babalar için bebek bakımı

Yeni Anneler İçin Bebek Bakım İpuçları

0-6 Ay
Makale
Ara 7, 2020
2dk

Destek almayı unutmayın. Aileniz ve arkadaşlarınız için bir eylem planı oluşturun.

Bebeğinizin sağlığı konusunda yapabileceğiniz en önemli şey emzirmektir. İdeal olarak, bebeğiniz doğduğundan itibaren ilk ay 6 sadece anne sütü ile beslenmeli ve anne sütü alımı en az 2 yıl devam etmelidir. Araştırmalar, kadınların çevresindeki insanlardan destek görürse emzirmeye başlama ve devam etme ihtimallerinin daha fazla olduğunu gösteriyor. Bu nedenle bir “destek ekibine” ihtiyaç duyabilirsiniz.  Size yakın olan herhangi birileri bu ekipten olabilir; eşiniz, aileniz, arkadaşlarınız veya doktorunuz.    

Hayatınızdaki çoğu insan bu heyecan verici zaman sırasında size destek olmak isteyebilir ancak bunu yapmanın en iyi yolunu bilmiyor olabilirler. Onlara ne konuda ve ne zaman ihtiyacınız olduğunu söylemek size yardımcı olmalarını kolaylaştırır.  

Destek ekibinizi toplamak için aşağıda birkaç ipucu var. Her destek ekibi eşsiz olduğu için kendi özel fikirlerinizi geliştirmekten çekinmeyin.   

  1. Birlikte öğrenin: Destek ekibinizdeki insanları emzirme konusunda bilgilenmeye teşvik edin. Daha çok bilirlerse, bu süreci birlikte daha çok konuşabilirsiniz. 
  2. Birbirinizle konuşun: İletişim anahtardır. Nasıl hissettiğinizle ilgili konuşun ve çevrenizdeki insanlara nasıl yardımcı olabileceklerini söyleyin. Emzirmenin yalnızca siz ve bebeğiniz arasında olmasına rağmen diğerlerinin size yardımcı olmasına izin verirseniz genel olarak emzirme deneyiminiz daha olumlu olacaktır. 
  3. Birbirinizi destekleyin: Siz ve çevrenizdeki insanlar emzirme kararınızdan gurur duymalıdır. Bu nedenle eşinizle birbirinize yardımcı olmayı ve emzirme kararınız hakkında insanlara konuşurken birbirinizi desteklemeyi unutmayın. Eşiniz sizin doğru beslenmenizde ve yeterli su almanızda yardımcı olabilir ve bu da süt üretiminize katkıda bulunur. 
  4. Günlük işlerde yardım alın: Eşiniz veya destek ekibinizdeki insanlardan ev işlerinde yardım etmelerini isteyebilirsiniz. Ayrıca sizin bebeği besleyebilmeniz ya da dinlenebilmeniz amacıyla sağlıklı yemekler yapmalarını istemekten de çekinmeyin.   
  5. Eğer eşiniz varsa emzirirken sizinle bulunmasını isteyin: Emzirmek sizin, eşinizin ve bebeğinizin birlikte olabilmesi ve bağlanması için rahatlatıcı bir zaman olabilir. Asıl beslemeyi siz yapıyor olsanız bile eşinizin yardımcı olmak için yapabileceği birçok şey vardır.
    Örneğin, siz ve bebeğiniz nasıl emzirileceğini öğrenirken eşiniz size bebeğin açlık ve tokluk işaretlerini okumada yardımcı olabilir. Gece emzirmelerinden önce bebeğin bezini de değiştirebilir veya emzirmenizden sonra bebeğinizin gazını çıkarmada yardımcı olabilir.
    Emzirirken yeterli su içmek çok önemli olduğu için, bebeğinizi emzirirken eşiniz size bir bardak su getirme görevini üstlenebilir. 
  6. Bebeğinize bakın: Bebeklerin emzirmeyle beslenme ihtiyaçları karşılansa da duygusal olarak beslenmeleri de önemlidir. Eşiniz bebeğinizin gelişimini beslemek için ona sarılabilir, oynayabilir ve bebeğinizle olabildiğince vakit geçirebilir. 
  7. Son olarak size destek olan kişi, emzirme isteğinizi desteklemeye gönüllü ve güvenebileceğiniz bir arkadaş ya da aile üyesi de olabilir. 
     

