geçici bir aşamadır. Bu uyku ”düzensizlikleri” çocuğunuzun zihinsel ve duygusal dengesi için çok önemlidir.

Bebeğinizin kabus ve gece terörlerini anlayıp bunların üstesinden gelmek için tavsiyelerimiz:

 

Bebekler de Kabus Görür mü?

Kabuslar genelde 3 yaş civarında başlar ve 5 yaşına kadar sıklıkla devam edebilir. Genelde gecenin sonunda, REM uykusu esnasında, gerçekleşir.

Ejderhalar, canavarlar, hayaletler... korku verici canlılar çocuğunuzun gecesine konuk olur. Bu aşamada normaldir: kabuslar çocuğun korkularının yansımasıdır. Kötü bir köpeğin olduğu bir çizgi film izlemiş veya içinde cadı bulunan bir kitap okumuş olabilirler. Bu karakterler de geri gelip gecelerine musallat olmuş olabilir! Kabuslar sayesinde çocuklar sıkıntı, üzüntü ve endişelerini de ifade ederler. Bu doğal bir aşama olup düşüncelerin oluşmasını sağlar.

Nasıl başa çıkmalıyım? Bebeğinizi rahatlatarak elbette! Çocuğunuzun korkusunu çok büyütmeyin fakat görmezden de gelmeyin. Canavar diye bir şeyin olmadığını açıklayın yeter. Çocuğunuzun güvende hissetmesi uykuya sakinleşmiş bir şekilde dönmesini sağlayacaktır. Çocuğunuzu korkutan kitabı veya çizgi filmi bir sonraki gün konuşun. Çocuğunuzun korkusunu yenebilmesi için kitabı tekrar okuyun ya da çizgi filmi tekrar izleyin.

 

Gece terörleri: endişe verici... ama zararsız

Gece terörleri, gecenin başlangıcında, REM uykusu dışında ve dört ile sekiz yaş arasında sık sık gerçekleştiği için kabuslardan farklıdır. Kabusların aksine çocuklar gece terörü esnasında uyanmaz. Yataklarında oturur pozisyona geçerler, gözleri sonuna kadar açıktır ve çığlık atarlar, huzursuzdurlar ve terlerler fakat hala uykudadırlar! Alışılmadık bir görüntüdür fakat neden yaptığınızı anlamayacakları için gece terörü yaşayan çocukları uyandırmaya çalışmanın bir faydası yoktur. Bu durumlar genelde yalnızca birkaç dakika sürer ve çocuklar kendi başlarına sakinleşirler. Ertesi gün hiçbir şey hatırlamazlar!

Gece terörünün olası bir sebebi uyku yetersizliğidir. Bu gece ağlama durumları aynı zamanda çocukların yaşamlarındaki yeni olaylar hakkındaki endişe ve tereddütlerini ifade edebilmesini de sağlar; okula dönüş, erkek veya kız kardeşlerinin olması, vb.

Gece terörlerinin sebebi uyku yetersizliği ise çocuğunuzu yatağa daha erken yatırmayı ya da gündüz şekerlemesini uzatmayı düşünmek isteyebilirsiniz. Çocuğunuzun uyku düzeninin bozulmaması için çocuğunuzu yatağa çok geç yatırmadığınızdan emin olun. Gece terörleri devam ederse çocuk doktorunuzla görüşün. Size konuyla ilgili tavsiyeler verebilecektir.

 

Çocukların Uyku Ortamı Nasıl Olmalı?

Gecelerin daha huzurlu geçebilmesi için yapabileceğiniz birkaç şey var:

  • Yatak odasına bir gece ışığı yerleştirin. Çocuğunuzu geceleri rahatlatacaktır.
  • Koridorun ışığının odaya hafifçe girmesi için kapıyı aralık bırakın. Böylece ufaklığınız dünyadan tamamen ayrılmaz ve kendini güvende hisseder!
  • Gece rutini, kısa bir oda “kontrolü”, ninni veya hikaye ve büyük bir kucaklaşma da yatmayı kolaylaştırabilir fakat çocuğunuzun tek başına uykuya dalmasına izin vermelisiniz.

Çocuğunuz kendini güvende hissetmek için kucağa çok ihtiyaç duyuyorsa bunda bir sorun yoktur. Kendi başlarına uyuyabilmeleri için yatağa geri yatırın.

