Emzirirken Yaşanabilecek Sorunlar ve Çözümler
Bebeğinizi emzirmek her seferinde yorucu bir deneyim değildir. En sık karşılaşılan zorlukları nasıl aşabileceğinize birlikte göz atalım.
Göğüs ucu çatlağı, göğüs şişkinliği, göğüs iltihabı: bu kulağa hiç de hoş gelmeyen terimlerin ardında, emzirmeyi sekteye uğratabilecek yaygın şikayetlerden bazıları yatıyor. Bebeğiniz ayrıca birden beslenme sıklığını arttırabilir ya da beslenmeyi reddedebilir. Sorun ne olursa olsun paniğe gerek yok. Daima bir çözüm bulunur.
Emziren annelerde göğüs ucu çatlağı nedir?
Bebeğinizin ağzının beslenme esnasında yanlış pozisyonda olmasının sonucu olarak göğüs uçlarında çatlama meydana gelebilir. Bebek için herhangi bir etkisi yoktur fakat anne için çok acı verici olup ilk günler ya da haftalardan sonra emzirmeyi bırakmak istemenin en sık görülen sebepleri arasındadır.
- Ne yapmalıyım? Göğüs ucunun bebeğin damağının çatısına doğru iyi bir şekilde konumlandırıldığına ve areolanın (meme başının etrafındaki koyu bölge) büyük bir kısmının bebeğin ağzına girdiğinden emin olun. Faydalı olacak birkaç tavsiye: göğüslerinizi her emzirdikten sonra steril bir kompresle kurulayın; etkilenen bölgelere sütünüzden birkaç damla damlatın (anne sütü iyileştirici etkiye sahiptir); kullan at göğüs pedleri kullanıp birkaç saatte bir değiştirerek göğüslerinizi kuru tutun; ve hepsinden de önemlisi, doktorunuzun ve hemşirenizin de önerebileceği özel bir nemlendirici krem kullanın.
Göğüs ucu çatlaklarınız on gün veya daha uzun sürerse bir doktorla görüşün.
Emziren annelerde göğüs şişkinliği
Meme bezlerinde süt birikmesidir. Ateşiniz biraz çıkmış gibi bile hissedebilirsiniz. Göğüsleriniz şişmiş, sert, sancılı ve genelde kırmızı renkli olur. Göğüs ucu düzleşebilir ve bu da bebeğin göğsü kavramasını zorlayıp göğüs ucu çatlaması ihtimalini arttırır.
- Ne yapmalıyım? İşe yarayacak tek tedavi elinizdeki tüm olanakları (mümkün olduğunca sık emzirme, göğsü “boşaltmak” için göğüs pompası kullanma, göğsünüze sıcak duşta masaj yapma) kullanarak süt akışı sağlamaktır. İki emzirme arasında soğuk kompres uygulayarak şişkinliği (ödem) ve sancıyı da azaltabilirsiniz. Emzirme sütyeninizin doğru beden olduğundan ve sizi sıkmadığından da emin olun.
Bu da işe yaramazsa doktorunuza veya hemşirenize danışın. Sancı ve gerginlik hissetmeniz durumunda şişkinliğin göğüs iltihabına dönüşmesini önlemek için emzirme sıklığını arttırmanız gerektiğini unutmayın.
Emziren annelerde göğüs iltihabı nedir?
Sütün göğüste beklemesinden kaynaklanan bir iltihaplanmadır. Belirtileri ateş, kas ağrısı, göğüslerin sertleşip bazen kızarması ve aşırı yorgunluktur. Temel sebepleri bebeğin yeterince sık veya yeterli uzunlukta emzirilmemesi sebebiyle göğsün kendini yeterli ölçüde boşaltamaması, aşırı süt üretimi ya da süt kanallarından birinin tıkanmış olmasıdır. Vücudunuza kulak verin; göğüs iltihabı kendi haline bırakıldığında apseye dönüşebilir.
- Ne yapmalıyım? Bebeğinizi süre tutmadan ve mümkün olduğunca sık emzirin. Göğsünüzü elle boşaltın. Ağrılı alana emzirmeden önce ve sonra masaj yapın. Masaja göğüs kafesinden başlayıp göğüs ucuna doğru ilerleyin. Biraz dinlenin. Sekiz ila yirmi dört saat sonra semptomlar devam ederse ve/veya ateşiniz çıkarsa, derhal bir doktorla görüşün.
Bebeğim sürekli emmek istiyor!
Bu durum emzirme konusunda hem anne hem de bebek için öğrenme süreci olan ilk birkaç hafta için son derece normaldir. Bu sürecin başarısı da bebeğin “istediğinde” beslenebilmesine bağlıdır! Yeni doğan bir bebek 24 saatlik bir süre boyunca ortalama 8 ila 12 defa beslenebilir. Bebeğiniz saat başı acıkıyorsa ona engel olmayın. Bu durum genelde birkaç günden fazla uzun sürmez ve birkaç gün sütünüzün içeriğinin bebeğinizin yeni besin ihtiyaçlarına göre değişmesi için yeterlidir. Bebeğinizin hem acıktığı ve duyularını (tat, koku, dokunma) geliştirdiği için hem de hoşlarına gittiği ve kendilerini güvende hissetmelerini sağladığı için beslendiğini unutmayın. Emzirme 6 ila 8 hafta sonra sabit bir hıza ulaşır. Kendinize ve bebeğinize güvenin.
Bebeğim emmek istemiyor
Bu geçici davranış çeşitli sebeplerden kaynaklanıyor olabilir ve ürettiğiniz sütün miktarı veya besleyiciliği ile ilgili değildir. Burada en önemli olan şey sakin kalmaktır. Beslenmek istemeyerek bebeğiniz bir korku (örneğin göğsünüzü kavradıklarında sizin ani bir hareket yapıyor olmanız), ağrı (kulak enfeksiyonu, diş çıkarma, ülser, vb.) veya şaşkınlığını (belki nemlendirici kreminizi değiştirmişsinizdir ve göğüslerinizin kokusu değişmiştir) ifade ediyor olabilir. Her şey birkaç gün içinde tekrar normale dönecektir.
İlgili Makaleler