İlgili Makaleler

View details Bebeklerde Süt Tüketimi ve Dengeli Beslenme
Makale
bebeklerde süt tüketimi

Bebeklerde Süt Tüketimi ve Dengeli Beslenme

Bebeğimin büyümesi için demir, flor, D Vitamini, K Vitamini ve bunun gibi önemli bileşenleri içeren yeterli ve dengeli bir beslenme programına ihtiyacı var.

3dk oku

View details Doğum Sonrası Eve Dönüş
Makale
doğum sonraı eve dönüş

Doğum Sonrası Eve Dönüş

Bebeğimi eve götürmek için sabırsızlanıyorum ama kafamda o kadar çok soru var ki... İyi bir anne olabilecek miyim? Alışveriş, temizlik ve bebeğim ilgili her şeyin üstesinden nasıl geleceğim?

3dk oku

View details Emzirmeyi Düşünüyor Musunuz?
Makale
Emzirmeyi Düşünüyor Musunuz?

Emzirmeyi Düşünüyor Musunuz?

Doğum öncesinde, sırasında ve sonrasında yapılması gereken pratik uygulamalar.

4dk oku

View details Bebeklerde İnek Sütü Alerjisi
Makale
Bebeklerde İnek Sütü Alerjisi

Bebeklerde İnek Sütü Alerjisi

Bebeğim inek sütü veya inek sütü içeren bir ürün kullandıktan sonra iyi görünmüyordu. Doktora başvurunca öğrendim ki bebeklerin inek sütüne alerjisi olabiliyormuş.

3dk oku

View details Emzirme Açlık ve Tokluk İşaretleri
Makale
emzirme açlık ve tokluk işaretleri

Emzirme Açlık ve Tokluk İşaretleri

Açlık seviyesine bağlı olarak bebeğinizin işaretleri sizin için açıklayıcı olabilir.

2dk oku

View details Emzirmenin Faydaları
Makale
Bebeğinizle Geçireceğiniz İlk Saatler!

Emzirmenin Faydaları

Göğüslerinizin bebeğiniz dünyaya gelmeden önce bile bazı değişikliklere uğradığını fark etmiş olabilirsiniz. Bu değişiklikler vücudunuzun emzirmeye hazırlandığının göstergesidir.

2dk oku

View details Anne Sütü Sağma Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Makale
Bebek Sütü

Anne Sütü Sağma Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Süt sağımı ve en uygun göğüs pompasını seçme konusunda bilmeniz gereken her şey. İhtiyaçlarınıza hangi göğüs pompası daha uygun?

2dk oku

View details Fazla Protein Zararlı Mı?
Makale
Fazla Protein Zararlı Mı?

Fazla Protein Zararlı Mı?

Bebeğinizin hayati önem taşıyan ilk 1000 gününde, yetersiz protein tüketimi gibi gereğinden fazla protein tüketimi de gelişimini olumsuz etkileyebilir.

3dk oku

View details Bebeklerde Diş Çıkarma
Makale
Bebek

Bebeklerde Diş Çıkarma

Bebeğimin yanakları kızarık, garip sesler çıkarıyor ve biraz da asık suratlı. Acaba diş mi çıkarıyor diye düşünüyorum.

3dk oku

View details Aç Bebek Nasıl Anlaşılır?
Makale
Bebeğimin Aç Olup Olmadığını Nasıl Anlarım?

Aç Bebek Nasıl Anlaşılır?

Açlık seviyesine bağlı olarak bebeğinizin işaretleri sizin için önemli göstergeler olabilir.

2dk oku

View details Çocuklarda Obezite Nasıl Önlenir?
Makale
Bebek Beslenmesi

Çocuklarda Obezite Nasıl Önlenir?

