Bebek Kitapları

Bebek Kitapları

0-6 Ay
Makale
Kas 22, 2019
2dk

Her zaman gittiğim kitapçının çocuk ‘kitapları’ bölümüne göz atmak cidden başımı döndürdü. Ufaklıklar için bir kitap cenneti var orada. Tatlı masallardan, renkler ve şekillerle ilgili eğitici kitaplara birçok seçenek arasından hangisini ve neden seçmeliyim?

Bebeğiniz emin olun kitaplara bayılır! Erken yaştan itibaren, hikayenin tamamını anlamasa da kitaplar onu büyüler. Renkler, malzemeler ve sesler onun için sihir gibidir. Kitaplarla duygusal yönden zengin, harika ve hayal gibi bir dünyaya dalar. Sizinle birlikte yaşayabileceği ve gelişmesine yardımcı olan eşsiz bir keyiftir kitaplar.

 

Hikayelerden daha fazlası...

Kitap başlar ve bir olay örgüsü sonrası sona erer. Biz yetişkinler için bu normaldir ancak ufaklıklar için çok daha fazlası bulunuyor. Bir başlangıç ve son sunan anlatım sayesinde, çocuklar kişiliklerini geliştirebilir. Gerçek ve hayali iki dünyanın arasında çocuklar kişiliklerini inşa eder. Bu husus, en erken aşamalardan itibaren çok önemlidir. “Kitaplar bebekler için iyidir” adlı kitabında Marie Bonnafé, “Hayali oyunlar olmadan, bebekler konuşmayı ya da hayal kurmayı öğrenemez,” demiştir.

Ancak kitaplarda, özellikle de masallarda anlatılan hikayeler, basit bir karakter anlatımı değildir. Çocukların, somut ve eğlenceli bir şekilde, kardeş rekabeti, terk edilme korkusu ya da adaletsizlik ve şiddet gibi önemli konuları anlamasına ve özümsemesine yardımcı olur. İfade edemeden hissettikleri bazı korkulara yanıt bulurlar.

Okuma aynı zamanda paylaşma ve tartışma zamanıdır. Konuşma haricinde iletişim kurmak için önemli bir yöntemdir. Çocuğunuz kitabı anlamasa bile bu önemli değildir. Güzel kelimeler, bakacakları resimler ve dokunup hissedecekleri kumaşlar, çocuğunuzun sizinle paylaşabileceği duyguları harekete geçirir.

 

Kitap nasıl seçilmeli?

3. ve 4. aydan itibaren, çocuklar plastik kaplı ya da kumaştan yapılan kitaplara bayılır. Kelimesi kelimesine okuyup anlayamasa da kitaplara dokunabilir, dişleyebilirler.

Yavaş yavaş, okumaya olan yaklaşımları değişir. Dokunarak hissedebildikleri kitapları ya da açılan küçük bir penceresi olan kitapları, şarkı dinleyebilecekleri kitapları ya da CD’den hikaye dinlemeyi, büyük renkli illüstrasyonları olan kitapları severler. Bebeğiniz kitaplarla oynarken dikkatli olmadığından daha dayanıklı kapağa sahip kitapları tercih edin.

 

Masal zamanı...

Akşam saatleri, hikaye okumak için ideal zamanlardır. Bazı çocuklar için ebeveynlerin devam ettirmeleri gereken keyifli bir ritüeldir. Çocuğunuz, sizinle paylaşabildiği için bu anları çok sever: sizi tamamen kendine ait hissettiği bu anların tadını çıkarmak ister. Çocuğunuz sizinle birlikte okumaktan büyük keyif alır.

Masal saati, çocuğunuzun huzurlu bir şekilde uyumasını sağlar ve genelde çocuklar her gece aynı hikayenin okunmasını ister. Arka arkaya tekrar edilen kelimeler onlara güven verir ve onları rahatlatır.

Ancak diyaloğun da önemli olduğunu unutmayın. Hikaye üzerinde tartışın, düşüncelerinizi paylaşın ve hatta birlikte kendi hikayenizi yaratın.

