Hamileliğin Sekizinci Ayı

Hamileliğin Sekizinci Ayı ve Bebek Gelişimi

Hamilelik
Makale
Haz 12, 2018
3dk

En son 33 ila 36 hafta önce adet oldum ve hamileliğim 31 ile 34 hafta arasında. Bebeğim doğmaya hazırlanıyor: Başı aşağı dönük şekilde pozisyon alıyor. Hafif de olsa bir kasılma hissettim. Büyük gün yaklaşıyor!

Hamileliğin Sekizinci Ayında Bebek

Bebeğiniz büyümeye devam ediyor: son iki ay boyunca bebeğinizin kilosu iki katına çıkar ve boyu yaklaşık on santimetre uzar.

Hamileliğin sekizinci ayında bebeğiniz doğum pozisyonu alacak şekilde dönüş yapar. %95 oranla bebek başı aşağı dönük, eğilmiş ve sırtı sola dönük şekilde duracaktır. Bebeğin pozisyonu son ultrason muayeneniz ile doğrulanabilir: bu durum sunum olarak adlandırılır.

Bebeğiniz, doğmayı beklerken vücudunun ince ayarlarını yapar: kemikleri yoğunlaşır, saçı çıkar, derisi pembeleşir, tırnakları uzar. Biyolojik artıkların atılım işlevleri de bu haftalarda oturur, böbrekleri saatte yaklaşık 30 ml idrar süzebilir. Bağırsakları yavaş yavaş koyu ve kalın bir madde olan mekonyumla dolar. Bu madde, bebeğinizin doğduktan sonra yapacağı ilk dışkı olacaktır.

Sekizinci ayın sonunda bebeğiniz pelvisinize doğru hareket etmeye başlar. Alt karın bölgenizde hafif bir çekme veya açılma ağrısı hissedebilirsiniz. Endişelenmeyin, bu çoğunlukla normaldir: Pelvik eklemleriniz bebeğin geçişine izin vermek için yavaş yavaş gevşer.

Hamilelikte Beslenme

Bu aşamada, bebeğiniz haftada ortalama 200 gr. alır. Bebeğinizin iyi bir gelişim için ihtiyaç duyduğu besinleri sağlamanız, her zamankinden daha önemli olacaktır! Bu son ayları atlatmak için enerjiye de ihtiyaç duyacaksınız. Vücudunuzun doğum ve emzirme dönemi için enerji depolaması gerekir. Bu yüzden de bu zaman, diyet yapmak için iyi bir zaman değildir!

Son iki ay boyunca atıştırmalık konusunda da dikkatli olun! Artık doğumunuz yaklaşıyor ve dikkati elden bırakmak kolayınıza gelebilir. Tam aksine bu süreçte beslenmenize daha da dikkat etmeniz önemlidir. Yürüyüş yapmak, taze meyve ve sebze almak ve bunları pişirmek için elinizdeki boş zamanı iyi değerlendirin. Bu sayede hücre ve damarlarınızı korumak adına ihtiyaç duyduğunuz C vitamini ile alyuvar stoğunuzu yeniden oluşturmak için ihtiyaç duyacağınız demirin iyi emilimini sağlamış olursunuz.

Soru: Hamilelikte süt oluşumu için neler yenmeli?

Hamilelik dönemindeki beslenme tarzınız, vücudunuzun ürettiği sütün kalitesini yani içeriğini etkileyecektir. Doğum yaklaştığı için protein, kalsiyum, D vitamini ve bebeğinize yüksek kaliteli süt sağlamak için gerekli tüm besinlerden tüketme vaktiniz gelmiştir. Meyve ve sebze, süt ürünleri, mercimek gibi kurubaklagiller ve tam tahıl açısından dengeli ve zengin bir şekilde beslenin; hayvansal kaynaklı proteinler (et, balık, yumurta) ve yağ tüketiminizi de ihmal etmeyin. Günde 1,5 ile 2 litre arasında bol bol su içmeye de devam etmelisiniz. Hem şekerli içecek ve meşrubat hem de kahve ve çay (günde en fazla iki fincan) tüketiminizi sınırlandırın. Hamilelik ve emzirme dönemi boyunca alkolden uzak durmanız şiddetle önerilir.

