Bebeğin Gelişimi
Hamilelik, değişiklikler ve bekleyişle dolu heyecan verici bir süreçtir. Bebeğiniz aylar geçtikçe hızla büyür ve 40. haftaya gelindiğinde ise dünyaya gelmeye hazır olur.
Bu 40 hafta, trimester adı verilen üç aylık bölümlere ayrılmıştır ve her bir trimester de etkileyici dönüm noktaları ile doludur.
Birinci Trimester
Birinci trimester, tek hücreli embriyonun hızla büyüyüp geliştiği ve tüm temel organ sistemlerine sahip bir fetüse dönüştüğü hayret uyandırıcı bir dönemdir.
Birinci ay
Hamilelik genelde adet döngüsünün ortasında başlar. Ancak doktorunuzun doğum tarihini hesaplarken geçirdiğiniz son adetin başladığı tarihe 40 hafta ekleyeceğini unutmayın. Döllenmeden bir sonraki gün itibariyle minik zigotunuz (sperm ve yumurtanın birleşmesi ile oluşur) hızlı hücre bölünmesi ve çoğalması geçirip fallop tüplerinden inerek rahme ulaşır ve bölünerek embriyo haline gelir.
İkinci ay
Bu aşamada bebeğiniz harika bir ilerleme kaydetmiş olur. Temel organları oluşmaya başlamıştır. El ve ayak parmakları ile kafasının iki tarafında daha sonra kulağa dönüşecek olan iki küçük çıkıntı görülür.
Üçüncü ay
Bebeğiniz artık bir fetüs ve yaklaşık olarak bir üzüm tanesi büyüklüğünde. Tüm organ sistemleri yerli yerinde ve hareket etmeye başlıyor. Uyarıldığında gözlerini kısabilir, ağzını açabilir, el ve ayak parmaklarını oynatabilir. Beyin fonksiyonları da bu ayda başlamaktadır. Bebeğinizin başı yuvarlak bir şekil almaya ve beyin, sinir ve kasları işlemeye başlar.
İkinci Trimester
Bebeğin organları gelişmeye ve olgunlaşmaya başlar. Artık yaklaşık bir greyfurt boyutundadır ve cildi onu amniyotik sıvıya karşı koruyan kremsi beyaz bir madde (verniks kaseosa) ile kaplıdır. Bu trimesterdeki çoğu kadın gibi yüksek enerji ve mutluluk hissedebilirsiniz. Sabah bulantısı azalmaya başlar ve hamile olduğunuz yavaş yavaş anlaşılmaya başlar.
Üçüncü Trimester
Hamileliğin son iki ayına kadar bebeğinizin beş duyusu tamamen gelişir. Hatta fiziksel, sosyal ve bilişsel gelişim açısından çok büyük bir ilerleme kat eder.
Bebeğin Fiziksel Gelişimi
- Koordineli emme hareketleri yapabilir.
- Annesinin yeme alışkanlığındaki tatları tanımasını sağlayabilecek olan amniyotik sıvıyı yutabilir.
Bebeğin Sosyal Gelişimi
- İnsan konuşmalarını duyar ve konuşma sesleri arasında ayrım yapabilir.
- Tekrar tekrar çalan müziği tanıyabilir.
- İkizler rahimde birbirleriyle etkileşime girebilir.
Bebeğin Bilişsel Gelişimi
- Dokunarak kendi ellerini ve yüzünü inceleyebilir.
- Seslere hareket ve kalp atışı hızı değişiklikleri ile cevap verebilir.
- Beyin faaliyetleri de seslere cevaben değişebilir.
İlgili Makaleler