 

Saadet, Berkay’ın annesi

Oğlum sık sık kabus görüyor. Daha fazla kabus görmesini önlemek için bir kabus yakalayıcı icat ettim; eski bir ayakkabı kutusunu farklı renklerle boyayıp yatağının altına koydum. Bunu yaptığımdan beri geceleri uyanmıyor!
 

İlgili Makaleler

View details Yeni Başlayanlar İçin Emzirme
Makale
Yeni Başlayanlar İçin Emzirme

Yeni Başlayanlar İçin Emzirme

BÖLÜM 2: İyi bir kavrama 

Bebeğin iyi beslenmesi ve beslenme esnasında ikinizin de rahat olması nasıl sağlanır? 
 

3dk oku

View details İşe Döndüğümde Bebeğime Kim Bakacak?
Makale
Ben İşteyken Bebeğime Kim Bakacak

İşe Döndüğümde Bebeğime Kim Bakacak?

İşe geri dönmek güzeldir ancak küçük meleğime bakacak doğru kişiyi bulmak çok önemli! Kreş, dadı ya da yatılı bakıcıdan birine güvenip seçebilir miyim? Biri diğerinden daha mı iyi?

3dk oku

View details Bebekler Neden Ağlar?
Makale
Bebekler Neden Ağlar?

Bebekler Neden Ağlar?

Bebeğimin doğum sonrasındaki ağlamaları içimi neşeyle doldurmuştu. Ancak eve döndükte sonra sızlanmayla inleme arasında gidip gelen ağlamaları beni endişelendiriyor.

2dk oku

View details Bebek Kitapları
Makale
Bebek Kitapları

Bebek Kitapları

Her zaman gittiğim kitapçının çocuk ‘kitapları’ bölümüne göz atmak cidden başımı döndürdü. Ufaklıklar için bir kitap cenneti var orada.

2dk oku

View details Yeterince Anne Sütü Üretebilecek Miyim?
Makale
Yeterince Anne Sütü Üretebilecek Miyim?

Yeterince Anne Sütü Üretebilecek Miyim?

Emzirmek istiyorum fakat sütümün yeterince besleyici olacağından ya da bebeğim için yeterli miktarda süt üretebileceğimden emin değilim. Süt üretimimi nasıl en üst seviyeye çıkarabilirim?

3dk oku

View details Bebek Masajı Nasıl Yapılır? Masajın Faydaları
Makale
bebeğe masaj yapmak

Bebek Masajı Nasıl Yapılır? Masajın Faydaları

Masajın bebekleri rahatlattığı, iletişimi teşvik ettiği ve bebeklerin gelişimini desteklediği düşünülmektedir. Bebeğime masaj yapmaya doğumdan sonra başlayabilir miyim?Temel kurallar nelerdir?

4dk oku

View details Bebeklerde Sancı ve Gaz Problemi
Makale
Bebeklerde Sancı ve Gaz Problemi

Bebeklerde Sancı ve Gaz Problemi

İnsanlar sancıların yenidoğan bebeklerde geçici ve normal olduğunu söylese de bebeğimi gözyaşları içinde görmek beni bitiriyor. Bebeğime nasıl yardım edip sakinleşebilirim?

2dk oku

View details Çalışan Anneler ve Emzirme
Makale
Çalışan Anneler ve Emzirme Düzeni

Çalışan Anneler ve Emzirme

Hamilelik iznim sona ermek üzere ve bebeğimi emzirmeye devam etmek istiyorum. Hem çalışan bir kadın hem de süper bir anne olmak mümkün mü? Kendimi bu konuda nasıl organize edebilirim?

2dk oku

View details Emziren Annelerde Göğüs Bakımı
Makale
Emzirme

Emziren Annelerde Göğüs Bakımı

Bebeğimi doğduğundan beri emziriyorum ve bu harika bir deneyim! Fakat göğüslerimin bundan etkilenmesinden endişeleniyorum. Bunu önlemek için neler yapmalıyım?

4dk oku

View details Günümüzde Baba Olmak
Makale
günümüzde baba olmak

Günümüzde Baba Olmak

İlk defa baba olanların ailede kendilerine yer bulmaları bazen zordur. Otoritemi korumak ile çocuğumla arkadaş olmak arasında nasıl denge sağlayabilirim?

