Bebeklerde Emzirme Düzeni Nasıl Olmalı?
Doğuma az kaldı. Kendime bazı sorular soruyorum: baş edebilecek miyim, sütüm yeterli olacak mı, vb. Neyseki bu konuda tek başıma değilim!
Doğum yaklaşırken vücudunuz emzirmeye hazırlanır: yağ depolarınız artar, göğüsleriniz büyür. Peki bu harika macera için hazır mısınız?
Anne sütü: bebeğiniz için en iyi besin
Anne sütü bebeğinizin ihtiyaçlarına adapte olduğu için emzirmek bebeğiniz için en iyisidir. Dünya Sağlık Örgütü ve Unicef bebeklerin ilk altı ay boyunca yalnızca anne sütü ile beslenmelerini tavsiye etmektedir.
- Anne sütü bebeğe ihtiyaç duyduğu tüm besinleri doğru miktarlarda sağlar: uygun kalite ve miktarda proteinler, karbonhidrat kaynağı olarak %100 laktoz, Omega-3 ve Omega-6 içeren yağlar. Ayrıca sütün içeriği de haftalar geçtikçe bebeğin ihtiyaçlarına göre değişir. Anne sütü ile beslenmek bebeğin alerji olma ihtimalini de azalacaktır.
- Anne sütü ayrıca bebeğe bağışıklık sisteminin ihtiyaç duyduğu antikorları da sağlar.
- Anne tat duyusunu sütü üzerinden çocuğuna aktarır. Bu, emzirirken zengin bir beslenme alışkanlığınız olması için iyi bir sebeptir.
- Emzirme hem annede hem de bebekte endorfin (mutluluk hormonu) salgılanmasını tetikler.
Emzirme hakkında bilgi edinmek
Kendinize emzirme hakkında sorular sormanız normaldir. Bu konuyu doktorunuz, hemşireniz, arkadaşlarınız veya anneniz ile konuşmaktan çekinmeyin. Böylelikle şüphelerinizi ve endişelerinizi yavaş yavaş yatıştırabilirsiniz.
Kararınızı mümkün olduğunca erken vermeye çalışın. Emzirme konusundaki kararınız hastane kararınızı da etkileyebilir. Kendinizi baskı altına sokmayın.
Emzirme süresince göğüs bakımı
Kendinizi emzirmeye fiziksel olarak hazırlamak için yeme alışkanlıklarınızı düzene sokun ve gerisini doğaya bırakın. Vücudunuz sütünüzün kaliteli olması için kalçalarınızda ve göğüslerinizde yeterince yağ depolamıştır. Göğüsleriniz hacim kazanacak ve hamileliğinizin ikinci üç aylık dönemden sonra bebeğinizi yaşamının ilk saatlerinde besleyecek olan kolostrumu salgılamaya başlayacak.
Göreviniz: sütünüzü zenginleştirmek için bol çeşitli ve dengeli beslenmek ve göğüslerinize iyi bakmak. Bunun için göğüslerinize uyan (göğüslerinizi sıkıştırmayan) bir sütyen seçmeli ve göğüsleriniz büyüdükçe sütyen değiştirmelisiniz. Kendinizi biraz güzellik bakımı ile şımartabilirsiniz: çatlak izlerini önleyici kremve sizi rahatlatacak hafif masaj
İlk emzirme
Doğum esnasında içgüdülerinize güvenin. Bebeğinizle ilk karşılaşmanız, emme refleksi, ten tene temas... Tüm bunlar öyle doğal olacak ki tüm şüpheleriniz birden uçup gidecek. İlk emzirme esnasında yalnız kalmayacağınızı unutmayın: hastanedeki ebeler / hemşireler size bilgi vermek, emzirme için en iyi göğüs pozisyonlarını göstermek için yanınızda olacaklar.
Başlangıçta hiçbir şey kolay olmayabilir ama kendinize olan güveninizi kaybetmeyin. Burada en önemli şey bebeğinizle aranızdaki bu anların benzersiz büyüsünden olabildiğince faydalanmaktır.
İlgili Makaleler