Bebeğinizin kapladığı yer arttı. Bu yüzden hamileliğinizin dokuzuncu ayında rahminiz de hiç rahat olmayacaktır. Diyaframınız ve akciğerleriniz üzerinde bir baskı oluşabilir ve bu da nefessiz kalma hissine sebep olabilir. Sabır, her şey vakti gelince yerli yerine oturacaktır!

İlgili Makaleler

View details Hamileliğin Altıncı Ayı
Makale
Anne Karnı

Hamileliğin Altıncı Ayı

En son 24 veya 28 hafta önce adet oldum ve hamileliğim 22 ile 26 hafta arasında. Tam formumdayım. Bebeğim de öyle! Her şeyimiz ortak!

2dk oku

View details Hamilelikte Güvenli Seyahat
Makale
hamilelikte güvenli seyahat

Hamilelikte Güvenli Seyahat

4 aylık hamileyim ve 1 haftalığına tatil hayali kuruyorum. Ancak aklıma takılan bir soru var: uçakla seyahat etmek benim ve bebeğimin sağlığını etkiler mi?

3dk oku

View details Hamileliğin Beşinci Ayı
Makale
Hamilelik

Hamileliğin Beşinci Ayı

En son 20 veya 23 hafta önce adet oldum ve hamileliğim 18 ile 21 hafta arasında. Bebeğime rengarenk çiçekli elbiseler mi yoksa güzel pantolonlar mı alacağımı bu ay nihayet öğreneceğim!

3dk oku

View details İkiz Hamilelik Hakkında Merak Edilenler
Makale
İkiz Hamilelik Hakkında Merak Edilenler

İkiz Hamilelik Hakkında Merak Edilenler

Bir değil de iki bebek beklediğimi öğrendim! Bu hiç beklenmedik bir haberdi ve biraz şok oldum. Hamileliğim daha farklı mı geçecek? Nasıl üstesinden geleceğim?

3dk oku

View details Hamileliğin Üçüncü Ayı
Makale
Anne Karnı

Hamileliğin Üçüncü Ayı

En son 11 veya 15 hafta önce adet oldum ve hamileliğim 9 ile 13 hafta arasında. Artık birinci trimesterin ve genel olarak bulantının sonu geldi.

2dk oku

View details Hamilelikte Endişe
Makale
hamilelikte endişe

Hamilelikte Endişe

Eveet, artık kesinleşti - hamileyim! Çok heyecanlıyım ama daha şimdiden kendi kendime binlerce soru soruyorum. Başarabilecek miyim? İyi bir anne olabilecek miyim?

2dk oku

View details Hamileliğin İlk Ayı
Makale
Anne Karnı

Hamileliğin İlk Ayı

En son 2 veya 6 hafta önce adet oldum ve hamileliğim 0 ile 4 hafta arasında. Hamile olduğumu daha yeni öğrendim! Çok heyecan verici bir durum... İnanmakta güçlük çekiyorum.

2dk oku

View details Bebek Emzirmeye Nasıl Hazırlanmalı?
Makale
Bebek Emzirmeye Nasıl Hazırlanmalı

Bebek Emzirmeye Nasıl Hazırlanmalı?

Doğuma az kaldı. Kendime bazı sorular soruyorum: baş edebilecek miyim, sütüm yeterli olacak mı, vb. Neyseki bu konuda tek başıma değilim!

2dk oku

View details Bebeğinizin Gelişi İçin Hazırlıklar
Makale
Bebek Patiği

Bebeğinizin Gelişi İçin Hazırlıklar

Bebeğiniz birkaç hafta içinde sizinle olacak. Yatağı, bez değiştirme masası, dolabı ve rafları... Her şeY çoktan hazır. Gereken tek şey bebek!

3dk oku

View details Hamileliğin Dördüncü Ayı
Makale
hamilelik

Hamileliğin Dördüncü Ayı

En son 16 veya 19 hafta önce adet oldum ve hamileliğim 14 ile 17 hafta arasında. Bebeğim karnımda mutlu mesut baş parmağını emiyor.

