Hamileliğin Üçüncü Ayı ve Bebek Gelişimi
En son 11 veya 15 hafta önce adet oldum ve hamileliğim 9 ile 13 hafta arasında. Artık birinci trimesterin ve genel olarak bulantının sonu geldi. İlk ultrason muayenemde bebeğimi görmek için sabırsızlanıyorum.
Hamileliğin Üçüncü Ayında Bebek
Bebeğinizin yüzü gittikçe belirginleşiyor: Kemikler son şeklini alıyor, dudak ve kaşları belirginleşiyor ve gözlerinin önünde artık birer göz kapağı var. Tüm bunları üçüncü ayda gerçekleştirilen ultrason muayenesi esnasında fark edebilirsiniz, bebeğinizdeki bu gelişimi görmek büyülü bir andır!
Bebeğinizin kalbinin ritmi düzeliyor. Sizin kalbinizden daha hızlı olan dakikada 110 ila 160 atım arasında bir hızla atar.
Sinir hücreleri katlanarak artan bir hızda çoğalmaya devam eder ve bu da henüz fark etmeyeceğiniz refleks hareketlerini sağlar. Başını döndürüp kol ve bacaklarını sallayabilir. Özetle, harcayacak çok enerjisi var!
Dokuzuncu haftasından itibaren dilinde tat tomurcukları belirginleşmeye başlar. Amniyon sıvısını yuttukça ağzı açılıp kapanır ve bu sıvı böbreklerinden idrar formunda atılır.
Hamileliğin İlk Aylarında Beslenme
Bebeğinizin büyümesi artık daha da hızlanıyor. Bu dönemde bebeğinize protein sağlamanız gerekli. Yeterli ve dengeli bir beslenme, protein ihtiyacınızı doğal olarak karşılayacaktır. Vejetaryen iseniz ya da nadiren et yiyorsanız diğer protein kaynaklarından mutlaka tüketin: Tahıllarla birlikte baklagiller (pirinç, makarna vb tahıl ürünleriyle mercimek, fasülye, nohut gibi kurubaklagiller); ama aynı zamanda balık, yumurta ve süt ürünleri.
Olmazsa olmaz bir başka mineral: Kalsiyum. Kemik dokunuzu korumak için her gün süt veya süt ürünleri (yoğurt, peynir, ayran, kefir) tüketmelisiniz. Dört porsiyon süt ürünü + bir bardak kalsiyum açısından zengin maden suyu ihtiyaçlarınızı karşılamanıza destek olacaktır. Kalsiyum, daha düşük bir ölçüde de olsa, bazı meyveler (kuru üzüm, incir vb) ve sebzeler (ıspanak, brokoli, tere, taze fasulye, vb.), baklagiller (fasulye, mercimek vb.), badem ve sardalya içinde mevcuttur. Tüm ihtiyaçlarınızı karşıladığınızdan emin olmak için bu konuyu doktorunuzla görüşün. Kalsiyum alımınızda yetersizlik varsa doktorunuzun tavsiyesiyle kalsiyum desteği alabilirsiniz.
Soru: Hamilelikte koku duyarlılığı
Belirli yiyeceklerden tiksinmek veya hoşlanmamak hamileliğin ilk trimesterinde yaygındır. Sebebi, dengeleri bozulan hormonlarınızın koku ve tat duyunuzda aşırı hassasiyete sebep olmasıdır. Bu yüzden balığın düşüncesi bile midenizi kaldırmaya yetiyorsa endişelenmeyin. Protein açısından zengin diğer yiyecekleri tüketmeniz yeterli olacaktır: Tavuk göğsü, yumurta, iyi pişmiş et vb.
Tadını “gizlemek” için balığı farklı bir şekilde de pişirebilirsiniz: Çorba şeklinde veya püre haline getirilmiş havuçla karışık şekilde veya köfte halinde… Ve unutmayın, bu tiksinti geçicidir!
Hamileliğinizin başlangıcında çektiğiniz küçük zorluklar, üçüncü ayın sonunda kaybolacak ve kendinizi daha iyi hissedeceksiniz. Mavi bir gökyüzü veya pırıl pırıl bir güneş ışığı olmasa dahi temiz hava alın, dışarıda yürüyüşe çıkın ve açık havada zaman geçirin. Yakında rahata ereceksiniz, hamileliğinizin keyfini çıkarın!
İlgili Makaleler