2dk oku

View details Bebeğim Ağlıyor, Ne Yapmalıyım?
Makale
Bebeğim Ağlıyor, Ne Yapmalıyım?

Bebeğim Ağlıyor, Ne Yapmalıyım?

Bebeğimin doğum sonrasındaki ağlamaları içimi neşeyle doldurmuştu. Ancak eve döndükten sonra sızlanmayla inleme arasında gidip gelen ağlamaları beni endişelendiriyor.

2dk oku

View details Bebeklerde Kusma Problemleri ve Nedenleri
Makale
Bebeklerde Kusma Problemleri ve Nedenleri

Bebeklerde Kusma Problemleri ve Nedenleri

Bebeğim beslenmeden sonra sürekli kusuyor ve genelde ağlıyor. Ne yapabilirim?

2dk oku

View details Anne Sütünün Faydaları
Makale
Emzirme

Anne Sütünün Faydaları

Sütümün içinde yok yok; yenidoğan bebeğimin besin öğesi ihtiyaçlarını eksiksiz bir şekilde karşılıyorum ve içeriğinin aylar geçtikçe ve bebeğimin ihtiyaçları değiştikçe değiştiğini biliyorum.

3dk oku

View details Emzirmenin Anne Üzerindeki Etkileri
Makale
Emzirme

Emzirmenin Anne Üzerindeki Etkileri

Bebeğime tam olarak uygun olan sütün her zaman elimin altında olması, diyet yapmadan kilo vermek, bu gerçek antidepresandan en iyi şekilde faydalanmak...

3dk oku

View details Bebeğim Akşamları Ağlıyor
Makale
Bebeğim Akşamları Ağlıyor

Bebeğim Akşamları Ağlıyor

Bebeğim bir süredir günün aynı vakitlerinde, geceleri, bir türlü sakinleşmiyor. Karanlıktan mı korkuyor? Canı mı acıyor? Öfke krizi mi geçiriyor?

3dk oku

View details Bebekler Ne Zaman Yürümeye Başlar?
Makale
bebekler ne zaman yürür

Bebekler Ne Zaman Yürümeye Başlar?

1 yaşında, 15 aylıkken, 18 aylıkken? Bebeğimin ne zaman dünyayı o küçük ayaklarıyla keşfe çıkacağını merak ediyorum.  Onun yürümeyi öğrenmesine nasıl yardımcı olabilirim?

4dk oku

View details Emzirirken Yaşanabilecek Sorunlar ve Çözümler
Makale
Çekirdek Aile

Emzirirken Yaşanabilecek Sorunlar ve Çözümler

Bebeğinizi emzirmek her seferinde yorucu bir deneyim değildir. En sık karşılaşılan zorlukları nasıl aşabileceğinize birlikte göz atalım.

3dk oku

View details Anne Sütünü Sağarak Vermek
Makale
Anne Sütünü Sağarak Vermek

Anne Sütünü Sağarak Vermek

Bebeğimi emzirmeye bayılıyorum ancak artık işe dönmem gerekiyor. Sütümü nasıl sağabilirim ve anne sütünü nasıl biberonda saklayabilirim? Ne gerekiyorsa yapmaya hazırım!

2dk oku

View details Bebekler Ne Zaman İlk Kelimelerini Söyler?
Makale
Bebekler Ne Zaman İlk Kelimelerini Söyler?

Bebekler Ne Zaman İlk Kelimelerini Söyler?

Bebeğimin ilk kelimelerini söyleyişini duymak... Düşüncesi bile duygulandırmaya ve gururlandırmaya yetiyor! Bu muhteşem değişim sürecinde ona nasıl yardım edebilirim?

3dk oku

İlk 1000 Gün Kulübüne Katılın

  İlk 1000 Gün Kulübüne Katılın

Annelik, ömür boyu süren bir yolculuktur

Beslenme Kılavuzu

Beslenme Kılavuzu

Beslenme hakkında bilgi edinin

Uygulamalar

Uygulamalar

Özel pratik uygulamaları deneyin

Yardım Alın

Yardım Alın

Her zaman ihtiyacınız olan yardım ve cevapları alın