Bebek Masajı Nasıl Yapılır? Masajın Faydaları
Masajın bebekleri rahatlattığı, iletişimi teşvik ettiği ve bebeklerin gelişimini desteklediği düşünülmektedir. Bebeğime masaj yapmaya doğumdan sonra başlayabilir miyim?Temel kurallar nelerdir? Hangi ürünleri kullanmalıyım?
Bebeğinizi yeni yıkadınız. Havlusuna sarılmış, enerjik bir şekilde kıpırdarken yüzünde hafif bir gülümseme ile ilk seslerini çıkarıyor. Masaj zamanı bitmesini istemediğiniz bu anları uzatır ve zenginleştirir. Masaj, bebeğinizle iletişim kurabileceğiniz yollardan sadece biri.
Masajın faydaları;
Bebeğinize kendisini güvende hissettirip rahatlatır.
Motor kabiliyetlerinin gelişmesini destekler.
Günümüzde doktorlar tarafından da tavsiye edilmektedir.
Masaj farklı bir yolla iletişim kurmayı öğrenme yöntemidir.
Bebekler ana rahmindeki yaşamları boyunca dokunma hissini öğrenirler. Doğumdan sonra “ten tene” yapılan masaj ile bebeğin annesinin rahminde deneyimlediği hislerin devamını sağlar. Masaj, aynı zamanda anne ve babaların bebeklerine olan şefkatlerini gösterebilecekleri bir beden dili oluşturmalarını sağlar. Bebeğinizin gelişini heyecanla beklemiş olabilirsiniz fakat tüm dikkatinizi isteyen bu küçük meleğin sizi zaman zaman kaybolmuş hissettirmesi çok da olağandışı değildir.
Anne ve babanın birer masaj uzmanı olması için işte bazı bilgiler!
Bebeğiniz anlayamadığınız bir sebepten dolayı ağlıyorsa, hemen endişelenmeyin ve de nolursa olsun bir cevap arayışına girmeyin. Bebeğinize yumuşak hareketlerle masaj yapmaya başlayın. Bu özel ve narin hareketler ile bebeğinizin sakinleşmesine ve kaslarını gevşeterek rahatlamasına yardımcı olacaksınız. Koruyucu hareketleriniz bebeğinizin güvende hissetmesini sağlayacak ve uyumasına yardımcı olacaktır. Masaj ufaklıkların sürekli yatış pozisyonlarına ara verip dinlenmelerini sağlar.
Bebeğiniz kıvranıyor ve ağlıyorsa avuç içinizle göbeğine hafifçe masaj yapın. Hafif baskı ve ısı, rahatsızlık veren kolik semptomlarını azaltacaktır. Bebeğinizin yavaş yavaş vücudunun farkına verebilmesi için bebeğinize düzenli olarak masaj yapın.
Etkili masaj için bazı tavsiyeler;
Ne zaman masaj yapmalıyım?
Bebeğiniz rahatlamış durumdayken, banyodan hemen sonra, yatmadan önce veya bebeğinizin bezini değiştirdikten sonra masaj yapabilirsiniz. En önemli şey her ikinizin de birlikte birkaç dakika geçirmek için müsait ve hazır olmanız. Bebeğinizin midesini rahatsız edebileceği için yemekten sonra masaj yapılmamalıdır.
Nerede masaj yapmalıyım?
Parlak ışıkların bulunmadığı sıcak ve sessiz bir odayı tercih edebilirsiniz. Bebeğinizi alt değiştirme masasına ya da bir yatağa yatırabilirsiniz. İsterseniz dizlerinizin üstüne bir battaniye veya yastık koyup bebeğinizle birlikte oturabilirsiniz. Bebeğiniz tercihen çıplak olmalıdır. Bebeğinizi rahatlatmak için vücudunun masaj yapmadığınız bölgelerini yumuşak bir havlu ile örtebilirsiniz. Bebeğiniz ağlıyorsa ya da rahat değil gibi görünüyorsa, büyük ihtimalde masaj yaptırmak istemiyordur. Aynı gün içinde veya başka bir gün tekrar deneyebilirsiniz.