2dk oku

View details Babanın Doğumhaneye Girmesi
Makale
Babanın Doğumhaneye Girmesi

Babanın Doğumhaneye Girmesi

Doğum, yalnızca bizim için değil, müstakbel baba için de bir testtir! Doğumhanede bebeklerinin doğumuna tanıklık edenler için gerçek bir maratondur.

2dk oku

View details Dokuz ay süren şıklık: Hamileyken neler giyilmeli?
Makale
Babanın Doğumhaneye Girmesi

Dokuz ay süren şıklık: Hamileyken neler giyilmeli?

Hamileliğim ilerliyor, bedenim değişiyor… Giyecek hiçbir şeyim kalmadı! Hem hamile olup hem de şık olmak mümkün mü?

3dk oku

View details Hamileliğin Dokuzuncu Ayı
Makale
Hamileliğin Dokuzuncu Ayı

Hamileliğin Dokuzuncu Ayı

En son 37 veya 41 hafta önce adet oldum ve hamileliğim 35 ile 39 hafta arasında. Beklenen tarih henüz gelmemiş olsa da bebeğim artık her an doğabilir.

2dk oku

View details Hamileliğin İkinci Ayı
Makale
Hamilelik Dönemi

Hamileliğin İkinci Ayı

En son 7 veya 10 hafta önce adet oldum ve hamileliğim 5 ile 8 hafta arasında. Her şey netleşti, hamileyim. Bunu tanıdığım herkese söylemek için sabırsızlanıyorum!

3dk oku

View details Uyumanıza Yardımcı Olacak 10 Öneri
Makale
Sağlıklı Bir Uyku İçin 10 Öneri

Uyumanıza Yardımcı Olacak 10 Öneri

Stres, hormonal iniş çıkışlar ve büyüyen bir karın: tüm bu faktörler uykusuzluk, rüyalar ve kabuslara ve hatta gün içerisinde yorgunluk ve sersemlik yaşamanıza neden olabilir.

2dk oku

View details Bebeğin Gelişimi
Makale
Baba ve Anne Karnı

Bebeğin Gelişimi

Hamilelik, değişiklikler ve bekleyişle dolu heyecan verici bir süreçtir. Bebeğiniz aylar geçtikçe hızla büyür ve 40. haftaya gelindiğinde ise dünyaya gelmeye hazır olur.

2dk oku

View details Hamileliğin Yedinci Ayı
Makale
Baba ve Anne Karnı

Hamileliğin Yedinci Ayı

En son 29 veya 32 hafta önce adet oldum ve hamileliğim 27 ile 30 hafta arasında. Yakında hamilelik iznine çıkacağım ve bir doğum öncesi eğitim sınıfına başlayabilirim.

2dk oku

View details Hamilelikte Kilo Alımı Ne kadar Olmalı?
Makale
Hamilelikte Kilo Alımı Ne kadar Olmalı

Hamilelikte Kilo Alımı Ne kadar Olmalı?

Gebelik öncesi Beden Kütle İndeksine (BKİ) göre gebelik süresince uygun vücut ağırlığı kazanımı (kg)

1dk oku

View details Hamilelikte Bebekle İletişim
Makale
Anne Karnı

Hamilelikte Bebekle İletişim

Bebeğim 9 aydır içimde büyüyor; duygularımı hissediyor, sesimi duyuyor, dokunuşlarıma tepki veriyor ve besin seçimlerimiz bile ortak - büyülü bir ilişki!

2dk oku

İlk 1000 Gün Kulübüne Katılın

  İlk 1000 Gün Kulübüne Katılın

Annelik, ömür boyu süren bir yolculuktur

Beslenme Kılavuzu

Beslenme Kılavuzu

Beslenme hakkında bilgi edinin

Uygulamalar

Uygulamalar

Özel pratik uygulamaları deneyin

Yardım Alın

Yardım Alın

Her zaman ihtiyacınız olan yardım ve cevapları alın