Anne Sütünün ve Emzirmenin Önemi
Doğum öncesinde, sırasında ve sonrasında yapılması gereken pratik uygulamalar.
Bildiğiniz gibi, anne sütü hem ilk altı aylık dönemde hem de 6. ayda tamamlayıcı beslenmeye başladıktan sonra bebeğiniz için mükemmel bir besindir. Bu süreçte sizleri nelerin beklediğini doğum öncesinde bilmek, zihninizde bebeğinizi besleyip büyüttüğünüz her anın tadını çıkarabilmenizi sağlayacak bir “oyun planı” oluşturabilmenize yardımcı olur.
Başarılı bir başlangıç için bazı ipuçları:
Doğumdan önce
- Emzirmeyi destekleyen mümkün oldukça çok kişiden destek alın. Bunlar eşiniz, arkadaşınız, anneniz, kız kardeşiniz ya da emzirme hakkında bilgi sahibi olan ve sizi cesaretlendirecek herhangi biri olabilir.
- Doktorunuzla emzirme konusunda konuşun. Doktorunuza veya hemşirenize danışarak doğum sonrası emzirme konusunda hangi hizmetleri sunduklarını öğrenin.
- Doğum öncesinde göğüs muayenesi olun. Doktorunuz ile göğüste beklenen değişiklikler, geçmiş göğüs ameliyatları, hormonlarla ilgili endişeler (tiroit sorunları ve şeker gibi) ve emzirmeyle ilgili olabileceğini düşündüğünüz sağlık sorunlarınız hakkında konuşun. Bu görüşme emzirmeye hazırlanmanızda ve bu süreci kontrol altında tutmanızda faydalı olabilir.
- Doğum yapmayı planladığınız hastanede yenidoğanlar için uygulanan emzirme prosedürlerini sorun. Hastaneden ayrılmadan önce görüşebileceğiniz, sertifikalı bir emzirme danışmanı olup olmadığını öğrenin.
- Bir göğüs pompası satın alın. Göğüs pompaları işe döndüğünüzde veya bebeğinizi doğrudan emziremediğiniz zamanlarda da bebeğinizi anne sütü ile besleyebilmeniz için geliştirilmişlerdir. Pompayı ne kadar kullanmanız gerekeceğini göz önünde bulundurarak, ara sıra kullanım için daha uygun fiyatlı manuel pompalardan daha pahalı ve verimli elektrikli pompalara veya sık ve uzun süreli kullanım için hastanelerde kullanılanlar gibi profesyonel pompalara kadar uzanan seçenekler arasından bir seçim yapmalısınız. Bakteriyel riskleri azaltabilmek için pompayı ilk kullanımdan önce ve her kullanımdan sonra temizlemeniz gerekmektedir, pompanızı nasıl derinlemesine temizleyebileceğinizi iyice öğrenin.
- Kamu sağlığı kuruluşları ile irtibata geçin. Bir doğum öncesi emzirme sınıfı veya emzirme destek grubu ile iletişime geçin ve bunlara katılın. Böylece bu süreçte sizleri nelerin beklediği hakkında bir fikir sahibi olacak ve gelecekte faydalanabileceğiniz kaynaklarla bağlantı kuracaksınız.
- Doğum çantanıza bir kontrol listesi ekleyin. Pijama ve terliklerinizin yanı sıra emzirme konusunda hastanedeki sağlık profesyonelleri ile ilgili taleplerinizi içeren bir kontrol listesi de bulundurun. Örnek kontrol listesi aşağıda mevcuttur.
Hastaneye yattığınızda
- Hastane personeline bebeğinizi emzirmek istediğinizi söyleyin. Doğum hemşirenizden ve doktorunuzdan, doğumdan sonra sizinle ilgilenecek olan bebek hemşirenize bu bilgiyi aktarmalarını isteyin.
- Bebeğinizi emzirdiğinizde beslenme tablosuna not alın. Bebeğinizin sizinle sürekli aynı odada bulunmasını talep edin ve dosyanıza bebeğinizin tıbbi sebepler haricinde herhangi bir şekilde biberon ile beslenmemesi gerektiğine dair bir not eklettirin. Bebeğinizle ayrı odalarda bulunmanız halinde bebeğiniz açlık belirtileri görülmeye başladığında size getirilmelidir.
