Hamilelikte En Sık Karşılaşılan Sorunlar
“Hamilelik için herkes harika bir mutluluk dönemi dedi ama kimse bana bu küçük sağlık sorunlarından hiç bahsetmedi. Bulantı, kabızlık, kramplar vb. Sakin bir hamilelik için tavsiyeye ihtiyacım var...”
İlk birkaç haftadan sonra, hormon seviyeleriniz artıp vücudunuz değişmeye başladıkça, dengeniz de biraz değişebilir.. Sonuç olarak birçok kadın aylar geçtikçe ve vücut alıştıkça kaybolacak ufak rahatsızlıklar yaşayabilir. Bunu atlatmak için bazı önerilerimiz var.
Sabah bulantıları ve kusma
İlk üç ayda, hormon seviyelerindeki artış (progesteron ve östrojen) damak zevkinizin değişmesine ve koku duyunuzun artmasına neden olabilir. Bu değişiklikler, birçok kadında sabah bulantıları ve kusma olarak kendini gösterebilir. Bu genelde hamileliğin ilk işaretlerinden birisidir! Çözüm nedir?
- Gün içinde, düzenli saatlerde üç normal öğün yiyin ve kendinize iki veya üç kez dengeli hazırlanmış atıştırmalık izni verin.
- Kahvaltıda, kan şekerinin yavaş yükselmesini sağlayan karbonhidrat türlerini tercih edin. (tam tahıllı, tam çavdar, tam yulaf ekmeği vb.)
- Sindirimi zor yağlı gıdalardan ve gazlı içeceklerden uzak durun.
- Yemek yerken acele etmeyin, sakin bir ortamda yiyin ve sindirime yardımcı olmak için hem yemeğinizi iyi çiğneyin hem de yemeğin ardından kendinize kısa bir dinlenme molası verin. Bulantınız olduğunda uzanın ve rahatlamaya çalışın!
Sindirim sorunları
Kabızlık, şişkinlik, gastrik reflü ve mide yanması, anne adaylarının birçoğunun yaşadığı sorunlardır. Bu sorunlar başta yemek borusunun kaslarını gevşeten progesteron olmak üzere, hormonlar ve büyüdükçe diğer organlara baskı yapan rahim nedeniyle meydana gelmektedir.
Şişkinliği önlemek için:
- Öğünlerinizi bölün ve günde birkaç küçük öğün yemeyi tercih edin.
- Öğünlerinizi acele etmeden ve iyi çiğneyerek yiyin.
- Kuru fasulye, nohut gibi kurubaklagilleri bir gece önceden suda bekletin ve pişirmeden önce mümkünse tanelerinin kabuklarını ayıklayın.
Kabızlığı önlemek için:
- Lif yönünden zengin besinleri tercih edin: yeşil sebzeler, meyve, kurubaklagiller ve tam tahıllar (tam tahıllı makarna, esmer pirinç vb.) Atıştırmalık olarak biraz kuru erik ya da kuruyemiş yiyin.
- Her gün en az 30 dakikalık yürüyüş olmak üzere biraz egzersiz yapın.
- Her gün 8 bardak (2 litre) olacak şekilde yeterli su için.
Gastrik reflüyü önlemek için:
- Yağlı gıdalardan uzak durun.
- Öğünlerden sonra uzanmayın.
- Çok sık eğilerek karnınızın üzerindeki baskıyı daha da artırmayın.
- Doktorunuz aynı zamanda size uygun ilaç da yazabilir. Bununla ilgili olarak onunla görüşmekten çekinmeyin.
Ağırlaşmış bacaklar, kramplar ve hemoroidler
Hamilelik sırasında kan dolaşımının yavaşlamasının birçok nedeni olabilir. Önemli semptomlar arasında kramplar, bacaklarda ağırlaşma hissi, “iğne batma hissi”, ödem (bileklerde aşırı derecede şişkinlik) ve hemoroid (bazen sık kabızlık nedeniyle de oluşur) bu semptomlar genelde ciddi değildir ancak doktorunuzla konuşmak iyi olacaktır.
Çözüm Önerileri:
- Mineral tuzları (kalsiyum, magnezyum) ve B grubu vitaminleri bakımından zengin gıdaları tercih edin: tam tahıllar, sebze ve taze meyve, süt ürünleri, kakao, badem, fındık. Aynı zamanda magnezyum bakımından zengin mineral sularından da içebilirsiniz.
- Tuz tüketiminizi sınırlayın. Yemeklerinizi tuz yerine baharatlarla zenginleştirin.
- Düz ayakkabılar giyin.
- Duşunuzu sonlandırırken soğuk su şoku yapın: bileklerinizden başlayarak kalçalarınıza doğru çıkın. Aynı zamanda bacaklarınıza masaj yapmayı deneyebilirsiniz.
- Bacaklarınızı hafifçe kaldırıp uyuyun (yastık ile).
- Güneşe çıkmaktan kaçının.
Çoğu durumda doğal çözümler bulunmaktadır. Her zaman ilk önce doktorunuzla görüşün.
Yorumlar
Lif içeriği yüksek bağırsak dostu menü önerisi:
Kahvaltı
1 yumurta + 2 dilim tam tahıllı ekmek + 1 dilim peynir + Bol mevsim sebzesi + 1 fincan çay (limon ilave edilmiş) +
Ara öğün
1 büyük mandalina + 1 tam tahıllı galeta + 3 tane ceviz
Öğle yemeği
Tavuklu/hindili mevsim salatası + 1 kase domates soslu kepekli makarna domates soslu peynirli makarna + armut ve kuru meyvelerden komposto + 1 bardak ayran
Ara öğün
1 elma + 3 adet tam tahıllı grissini + 1 bardak süt (şişkinlik durumunda laktozsuz tercih edilebilir)
Akşam yemeği
1 porsiyon ızgara tavuk/balık+ 6 yemek kaşığı taze fasulye + 1ince dilim tam tahıllı ekmek + 1 kase yoğurt
İlgili Makaleler