Türkiye’de 0-5 yaş arası her dört çocuktan biri fazla kilolu veya şişman! Bebeğimin aşırı kilolu olması riskini önlemek için ne gibi önlemler almalıyım? 

3dk oku

View details Bebeğimi Nasıl Bırakacağım?
Makale
Bebeği İlk Kez Bakıcıya Bırakmak

Bebeğimi Nasıl Bırakacağım?

Doğumdan sonra ilk kez dışarı çıkıyorum ve bebeğimi evde bakıcısıyla bıraktığım ilk gecem! Biraz endişeliyim. İşe geri döndüğümde nasıl olacak?!

3dk oku

View details Emziren Annelerde Göğüs Bakımı
Makale
Emzirme

Emziren Annelerde Göğüs Bakımı

Bebeğimi doğduğundan beri emziriyorum ve bu harika bir deneyim! Fakat göğüslerimin bundan etkilenmesinden endişeleniyorum. Bunu önlemek için neler yapmalıyım?

4dk oku

View details Yeterince Anne Sütü Üretebilecek Miyim?
Makale
Yeterince Anne Sütü Üretebilecek Miyim?

Yeterince Anne Sütü Üretebilecek Miyim?

Emzirmek istiyorum fakat sütümün yeterince besleyici olacağından ya da bebeğim için yeterli miktarda süt üretebileceğimden emin değilim. Süt üretimimi nasıl en üst seviyeye çıkarabilirim?

3dk oku

View details Bebeğim Ağlıyor, Ne Yapmalıyım?
Makale
Bebeğim Ağlıyor, Ne Yapmalıyım?

Bebeğim Ağlıyor, Ne Yapmalıyım?

Bebeğimin doğum sonrasındaki ağlamaları içimi neşeyle doldurmuştu. Ancak eve döndükten sonra sızlanmayla inleme arasında gidip gelen ağlamaları beni endişelendiriyor.

2dk oku

View details Bebeklerde Sancı ve Gaz Problemi
Makale
Bebeklerde Sancı ve Gaz Problemi

Bebeklerde Sancı ve Gaz Problemi

İnsanlar sancıların yenidoğan bebeklerde geçici ve normal olduğunu söylese de bebeğimi gözyaşları içinde görmek beni bitiriyor. Bebeğime nasıl yardım edip sakinleşebilirim?

2dk oku

View details Çalışan Anneler ve Emzirme
Makale
Çalışan Anneler ve Emzirme Düzeni

Çalışan Anneler ve Emzirme

Hamilelik iznim sona ermek üzere ve bebeğimi emzirmeye devam etmek istiyorum. Hem çalışan bir kadın hem de süper bir anne olmak mümkün mü? Kendimi bu konuda nasıl organize edebilirim?

2dk oku

View details Bebeğim Akşamları Ağlıyor
Makale
Bebeğim Akşamları Ağlıyor

Bebeğim Akşamları Ağlıyor

Bebeğim bir süredir günün aynı vakitlerinde, geceleri, bir türlü sakinleşmiyor. Karanlıktan mı korkuyor? Canı mı acıyor? Öfke krizi mi geçiriyor?

3dk oku

View details Günümüzde Baba Olmak
Makale
günümüzde baba olmak

Günümüzde Baba Olmak

İlk defa baba olanların ailede kendilerine yer bulmaları bazen zordur. Otoritemi korumak ile çocuğumla arkadaş olmak arasında nasıl denge sağlayabilirim?

2dk oku

İlk 1000 Gün Kulübüne Katılın

  İlk 1000 Gün Kulübüne Katılın

Annelik, ömür boyu süren bir yolculuktur

Beslenme Kılavuzu

Beslenme Kılavuzu

Beslenme hakkında bilgi edinin

Uygulamalar

Uygulamalar

Özel pratik uygulamaları deneyin

Yardım Alın

Yardım Alın

Her zaman ihtiyacınız olan yardım ve cevapları alın