Doğum Sonrası Eve Dönüş
Bebeğimi eve götürmek için sabırsızlanıyorum ama kafamda o kadar çok soru var ki... İyi bir anne olabilecek miyim? Alışveriş, temizlik ve bebeğim ilgili her şeyin üstesinden nasıl geleceğim? Bundan sonra nasıl bir cinsel hayatım olacak?
Hastanede olduğunuz süre boyunca siz duş alırken ya da uyurken bebeğinize bakılır. En ufak bir sıkıntınızda yardım isteyebilirsiniz. Evde ise durum bambaşkadır! Bebeğiniz ile ilgilenmek, ev ve evliliğinizi yönetmek derken nefes alacak vaktiniz olmaz. Biraz düzen, biraz kafa dinleme ve biraz da mizah bu hareketli ve duygusal süreci kolaylaştıracaktır. Siz kılavuzun dediğini yapın yeter!
Eve mükemmel bir dönüş için 4 tavsiye
1. Bebeğiniz ve tüm eşyalarınız ile birlikte eve dönüşünüzü en iyi şekilde organize ettiğinizden emin olun. Sevgi yumağınız henüz birkaç günlükken hastaneden her şeyi hazır etmeden çıkmanız kesinlikle söz konusu değildir! Siz rahatlayın ve gerisini eşinize bırakın. Harika bir iş çıkaracağına eminiz.
2. Buzdolabınızın dolu olduğundan emin olun. İçinde en azından birkaç günlük erzak bulunsun. Eve döndüğünüzde tekrar alışverişe çıkmak istemeyeceksiniz. Aynı durum bebek eşyaları için de geçerlidir; kıyafet, bez ve ıslak mendil gibi malzemeler hazır bulunmalıdır. Eksik bir şey olması durumunda bir arkadaşınızdan yardım isteyebilir veya eve sipariş edebilirsiniz. İlk birkaç hafta bu yöntem çok pratik olacaktır.
3. Bebeğinize yeni evini gösterin; bebeğinizin yatak odası, sizin odanız… Birlikte geçireceğiniz bu özel zamanın tadını çıkartın.
4. İstirahat etmeyi unutmayın! Yemek pişirme, diğer çocuklarla ilgilenme veya ev işi konularını eşinize, annenize, yakın bir arkadaşınıza veya yardımcınıza bırakın. İyi bir istirahati hak ettiniz!
Sakin kalma ipuçları
Bebeğinizin gelişi, günlük yaşantınızı değiştirir fakat bu kendinizi ihmal etmeniz için geçerli bir gerekçe değildir! Her gün kendinize ayıracağınız 10 dakika bile zihninizi dinlendirmeniz için faydalı olacaktır. İşin sırrı, kendinizi çok fazla yük altında hissetmemektir: Öncelikleri belirleyin ve görev dağılımı yapın. Her şeyi kendi başınıza ve anında yapamazsınız! Burada söz konusu olan mükemmel anne ödülünü kazanmak değil, doğumdan sonra kendinizi toparlamanız ve yeni sorumluluklarınızı göğüslerken kafanızın rahat olmasıdır.
Başka bir sır daha verelim: Her ne kadar keyif verici olsalar da ziyaretleri kısa tutun, hatta yorgunsanız kabul etmeyin. Arkadaşlarınız ve aileniz sizi anlayacaktır!
Kontrolü kaybediyorsanız ve doğum sonrası depresyonu kapınızı çalıyorsa, suçluluk duygusunu bir kenara bırakın. Bu neredeyse tüm annelerin başına gelir. Tavsiye veya yardım istemekten çekinmeyin. Kadın doğum uzmanınız çocuk doktorunuz ya da aile hekiminiz sizi sakinleştirebilir. Eşiniz ve çocuk sahibi arkadaşlarınız da aynı şekilde...
Adet ve cinsellik
Vücudunuz bir değişimden geçti ve her şeyin normale dönmesi biraz zaman alacak. Doğum sonrası kanama normaldir ve yaklaşık iki hafta sürer. Ağrı ve/veya ateşiniz varsa ya da epizyotomi ya da sezaryen yaptırdıysanız ve acı çekiyorsanız, mutlaka jinekoloğunuz ile görüşün.
“Adetin dönüşü” insanı dehşete sokar fakat son derece normaldir. Doğumdan altı hafta sonra ya da emziriyorsanız daha uzun bir süre sonra (yaklaşık 3 ay) tekrar adet olmaya başlarsınız.
Partnerinizle yakınlaşma konusunda özellikle de epizyotomi yaptırdıysanız, doğumdan sonra tekrar birlikte olmadan önce birkaç hafta beklemeniz önerilir. Doğum kontrolü konusunda mutlaka jinekoloğunuza danışın! Aynı şeyin egzersiz için de geçerli olduğunu unutmayın. Bu süreçte masaj ve esneme hareketleri kesinlikle önerilmektedir!
İlgili Makaleler