İlgili Makaleler

View details Anne Sütünün Faydaları
Makale
Emzirme

Anne Sütünün Faydaları

Sütümün içinde yok yok; yenidoğan bebeğimin besin öğesi ihtiyaçlarını eksiksiz bir şekilde karşılıyorum ve içeriğinin aylar geçtikçe ve bebeğimin ihtiyaçları değiştikçe değiştiğini biliyorum.

3dk oku

View details Anne Sütünü Sağarak Vermek
Makale
Anne Sütünü Sağarak Vermek

Anne Sütünü Sağarak Vermek

Bebeğimi emzirmeye bayılıyorum ancak artık işe dönmem gerekiyor. Sütümü nasıl sağabilirim ve anne sütünü nasıl biberonda saklayabilirim? Ne gerekiyorsa yapmaya hazırım!

2dk oku

View details Bebeğim Gece Ağlarsa Ne Yapmalıyım?
Makale
Bebeğim Gece Ağlarsa Ne Yapmalıyım?

Bebeğim Gece Ağlarsa Ne Yapmalıyım?

Bebeğim genelde birkaç dakika içinde uykuya dalıyor fakat gecenin ortasında bağırarak uyanıyor ve sakinleştirmekte zorlanıyorum. Birkaç tavsiyeye ihtiyacım var çünkü biraz stres altındayım...

3dk oku

View details Babalar için; bebek bakımına giriş
Makale
babalar için bebek bakımı

Babalar için; bebek bakımına giriş

Eğer yıllar önce birisi bana baba olacağımı söyleseydi kesinlikle inanmazdım... Başta biraz çekingen olsam da tüm hayatımı küçük hazineme adamaktan inanılmaz mutluyum.

1dk oku

View details Emzirirken Yaşanabilecek Sorunlar ve Çözümler
Makale
Çekirdek Aile

Emzirirken Yaşanabilecek Sorunlar ve Çözümler

Bebeğinizi emzirmek her seferinde yorucu bir deneyim değildir. En sık karşılaşılan zorlukları nasıl aşabileceğinize birlikte göz atalım.

3dk oku

View details Emzirme Pozisyonları
Makale
Emzirme

Emzirme Pozisyonları

"Nasıl emzireceğini doğal olarak bulacaksın, merak etme!" Gerçek hayatta, kendinizi ve bebeğinizi emzirirken doğru bir pozisyonda durmak o kadar kolay olmayabilir.

3dk oku

View details Bebekler Ne Zaman İlk Kelimelerini Söyler?
Makale
Bebekler Ne Zaman İlk Kelimelerini Söyler?

Bebekler Ne Zaman İlk Kelimelerini Söyler?

Bebeğimin ilk kelimelerini söyleyişini duymak... Düşüncesi bile duygulandırmaya ve gururlandırmaya yetiyor! Bu muhteşem değişim sürecinde ona nasıl yardım edebilirim?

3dk oku

View details Bebeklerde Karın Ağrısı!
Makale
Bebeklerde Karın Ağrısı!

Bebeklerde Karın Ağrısı!

Büyük hıçkırıklar ve gergin bakışlar, bebeğim artık dayanamıyor... Küçük karnının ağrıdığını hissediyorum ama geçirmek için ne yapacağımı bilmiyorum.

2dk oku

View details Çekirdek Aile Olmak
Makale
çekirdek aile olmak

Çekirdek Aile Olmak

Hep bebeğinizin gelişinin hayalini kurdunuz, şimdi yanınızda ve çok mutlusunuz ama evlilik hayatınız çok değişti.

3dk oku

View details Ailemiz Büyüyor!
Makale
Ailemiz Büyüyor!

Ailemiz Büyüyor!

Yeni bir bebek yolda fakat büyük çocuğumuz buna nasıl tepki verecek? Anlaşacaklar mı yoksa birbirlerini kıskanacaklar mı? Çok mutluyum fakat biraz endişeliyim.

