Hamileliğin Dördüncü Ayı ve Bebek Gelişimi
En son 16 veya 19 hafta önce adet oldum ve hamileliğim 14 ile 17 hafta arasında. Bebeğim karnımda mutlu mesut baş parmağını emiyor.
Hamileliğin Dördüncü Ayında Bebek
Bebeğiniz gittikçe hareketleniyor, hareketlerini hissetmeye başlamış bile olabilirsiniz! Bu hisler öncelikle karnınızda kelebek kanadı veya baloncuk varmış gibi son derece hafif olacaktır. Henüz hiçbir şey hissetmiyor da olabilirsiniz. Sabırlı olun... Çok beklemeniz gerekmeyecektir. Bebeğiniz artık ağzını açabilir, gözlerini oynatabilir, surat asabilir ve hatta baş parmağını ağzına götürüp emebilir!
Duyuları gelişmeye devam eder. Retinası artık işlemeye başlar. Dokunma duyusu cildindeki çok küçük hassas bölgeler olan “dokunma cisimcikleri” sayesinde gelişmektedir. Dokunduğunu algılama kabiliyeti için 24. haftaya kadar beklemeniz gerekecektir, bebeğinizin sinir sistemi ancak bu zaman yeterli olgunluğa ulaşır. Koku duyusu da gittikçe gelişir fakat bebeğiniz 7. aya kadar kokuları algılayamayacaktır. Yediklerinize göre değişen amniyon sıvı sayesinde tat almayı da öğrenmeye başlayacak. Bu dönemde yeterli ve dengeli beslenmenizde çeşitli besinlere yer verin, böylece bebeğiniz de farklı tatlarla tanışabilsin. Son olarak hamileliğin 15. haftasından itibaren bebeğiniz duymaya başlayacak! Kalbinizin, midenizin, sizin sesinizi amniyon sıvı aracılığıyla algılayacak. Henüz anlayamayacak olsa dahi bebeğinizi sakinleştirmek için onunla yumuşak bir ses tonuyla konuşmaya başlayabilirsiniz!
Hamilelikte Beslenme
İlk trimesterdeki bulantı ve yiyeceklerden tiksinmeler sona erdi. Damak tadınızı yeniden keşfediyorsunuz ve bundan faydalanabilirsiniz. Keyfini çıkarın ama abartmayın! Kilo artışı konusunda ise katı bir kural yoktur: Her şey hamileliğe başlangıç kilonuza, sağlık durumunuza ve metabolizmanıza bağlıdır... Ortalamada ideal kilo artışı ikinci trimester esnasında haftada 300 ila 350 gr. arasında olacaktır. Doktorunuz sizin için en iyi olanı söyleyecektir.
Tiroit bezinin iyi çalışması için temel öneme sahip olan iyot tüketiminizi yakından takip edin. Bu mineral, yiyecekler ile (özellikle de sofra tuzu ile) sağlanır. Tuz gereğinden fazla kullanılmamalıdır. Tabağınızda her şeye tuz eklemenin faydasından çok zararı olabilir, önemli olan doğru dengeyi bulmaktır! Daha fazla bilgi edinmek için doktorunuza ve diyetisyeninize danışmaktan çekinmeyin.
Hamilelikte şeker tüketimi
Hamilelik esnasında lezzetli bir çilekli tart veya çikolatalı pasta hayali kurmak doğaldır. Bunun sorumlusu da büyük ölçüde hormonlarınızdır. Bu aşermelere boyun eğmeli miyim? Evet zaman zaman, ancak yalnızca makul bir ölçüde ve yeterli ve dengeli bir şekilde beslenmeye devam ederken! Şeker aşermeleriniz için ideal seçeneğin taze veya kuru meyveler, sütlü ve meyveli tatlılar (kremalılar hariç) olduğunu unutmayın. Küçük miktarlarda daha hafif alternatifleri tercih edin: Zengin, yağlı ve şekerli bir kek yerine bir-iki kare bitter çikolata tercih edebilirsiniz.
Bebeğiniz karnınızda hafif dokunuşlara devam edecek, hayati organları her saniye gelişimlerini sürdürecektir. Bebeğinizin cinsiyetini öğrenmek için sabrınızı koruyun, ultrason muayenesi bir sonraki ay.
İlgili Makaleler