Hamileliğin Sekizinci Ayı ve Bebek Gelişimi
En son 33 ila 36 hafta önce adet oldum ve hamileliğim 31 ile 34 hafta arasında. Bebeğim doğmaya hazırlanıyor: Başı aşağı dönük şekilde pozisyon alıyor. Hafif de olsa bir kasılma hissettim. Büyük gün yaklaşıyor!
Hamileliğin Sekizinci Ayında Bebek
Bebeğiniz büyümeye devam ediyor: son iki ay boyunca bebeğinizin kilosu iki katına çıkar ve boyu yaklaşık on santimetre uzar.
Hamileliğin sekizinci ayında bebeğiniz doğum pozisyonu alacak şekilde dönüş yapar. %95 oranla bebek başı aşağı dönük, eğilmiş ve sırtı sola dönük şekilde duracaktır. Bebeğin pozisyonu son ultrason muayeneniz ile doğrulanabilir: bu durum sunum olarak adlandırılır.
Bebeğiniz, doğmayı beklerken vücudunun ince ayarlarını yapar: kemikleri yoğunlaşır, saçı çıkar, derisi pembeleşir, tırnakları uzar. Biyolojik artıkların atılım işlevleri de bu haftalarda oturur, böbrekleri saatte yaklaşık 30 ml idrar süzebilir. Bağırsakları yavaş yavaş koyu ve kalın bir madde olan mekonyumla dolar. Bu madde, bebeğinizin doğduktan sonra yapacağı ilk dışkı olacaktır.
Sekizinci ayın sonunda bebeğiniz pelvisinize doğru hareket etmeye başlar. Alt karın bölgenizde hafif bir çekme veya açılma ağrısı hissedebilirsiniz. Endişelenmeyin, bu çoğunlukla normaldir: Pelvik eklemleriniz bebeğin geçişine izin vermek için yavaş yavaş gevşer.
Hamilelikte Beslenme
Bu aşamada, bebeğiniz haftada ortalama 200 gr. alır. Bebeğinizin iyi bir gelişim için ihtiyaç duyduğu besinleri sağlamanız, her zamankinden daha önemli olacaktır! Bu son ayları atlatmak için enerjiye de ihtiyaç duyacaksınız. Vücudunuzun doğum ve emzirme dönemi için enerji depolaması gerekir. Bu yüzden de bu zaman, diyet yapmak için iyi bir zaman değildir!
Son iki ay boyunca atıştırmalık konusunda da dikkatli olun! Artık doğumunuz yaklaşıyor ve dikkati elden bırakmak kolayınıza gelebilir. Tam aksine bu süreçte beslenmenize daha da dikkat etmeniz önemlidir. Yürüyüş yapmak, taze meyve ve sebze almak ve bunları pişirmek için elinizdeki boş zamanı iyi değerlendirin. Bu sayede hücre ve damarlarınızı korumak adına ihtiyaç duyduğunuz C vitamini ile alyuvar stoğunuzu yeniden oluşturmak için ihtiyaç duyacağınız demirin iyi emilimini sağlamış olursunuz.
Soru: Hamilelikte süt oluşumu için neler yenmeli?
Hamilelik dönemindeki beslenme tarzınız, vücudunuzun ürettiği sütün kalitesini yani içeriğini etkileyecektir. Doğum yaklaştığı için protein, kalsiyum, D vitamini ve bebeğinize yüksek kaliteli süt sağlamak için gerekli tüm besinlerden tüketme vaktiniz gelmiştir. Meyve ve sebze, süt ürünleri, mercimek gibi kurubaklagiller ve tam tahıl açısından dengeli ve zengin bir şekilde beslenin; hayvansal kaynaklı proteinler (et, balık, yumurta) ve yağ tüketiminizi de ihmal etmeyin. Günde 1,5 ile 2 litre arasında bol bol su içmeye de devam etmelisiniz. Hem şekerli içecek ve meşrubat hem de kahve ve çay (günde en fazla iki fincan) tüketiminizi sınırlandırın. Hamilelik ve emzirme dönemi boyunca alkolden uzak durmanız şiddetle önerilir.
Bebeğinizin kapladığı yer arttı. Bu yüzden hamileliğinizin dokuzuncu ayında rahminiz de hiç rahat olmayacaktır. Diyaframınız ve akciğerleriniz üzerinde bir baskı oluşabilir ve bu da nefessiz kalma hissine sebep olabilir. Sabır, her şey vakti gelince yerli yerine oturacaktır!
İlgili Makaleler