doğum sonraı eve dönüş

Doğum Sonrası Eve Dönüş

0-6 Ay
Makale
Haz 13, 2018
3dk

Bebeğimi eve götürmek için sabırsızlanıyorum ama kafamda o kadar çok soru var ki... İyi bir anne olabilecek miyim? Alışveriş, temizlik ve bebeğim ilgili her şeyin üstesinden nasıl geleceğim? Bundan sonra nasıl bir cinsel hayatım olacak?

Hastanede olduğunuz süre boyunca siz duş alırken ya da uyurken bebeğinize bakılır. En ufak bir sıkıntınızda yardım isteyebilirsiniz. Evde ise durum bambaşkadır! Bebeğiniz ile ilgilenmek, ev ve evliliğinizi yönetmek derken nefes alacak vaktiniz olmaz. Biraz düzen, biraz kafa dinleme ve biraz da mizah bu hareketli ve duygusal süreci kolaylaştıracaktır. Siz kılavuzun dediğini yapın yeter!

 Eve mükemmel bir dönüş için 4 tavsiye

1. Bebeğiniz ve tüm eşyalarınız ile birlikte eve dönüşünüzü en iyi şekilde organize ettiğinizden emin olun. Sevgi yumağınız henüz birkaç günlükken hastaneden her şeyi hazır etmeden çıkmanız kesinlikle söz konusu değildir! Siz rahatlayın ve gerisini eşinize bırakın. Harika bir iş çıkaracağına eminiz.

2. Buzdolabınızın dolu olduğundan emin olun. İçinde en azından birkaç günlük erzak bulunsun. Eve döndüğünüzde tekrar alışverişe çıkmak istemeyeceksiniz. Aynı durum bebek eşyaları için de geçerlidir; kıyafet, bez ve ıslak mendil gibi malzemeler hazır bulunmalıdır. Eksik bir şey olması durumunda bir arkadaşınızdan yardım isteyebilir veya eve sipariş edebilirsiniz. İlk birkaç hafta bu yöntem çok pratik olacaktır.

3. Bebeğinize yeni evini gösterin; bebeğinizin yatak odası, sizin odanız… Birlikte geçireceğiniz bu özel zamanın tadını çıkartın.

4. İstirahat etmeyi unutmayın! Yemek pişirme, diğer çocuklarla ilgilenme veya ev işi konularını eşinize, annenize, yakın bir arkadaşınıza veya yardımcınıza bırakın. İyi bir istirahati hak ettiniz!

Sakin kalma ipuçları

Bebeğinizin gelişi, günlük yaşantınızı değiştirir fakat bu kendinizi ihmal etmeniz için geçerli bir gerekçe değildir! Her gün kendinize ayıracağınız 10 dakika bile zihninizi dinlendirmeniz için faydalı olacaktır. İşin sırrı, kendinizi çok fazla yük altında hissetmemektir: Öncelikleri belirleyin ve görev dağılımı yapın. Her şeyi kendi başınıza ve anında yapamazsınız! Burada söz konusu olan mükemmel anne ödülünü kazanmak değil, doğumdan sonra kendinizi toparlamanız ve yeni sorumluluklarınızı göğüslerken kafanızın rahat olmasıdır.

Başka bir sır daha verelim: Her ne kadar keyif verici olsalar da ziyaretleri kısa tutun, hatta yorgunsanız kabul etmeyin. Arkadaşlarınız ve aileniz sizi anlayacaktır!

Kontrolü kaybediyorsanız ve doğum sonrası depresyonu kapınızı çalıyorsa, suçluluk duygusunu bir kenara bırakın. Bu neredeyse tüm annelerin başına gelir. Tavsiye veya yardım istemekten çekinmeyin. Kadın doğum uzmanınız çocuk doktorunuz ya da aile hekiminiz sizi sakinleştirebilir. Eşiniz ve çocuk sahibi arkadaşlarınız da aynı şekilde...

