Emziren Anne Ne Yemeli? Emziren Annelerde Beslenme
Aklımda “iki kişilik yemek”, “lahanadan uzak durmak” ve “bir sürü süt içmek” var. Doğru yolda mıyım yoksa olayı baştan aşağı yanlış mı anlamışım? Çevremden duyduklarım ile gerçek besin önerileri arasında ayrım yapabilmek için tavsiyeye ihtiyacım var.
Emzirdiğinizde mutlaka “kesinlikle soğan veya sarımsak yeme, sütünün tadını bozar” ya da daha da kötüsü “bira iç, daha fazla süt üretirsin” diyen birileri mutlaka çıkar. Bu sözlerin aslı astarı yoktur: Anne sütü üretimi bebeğin emme kabiliyetine bağlıdır; ayrıca yediğiniz yiyecekler sütünüze tat katıp bebeğinizin tat alma duyusunun gelişimine katkıda bulunabilir!
Bu yüzden de emzirirken doğru beslenmek için bir beslenme uzmanı olmanız gerekmez. Mantığınızı ve içgüdülerinizi izleyin yeter. Kısa bir şekilde anlatacak olursak, çeşitli meyve ve sebzeler, et ve balık, karbonhidrat ve süt ürünleri tüketip günlük yağ dengenizi kurmayı unutmayın. Alkolden uzak durun.
Emzirirken dengeli beslenmek
Emzirdiğiniz için öğünlerinizi iki katına çıkarmanız gerekmez! Açlığınızı yatıştırmaya yetecek kadar ve hoşunuza gittiği için yiyin ve kilonuza fazla takılmayın. Emzirirken harcadığınız enerji diyet yapmadan yavaş yavaş normal bedeninize dönmenize yardımcı olacaktır. Aşağıdakilerden yeterli miktarlarda tükettiğinizden emin olun yeter:
- Vitamin, mineral ve lif içeriği için her öğünle sebze ve meyve, bunlar kas yapınız için önemlidir.
- Yavaş yanan enerjileri için makarna, pirinç, tam buğdaylı ekmek, bakliyat veya tahıllardaki karbonhidratlar... Her öğünde küçük miktarlarda tüketilmesi gerekenler.
- Protein; günde 2 porsiyon et, balık veya yumurta.
- Kalsiyum için günde 3 ya da 4 porsiyon süt, yoğurt yada peynir. Kemik yapınız ve ayrıca bebeğinizin kemik yapısı için faydalanılır.
- Çeşitli kaynaklardan (tereyağı, zeytin yağı, kolza yağı, fındık yağı, vb.) Omega-3 ve Omega-6 yağ asitleri içeren ve bebeğinizin sinir sisteminin gelişimi için önem arz eden yağlar.
- Magnezyum içerikleri için de birkaç kurutulmuş meyve (örneğin incir), badem ya da fındık
- Son olarak bol miktarda sıvı, günde en az 1,5 litre, tüketmeyi unutmayın.
Şunu da unutmayın: mümkün olduğunca mevsimsel ürünleri ve bol miktarda çeşitli yiyecekleri tercih edin.
Akşam üzeri cips ya da ekmek yememek için öğleden sonra gün ortasında atıştırmaya çalışın. Bunlar tercihen kalsiyum almak için bir süt ürünü, yavaş yanan enerji için bir tahıl ürünü, lif ve vitamin için biraz meyve ve su ihtiyacı için bir içecekten oluşmalıdır!
Atıştırmanız için birkaç öneri verecek olursak:
- 2 dilim tam buğday ekmek + 1 porsiyon peynir + 1 portakal + 1 fincan kafeinsiz kahve
- 2 sindirim kolaylaştırıcı bisküvi + 2 dilim ananas + 1 fincan sütlü çay
Anne sütü üretimini artırmak için neler yenmeli?
Bebeğiniz doğru besleniyorsa ve göğüslerinizi her seferinde tamamen boşaltıyorsa süt üretiminiz mükemmel olur. Süt üretmenin bir başka önemli koşulu ise iki emzirme arasında dinlenmek ve kendinize ve bebeğinize güvenmektir. Ayrıca bol bol su ya da tercihen süt üretiminizi arttırıcı etkisi bulunan mineçiçeği, rezene ya da anason içeren bitki veya meyve çayları tüketmeyi unutmayın.
Emzirirken tüketilmemesi gereken gıdalar
Her şeyden önce, tükettiğiniz alkolün her damlası doğrudan sütünüze geçer ve bebeğinizin gelişimini engeller. Bu yüzden alkolden tamamen uzak durulmalıdır. Çay ve kahve gibi kafein içeren içecek tüketiminizi de sınırlandırın.
Son olarak da, aldığınız ilaçlar konusunda, özellikle de bu öksürük ilacı, kortikosteroid veya antibiyotiklerse, son derece titiz olun ve mutlaka doktorunuza danışın.
İlgili Makaleler