Hamilelikte Omega 3 ve Omega 6 Tüketimi
İsimlerinden de anlaşılacağı üzere, esansiyel yağ asitleri özellikle de hamilelik esnasında hem bebek hem de müstakbel anne için temel önem taşır. Omega-3 ve Omega-6 yağ asitleri olarak bilinen bu yağ asitlerini tüketmek için yeterli ve dengeli bir şekilde beslenmeniz yeterlidir.
Omega 3 ve Omega 6 kaynakları
Yağ asitleri yağların bileşenleridir: “iyi yağ” olarak da bilinen çoklu doymamış yağ asitlerinin bir parçasını oluştururlar. Büyük öneme sahiptirler ve yalnızca yiyecekler sayesinde vücuda alınabilirler, vücut tarafından sentezlenemezler.
Omega-6 ile Omega-3 arasındaki oran çok önemlidir. Çalışmalar, sanayileşmiş ülkelerde Omega-6 tüketimimizin Omega-3 tüketimimizden 10 ila 20 kat daha fazla olduğunu göstermiştir. İdeal oran 5’e yakın olmalıdır, başka bir deyişle yeterince Omega 3 tüketmiyoruz.
Tabağımızdakiler...
Omega-3 kaynakları aşağıdaki gibidir:
- Keten tohumu yağı, kolza yağı, fındık yağı, buğday tohumu yağı, soya yağı
- Keten tohumu ve kolza
- Fındık
- Yağlı balıklar
Omega-6 kaynakları aşağıdaki gibidir:
- Ayçiçek yağı
- Mısırözü yağı
Yiyeceklerimiz genelde hayvansal yağlar açısından zengindir bu da Omega-6 tüketimimizin yeterli ve bazen de fazla yüksek olduğu anlamına gelir!
Uygulama önerilerimiz
- Omega-6/Omega-3 dengesinin iyi olmasını sağlamak için haftada bir veya iki defa yağlı balık tüketin ve salatalarınıza tat vermek için pişmemiş kolza, soya veya fındık yağları kullanın.
- Daima ilk sıkım mamulü olan soğuk sıkım yağları tercih edin.
- Farklı yağlar (zeytin, kolza, fındık) kullanıp hepsinden faydalanın. Ör. günde 2 yemek kaşığı.
- Balık yemiyorsanız bu konuyu doktorunuzla görüşün. Gerekmesi durumunda bir Omega-3 gıda takviyesi (örneğin balık yağı) önerebilir.
İlgili Makaleler