Adet ve cinsellik 

Vücudunuz bir değişimden geçti ve her şeyin normale dönmesi biraz zaman alacak. Doğum sonrası kanama normaldir ve yaklaşık iki hafta sürer. Ağrı ve/veya ateşiniz varsa ya da epizyotomi ya da sezaryen yaptırdıysanız ve acı çekiyorsanız, mutlaka jinekoloğunuz ile görüşün.

“Adetin dönüşü” insanı dehşete sokar fakat son derece normaldir. Doğumdan altı hafta sonra ya da emziriyorsanız daha uzun bir süre sonra (yaklaşık 3 ay) tekrar adet olmaya başlarsınız.

Partnerinizle yakınlaşma konusunda özellikle de epizyotomi yaptırdıysanız, doğumdan sonra tekrar birlikte olmadan önce birkaç hafta beklemeniz önerilir. Doğum kontrolü konusunda mutlaka jinekoloğunuza danışın! Aynı şeyin egzersiz için de geçerli olduğunu unutmayın. Bu süreçte masaj ve esneme hareketleri kesinlikle önerilmektedir!

İlgili Makaleler

View details Bebeklerde Diş Çıkarma
Makale
Bebek

Bebeklerde Diş Çıkarma

Bebeğimin yanakları kızarık, garip sesler çıkarıyor ve biraz da asık suratlı. Acaba diş mi çıkarıyor diye düşünüyorum.

3dk oku

View details Fazla Protein Zararlı Mı?
Makale
Fazla Protein Zararlı Mı?

Fazla Protein Zararlı Mı?

Bebeğinizin hayati önem taşıyan ilk 1000 gününde, yetersiz protein tüketimi gibi gereğinden fazla protein tüketimi de gelişimini olumsuz etkileyebilir.

3dk oku

View details Aç Bebek Nasıl Anlaşılır?
Makale
Bebeğimin Aç Olup Olmadığını Nasıl Anlarım?

Aç Bebek Nasıl Anlaşılır?

Açlık seviyesine bağlı olarak bebeğinizin işaretleri sizin için önemli göstergeler olabilir.

2dk oku

View details Çocuklarda Obezite Nasıl Önlenir?
Makale
Bebek Beslenmesi

Çocuklarda Obezite Nasıl Önlenir?

Türkiye’de 0-5 yaş arası her dört çocuktan biri fazla kilolu veya şişman! Bebeğimin aşırı kilolu olması riskini önlemek için ne gibi önlemler almalıyım? 

3dk oku

View details Bebeğimi Nasıl Bırakacağım?
Makale
Bebeği İlk Kez Bakıcıya Bırakmak

Bebeğimi Nasıl Bırakacağım?

Doğumdan sonra ilk kez dışarı çıkıyorum ve bebeğimi evde bakıcısıyla bıraktığım ilk gecem! Biraz endişeliyim. İşe geri döndüğümde nasıl olacak?!

3dk oku

View details Yeni Annnelerin Destek Ekibi
Makale
babalar için bebek bakımı

Yeni Annnelerin Destek Ekibi

Destek almayı unutmayın. Aileniz ve arkadaşlarınız için bir eylem planı oluşturun.

2dk oku

View details Bebeklerde Süt Tüketimi ve Dengeli Beslenme
Makale
bebeklerde süt tüketimi

Bebeklerde Süt Tüketimi ve Dengeli Beslenme

Bebeğimin büyümesi için demir, flor, D Vitamini, K Vitamini ve bunun gibi önemli bileşenleri içeren yeterli ve dengeli bir beslenme programına ihtiyacı var.

3dk oku

View details Bebeklerde İnek Sütü Alerjisi
Makale
Bebeklerde İnek Sütü Alerjisi

Bebeklerde İnek Sütü Alerjisi

Bebeğim inek sütü veya inek sütü içeren bir ürün kullandıktan sonra iyi görünmüyordu. Doktora başvurunca öğrendim ki bebeklerin inek sütüne alerjisi olabiliyormuş.

3dk oku

View details Emzirme Açlık ve Tokluk İşaretleri
Makale
emzirme açlık ve tokluk işaretleri

Emzirme Açlık ve Tokluk İşaretleri

Açlık seviyesine bağlı olarak bebeğinizin işaretleri sizin için açıklayıcı olabilir.