Bebeklere yetişkinler gibi masaj yapılmaması gerektiğini ve bebeğinize masaj yaparken en önemli amacınızın onun iyi hissettirmek olduğunu unutmayın. Bebeğiniz iki ayını doldurmadan önce narin ama sağlam dokunuşlarla masaj yapmaya başlayabilirsiniz. Bebeğiniz büyüdükçe tekniğinizi geliştirebilir ve masajı yoğunlaştırabilirsiniz. Yanlış yapmaktan veya bebeğinizin canını yakmaktan çekiniyorsanız okumaya devam edin. Biraz desteğe ihtiyacınız olduğunu düşünüyorsanız neden bir derse katılmıyorsunuz (bkz kutu).
Ne kadar süre masaj yapmalıyım? Masaja bebeğinizin göbek bağı düşer düşmez başlayabilirsiniz. Bebeklere bir aydan sonra 5 ile 10 dakika arasında düzenli aralıklarla masaj yapılabilir.
Hangi yaşa kadar masaj yapmalıyım? Resmi herhangi bir sınır yok. Çocuğunuz artık masaj yapılmasını istemediğinde size söyleyecektir.
Hangi ürünler ile masaj yapmalıyım? Mümkün olduğunca doğal ürünler kullanın (alerji riski sebebiyle tatlı badem yağı kullanmayın). Bu ürünler kokusuz ve parabensiz olmalıdır. Koku bebeğinizin canını sıkmamak için mümkün olduğunca nötr olmalıdır. Bazı bebek kozmetiği markalarında bu gibi ürünler mevcuttur.
Doğru Uygulama Yolu
Bebeğinizi incitmemek için takılarınızı çıkarın. Ellerinizi yıkayıp yağ sürün ve ısıtmak için birkaç dakika boyunca ovuşturun. Ne yapacağınızı bebeğinize açıklayın. Bebeğinizi rahatlatmak için masaj yaparken şarkı söyleyebilirsiniz.
Vücut: Başından ayaklarına kadar tüm vücuduna hafifçe dokunarak başlayın. Aşağıda gösterilen hareketler dört ila beş kere tekrarlanabilir. Bebeğinizin rahatsız olduğunu hisseder hissetmez durun.
Bacaklar: Avuç içlerinizi omuzlarına yerleştirin ve bacaklara doğru ilerleyin. Her bir bacağa avuç içinizle kasıktan bileğe kadar sıra sıra masaj yapın. Ayak tabanına topuktan parmaklara kadar baş parmağınızla hafifçe baskı uygulayın (dikkatli olun, son derece hassastırlar!).
Göbek: Ellerinizi yaklaşık 1 dakika boyunca bebeğinizin göbeğine yerleştirin. Elinizi düzleştirip saat yönünde masaj yapın. Sonra da iki elinizi sırayla göbeğinin üstünde kaydırarak masaja devam edin.
Kol ve eller: Avuç içlerinizi kullanarak kolların iç kısmına masaj uygulayın. Elinizle kolun etrafından dolanın ve hafifçe bastırarak yavaşça aşağı inin. Küçük daireler çizerek parmaklarına ve avuç içlerine masaj yapın.
Sırt: Bebeğinizi yüz üstü yatırın. Ellerinizi sırayla kullanarak sırtına hafifçe masaj yapın. Önce boyundan omurun altına kadar gidin, sonra tekrar yukarı çıkın. Kalçasında hafif dairesel masajlar yaparak sonlandırın.
Masajı bitirdiğinizde bebeğinizi tekrar sırt üstü yatırıp hemen giydirin. Vücut sıcaklığı masajın sebep olduğu gevşeme sebebiyle düşmüş olacaktır.
İlgili Makaleler