- Eğer hastanenizde mevcut ise bir emzirme danışmanı ile görüşme talebinde bulunun. Emzirme danışmanları siz hastaneden ayrılmadan önce emzirme ile ilgili sorularınız hakkında size yardımcı olabilir.
Bebeğiniz doğduktan sonra
- Bebeğinizi mümkün olduğunca erken emzirin. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) annelerin doğumdan sonra bir an önce, tercihen ilk bir saat içinde bebeklerini emzirmelerini önermektedir. Böylelikle bebeğiniz doğumdan sonra olgun süte geçiş aşamasında salgılayacağınız sarı ve yarı saydam bir sıvı olan kolostrumda bulunan sindirimi kolay protein, vitamin ve mineraller ile koruyucu antikorlardan hemen faydalanabilir.
- Bebeğiniz ile ten teması kurun. Hastanede sizinle ilgilenen sağlık profesyonellerine doğumdan hemen sonra ve ilk emzirme tamamlanana kadar bebeğinizi ten tene temas kuracak şekilde göğsünüze yatırmak istediğinizi söyleyin. Bunu bebeğinizin kendini sakin hissetmesi ve sizin de süt eksikliği yaşamamanız için ilk birkaç ay boyunca mümkün olduğunca çok yapın.
- Bebeğiniz her acıktığında onu besleyin. Bu 24 saat içerisinde en az 8 ila 12 defa olacaktır.
- Göğüslerinizdeki süt üretimini eşitlemek için her iki göğsünüzle de emzirin. Diğer göğüse geçmeden önce bebeğinizin ilk emzirmeye başladığınız göğsünüzü tamamen boşaltmasını bekleyin. İkinci göğsü istemez ise daha sonra tekrar açlık belirtileri gözlemlediğinizde o göğsünüz ile emzirin.
- Herhangi bir emzirme süresi sınırı koymak yerine bebeğinizin doyana kadar etkili bir şekilde beslenmesini sağlamak en doğru yol olacaktır. Bazı bebekler hızlı beslenirken bazıları hiç acele etmez.
- Bebeğinizin açlık belirtilerini takip edin. Emzirmek için bebeğinizin ağlamasını beklemeyin. Bunun yerine artan dikkat, aranma refleksi (göğüs ucu arama) veya emme refleksi gibi açlık belirtilerini takip edin.
- Sezaryen yöntemi ile doğum yaptığınız durumda da mümkün olduğunca çabuk bir şekilde bebeğinizi emzirmelisiniz. Dikişleriniz üzerinde daha az baskıya sebep olacağı için “futbol topu tutuşu” sizin için en iyi yöntem olabilir.
Hastaneden çıkmadan önce
- Bir emzirme uzmanından bebeğinizi emzirme şeklinizi gözlemlemesini ve önerilerde bulunmasını isteyin.
- Sütünüz iki ila üç gün içinde olgunlaşıp, miktarı artınca göğsünüzü yumuşatmak için eliniz ile süt sağmanız gerekebilir. Bu işlem bebeğinizin göğsünüzü kavramasını kolaylaştıracaktır.
- Bebeğiniz ile birlikte evinize döndükten sonra arayıp tavsiye alabilmek için hastanenizin emzirme danışmanlarının isim ve telefon numaralarını öğrenin.
Eve geldikten sonra
- Emzirme konusunda herhangi bir soru veya endişeniz olduğunda doktorunuza ve emzirme danışmanınıza ulaşın.
- Emzirmeye çalışırken acı veya rahatsızlık hissederseniz gecikmeden destek alın.
Hastane Emzirme Kontrol Listesi
1. Hastanedeki sağlık profesyonellerine bebeğinizi emzirmek istediğinizi söyleyin.
2. Bebeğinizin dosyasına “emziriliyor” bilgisinin eklenmesini isteyin.
3. Bebeğinizin sizinle aynı odada yatırılmasını isteyin. Bunun mümkün olmaması durumunda bebeğin ilk açlık belirtileri görüldüğünde anne sütü ile beslenebilmesi için size getirilmesini isteyin.
4. Doğumdan hemen sonra ten teması kurmak istediğinizi hastane personeline hatırlatın.
5. Tıbbi sebepler dışında bebeğinize herhangi bir emzik veya mama verilmemesini isteyin.
6. Emzirmeyi gözlemlemesi için bir emzirme danışmanıyla görüşme talep edin.
İlgili Makaleler