2dk oku

View details Emzirmeyi Düşünüyor Musunuz?
Makale
Emzirmeyi Düşünüyor Musunuz?

Emzirmeyi Düşünüyor Musunuz?

Doğum öncesinde, sırasında ve sonrasında yapılması gereken pratik uygulamalar.

4dk oku

View details Anne Sütü Sağma Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Makale
Bebek Sütü

Anne Sütü Sağma Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Süt sağımı ve en uygun göğüs pompasını seçme konusunda bilmeniz gereken her şey. İhtiyaçlarınıza hangi göğüs pompası daha uygun?

2dk oku

View details Emzirmenin Faydaları
Makale
Bebeğinizle Geçireceğiniz İlk Saatler!

Emzirmenin Faydaları

Göğüslerinizin bebeğiniz dünyaya gelmeden önce bile bazı değişikliklere uğradığını fark etmiş olabilirsiniz. Bu değişiklikler vücudunuzun emzirmeye hazırlandığının göstergesidir.

2dk oku

View details Bebeklerde Gaz Çıkarma Teknikleri
Makale
Bebeklerde gaz çıkarma teknikleri

Bebeklerde Gaz Çıkarma Teknikleri

Her beslemeden sonra bebeğimin gazını çıkarmam gerektiğini biliyorum ancak nasıl yapacağım konusunda emin değilim. Bununla ilgili tavsiyeye ihtiyacım var!

2dk oku

View details Çekirdek Aile Olmak
Makale
çekirdek aile olmak

Çekirdek Aile Olmak

Hep bebeğinizin gelişinin hayalini kurdunuz, şimdi yanınızda ve çok mutlusunuz ama evlilik hayatınız çok değişti.

3dk oku

View details Bebeğinizle Geçireceğiniz İlk Saatler!
Makale
Bebeğinizle Geçireceğiniz İlk Saatler!

Bebeğinizle Geçireceğiniz İlk Saatler!

Bebeğim doğdu: bu hayatımın en güzel günü! Saatlerce süren doğumu unuttum bile. İlk dokunuş, ilk emzirme ve ilk banyo... Yeni ve güçlü duygular hissediyorum.

2dk oku

View details Bebekle İletişim
Makale
bebekle iletişim

Bebekle İletişim

Bebeğiniz ister el ve ayaklarını birbirine çırpsın, ister yüzünde gülücükler açsın ya da yatağında avazı çıktığı kadar ağlasın, her halükarda size bir şeyler söylemek istediği aşikar. Ama ne?

2dk oku

View details Bebeklerde İnce ve Kaba Motor Gelişimi
Makale
Bebeklerde İnce ve Kaba Motor Gelişimi

Bebeklerde İnce ve Kaba Motor Gelişimi

Bebeğim ilk olarak ne zaman gülecek, konuşacak ya da yürüyecek? Gelişimine en uygun gıdalar hangileri? Kaçırılmaması gereken önemli “ilkler” nelerdir?

4dk oku

View details Emzirirken neler yemeliyim?
Makale
Sağlıklı Beslenme

Emzirirken neler yemeliyim?

Aklımda “iki kişilik yemek”, “lahanadan uzak durmak” ve “bir sürü süt içmek” var. Doğru yolda mıyım yoksa olayı baştan aşağı yanlış mı anlamışım?

3dk oku

View details Yeni Başlayanlar İçin Emzirme
Makale
Yeni Başlayanlar İçin Emzirme

Yeni Başlayanlar İçin Emzirme

BÖLÜM 2: İyi bir kavrama 

Bebeğin iyi beslenmesi ve beslenme esnasında ikinizin de rahat olması nasıl sağlanır? 
 

3dk oku

İlk 1000 Gün Kulübüne Katılın

  İlk 1000 Gün Kulübüne Katılın

Annelik, ömür boyu süren bir yolculuktur

Beslenme Kılavuzu

Beslenme Kılavuzu

Beslenme hakkında bilgi edinin

Uygulamalar

Uygulamalar

Özel pratik uygulamaları deneyin

Yardım Alın

Yardım Alın

Her zaman ihtiyacınız olan yardım ve cevapları alın