Bebekler Fazla Protein Zararlı mı?
Bebeğinizin hayati önem taşıyan ilk 1000 gününde, yetersiz protein tüketimi gibi gereğinden fazla protein tüketimi de gelişimini olumsuz etkileyebilir.
Neyse ki, anne sütü bebeğiniz için doğru miktarda protein içerir.
Bebeğinizin doğru miktarda protein aldığından emin olmanın en iyi yöntemi emzirmektir. Anne sütü, bebeğin değişen ihtiyaçlarına göre değiştiğinden dolayı bebekler için ideal bir protein ve besin kaynağıdır. Bu sebeple, sütünüzün çok fazla ya da çok az protein içermesinden endişe etmenize gerek yoktur.
Bebeğinizin sağlıklı bir büyüme için proteine ihtiyaç duyduğu doğrudur. Hatta vücut ağırlığına oranla ihtiyaç duyduğu protein miktarı sizden fazladır. Fakat fazla protein de bebeğinizin sağlığı üzerinde olumsuz etkilere yol açabilir. Çok fazla protein tüketen bebeklerin çok hızlı bir şekilde kilo aldıkları ve bu dönemde oluşan vücut yağlarının bebeğin hayatı boyunca yok olmadığı çalışmalarla kanıtlanmıştır. Bazı düşüncelerin aksine tombul bir bebek, normal ve sağlıklı kiloya sahip bir bebekten daha sağlıklı değildir.
Yalnızca bugünün değil, yarının sağlık sorunlarını da önleyebiliriz
Dr. Evelyn Spivey-Krobath beslenmenin önemini, “Anne sütü ile beslenen bebeklerin ishal, şiddetli üşütme, kulak iltihabı veya solunum yolu enfeksiyonları gibi çocuklukta sık görülen enfeksiyonlar geçirme ihtimali daha düşüktür. Emzirmenin bebeğin beyin gelişimi ve ilerleyen aşamalarda konuşma, zeka ve akademik performans dahil olmak üzere sağlıklı büyümesiyle bağlantılı olduğunu gösteren kanıtlar da artıyor,” sözleri ile açıklıyor.
Anne sütü, bağışıklık faktörleri ve beyin gelişimi için gerekli amino asitleri sağlayarak bebeğinizin sağlıklı gelişiminde önemli bir rol oynar.
Mükemmel oranlar
Nestlé Beslenme Enstitüsü uzmanlarından Dr. Spivey-Krobath diyor ki: “Anne sütü, bebeklik döneminde sağlıklı ve ideal kilo alımını destekler ve bebeğinizin doğru büyüme hızına sahip olmasını sağlar. Bunun sebeplerinden bir tanesi anne sütünün protein miktarıdır. Emzirme, aynı zamanda ileriki dönemlerde ortaya çıkabilecek olan obezite riskine karşı da koruma sağlar. Bilimsel çalışmalar, anne sütü ile beslenen çocukların hiç anne sütü alamayanlara kıyasla okula başlama döneminde aşırı kilolu olma ihtimallerinin %20, obez olma ihtimalinin ise %25 daha az olduğunu göstermiştir.”
Emzirme süresi de anne sütünün bu etkisinde önemli bir kriterdir. Dr. Spivey-Krobath bu durumu “Bir çocuk ne kadar uzun süre anne sütü ile beslenir ise 5-6 yaşlarında aşırı kilolu veya obez olma riski de o kadar düşük olur.” sözleriyle açıklamıştır. Kamu sağlığı uzmanları çocukluk ve yetişkinlik dönemlerinde görülen sağlık sorunlarını azaltmak için çocukluk dönemi obezite ve kilo sorunlarının üzerine gidilmesinin kritik önem taşıdığını saptamıştır. “Bebeğinizin sağlıklı büyümesini sağlamanın en iyi yöntemi onu anne sütü ile beslemektir.”
Eylem planınız
- Yapılması gereken… Bebeğinizi ilk altı ay boyunca yalnızca anne sütü ile besleyin. Anne sütü, bebeğinizin büyürken sürekli değişen ihtiyaçlarına uygun miktar ve kalitede protein içerir.
- Yapılmaması gereken… Bebeğinize 1 yaşına kadar inek sütü vermeyin. İnek sütü anne sütünden daha fazla protein içerir ve bebeğinizin henüz olgunlaşmamış sindirim sistemi için uygun bir besin değildir.
İlgili Makaleler