3dk oku

View details Bebekle İletişim
Makale
bebekle iletişim

Bebekle İletişim

Bebeğiniz ister el ve ayaklarını birbirine çırpsın, ister yüzünde gülücükler açsın ya da yatağında avazı çıktığı kadar ağlasın, her halükarda size bir şeyler söylemek istediği aşikar. Ama ne?

2dk oku

View details Emzirme
Makale
Emzirme

Emzirme

Emzirme ve bebeğiniz hakkında temel bir anlayışa sahip olmak, size bebeğinizi beslediğiniz ve desteklediğiniz her anın daha çok tadını çıkarma fırsatı verecektir.

4dk oku

View details Bebeklerde Gaz Çıkarma Teknikleri
Makale
Bebeklerde gaz çıkarma teknikleri

Bebeklerde Gaz Çıkarma Teknikleri

Her beslemeden sonra bebeğimin gazını çıkarmam gerektiğini biliyorum ancak nasıl yapacağım konusunda emin değilim. Bununla ilgili tavsiyeye ihtiyacım var!

2dk oku

View details Bebeğinizle Geçireceğiniz İlk Saatler!
Makale
Bebeğinizle Geçireceğiniz İlk Saatler!

Bebeğinizle Geçireceğiniz İlk Saatler!

Bebeğim doğdu: bu hayatımın en güzel günü! Saatlerce süren doğumu unuttum bile. İlk dokunuş, ilk emzirme ve ilk banyo... Yeni ve güçlü duygular hissediyorum.

2dk oku

View details Yeni Başlayanlar İçin Emzirme
Makale
Yeni Başlayanlar İçin Emzirme

Yeni Başlayanlar İçin Emzirme

BÖLÜM 2: İyi bir kavrama 

Bebeğin iyi beslenmesi ve beslenme esnasında ikinizin de rahat olması nasıl sağlanır? 
 

3dk oku

View details İşe Döndüğümde Bebeğime Kim Bakacak?
Makale
Ben İşteyken Bebeğime Kim Bakacak

İşe Döndüğümde Bebeğime Kim Bakacak?

İşe geri dönmek güzeldir ancak küçük meleğime bakacak doğru kişiyi bulmak çok önemli! Kreş, dadı ya da yatılı bakıcıdan birine güvenip seçebilir miyim? Biri diğerinden daha mı iyi?

3dk oku

View details Bebeklerde İnce ve Kaba Motor Gelişimi
Makale
Bebeklerde İnce ve Kaba Motor Gelişimi

Bebeklerde İnce ve Kaba Motor Gelişimi

Bebeğim ilk olarak ne zaman gülecek, konuşacak ya da yürüyecek? Gelişimine en uygun gıdalar hangileri? Kaçırılmaması gereken önemli “ilkler” nelerdir?

4dk oku

View details Emzirirken neler yemeliyim?
Makale
Sağlıklı Beslenme

Emzirirken neler yemeliyim?

Aklımda “iki kişilik yemek”, “lahanadan uzak durmak” ve “bir sürü süt içmek” var. Doğru yolda mıyım yoksa olayı baştan aşağı yanlış mı anlamışım?

3dk oku

View details Bebek Masajı Nasıl Yapılır? Masajın Faydaları
Makale
bebeğe masaj yapmak

Bebek Masajı Nasıl Yapılır? Masajın Faydaları

Masajın bebekleri rahatlattığı, iletişimi teşvik ettiği ve bebeklerin gelişimini desteklediği düşünülmektedir. Bebeğime masaj yapmaya doğumdan sonra başlayabilir miyim?Temel kurallar nelerdir?

4dk oku

İlk 1000 Gün Kulübüne Katılın

  İlk 1000 Gün Kulübüne Katılın

Annelik, ömür boyu süren bir yolculuktur

Beslenme Kılavuzu

Beslenme Kılavuzu

Beslenme hakkında bilgi edinin

Uygulamalar

Uygulamalar

Özel pratik uygulamaları deneyin

Yardım Alın

Yardım Alın

Her zaman ihtiyacınız olan yardım ve cevapları alın