hamilelikte vitamin ve mineraller

Hamilelikte Vitamin ve Minerallerin Önemi

Vitamin ve mineraller, bu dokuz ay boyunca vücudunuzu ayakta tutmak için oldukça önemlidir. Her birinin rolü farklıdır ve hem size hem de bebeğinize faydaları olacaktır. Bunlardan yeterli oranda aldığınızdan emin olmak için, çeşitli besinlerden oluşan dengeli bir beslenme programı uygulayın! Bu süre içinde, çeşitli gıdaları içeren yeterli ve dengeli bir beslenme programı uygulamak için doktorunuzun yönlendirmesine ve tavsiyelerini göz önünde bulundurun ve gerekli durumda ilgili uzmanlardan destek alın.

Hangi vitamin ve mineraller önemlidir?

Vitaminler...

  • A Vitamini, hücrelerin çalışmasında, görme işlevinde, derinin ve mukoza dokularının sağlamlığı, bağışıklık sisteminin çalışmasında büyük rol oynar. Sütte, tereyağında, yumurtada, balıkta ve beta-karoten formunda ıspanakta, domateste, havuçta, kayısıda ve mangoda bulunur.
  • B grubu vitaminleri, enerji metabolizmasına ve sinir sisteminin çalışmasına katkıda bulunur. En iyi B grubu vitamini kaynakları tam tahıl, sebze, et (özellikle B12 vitamini), balık, süt ürünleri ve yumurtadır. Not: Veganlar (herhangi bir hayvansal ürün tüketmeyen kişiler) B12 vitamini eksikliği yaşayabilir. Bu vitamin, kırmızı kan hücrelerinin üretimi için temeldir. Eksikliği, özellikle kırmızı kan hücreleri gibi hızla yer değiştiren hücreleri etkileyebilir.
  • C Vitamini, vücudun bağışıklık sisteminin bir parçasıdır ve hücreleri korur, demir emilimini hızlandırır. Meyve ve sebzelerde, özellikle turunçgiller ve kivide bulunur.
  • D Vitamini, kemik mineralleşmesinde önemli rol oynar ve kalsiyumun kemik ve dişlere alımına yardımcı olur. Bu vitamin gıdalarla (somon, hamsi, karaciğer vb.) alınabildiği gibi güneş ışığına çıkıldığında da deri tarafından üretilir. Bu nedenle dışarı çıkmaktan çekinmeyin! Hamileliğin yedi ayı boyunca, ağızdan alınan bir çözüm olarak vitamin takviyesi genelde sistematik olarak verilir.
  • K Vitamini, kanın pıhtılaşmasına yardımcı olur. Yeşil sebzelerde bolca bulunur.

Mineraller...

  • Demir, en temel hemoglobin bileşenidir. Kırmızı ette, yumurta sarısında ve daha az oranda olmak üzere kurutulmuş ve taze sebzelerde bulunur.
  • Kalsiyum, iskeletin gelişmesine yardımcı olur. Kalsiyum yönünden en zengin gıdalar; süt ürünleri, bazı mineralli sular, yeşil sebzeler, hamsi vb. gıdalardır.
  • İyot, tiroit bezinin çalışmasını sağlar. Beslenmede temel iyot kaynakları balık ve iyotlu sofra tuzudur. Fakat iyot alımınızı arttırırken fazla tuz tüketmemeye dikkat edin.
  • Magnezyum, hücre bölünmesi için esastır. Bitter çikolata, kurutulmuş meyveler, kurutulmuş sebzeler, muz gibi gıdalarda bulunur.
  • Selenyum, bağışıklık sisteminin çalışmasına katkıda bulunur. En iyi selenyum kaynakları arasında et, balık, yumurta, kurubaklagiller ve kuru yemişlerde bulunur.
  • Çinko, hücre çoğalması ve bağışıklık sisteminin çalışması için esastır. Et, balık, süt ürünleri, tahıl ve kurubaklagillerde bulunur:
  • Flor, dişlerin mineralizasyonunu hızlandırır. Balık, ıspanak, çay, marul ve elmada bulunur.

Ne Kadar Vitamin Tüketilmeli?

Hamilelik sırasında, vitamin alımının artması gerekmektedir. Çeşitli gıdaları içeren yeterli ve dengeli bir beslenme programı, eğer sağlığınız yerindeyse ve hamileliğinizde komplikasyonlar yaşanmıyorsa, ihtiyaçlarınızı karşılamaya yeterli olacaktır.
Bazı durumlarda doktorunuz hamileliğinizin başlangıcında gıda takviyesi yazabilir: eğer ikiz bekliyorsanız veya yakın zamanda hamilelik yaşadıysanız, vejetaryen veya vegansanız veya yetersiz besleniyorsanız...
Bu gıda takviyelerini, doktorunuza danışmadan kesinlikle kendi kararınızla almayın.
Folik asit takviyesi (B9 vitamini), hamilelikten önce bile sıklıkla verilmektedir. Döllenme öncesi kontrol sırasında doktorunuz tarafından reçete edilebilir.
Çeşitli besinlerin yer aldığı gereksinimlerinize uygun size özel hazırlanmış bir beslenme programını takip etmek için bir beslenme uzmanından yardım alabilirsiniz. Hem kendinize hem bebeğinize iyilik yapmış olacaksınız!

Yorumlar

Bazı mineraller ve vitaminler suya, havaya ya da ışığa karşı duyarlıdır. Tüm besinlerin vitamin ve minerallerinden faydalanmak için (özellikle meyvelerden ve sebzelerden), taze ve (meyve ve sebzeler için) mevsiminde tüketilmesi ve buharda pişirme gibi hassas pişirme yöntemlerinin tercih edilmesi önemlidir.

İlgili Makaleler

View details Hamilelikte Kalsiyum ve D Vitamini
Makale
Hamilelikte Kalsiyum ve D vitamini

Hamilelikte Kalsiyum ve D Vitamini

Kalsiyum hem bebeğinizin kemik yapısı hem de sizin kemik yapınız için önem taşır. Kalsiyum kemiklerde emilimini mümkün kılan D vitamini ile birlikte tüketilmelidir.

3dk oku

View details Hamilelikte Sık Karşılaşılan Sorunlar
Makale
hamilelikte iyi beslenme için dikkat edilmesi gerekenler

Hamilelikte Sık Karşılaşılan Sorunlar

“Hamilelik için herkes harika bir mutluluk dönemi dedi ama kimse bana bu küçük sağlık sorunlarından hiç bahsetmedi.  Bulantı, kabızlık, kramplar vb.

3dk oku

View details Hamilelikte Tüketilmemesi Gereken Besinler
Makale
Sebzeler

Hamilelikte Tüketilmemesi Gereken Besinler

Çiğ balık veya pastörize edilmemiş süt ürünleri yiyebilir miyim? Onun zamanında annem ne yediğine bu kadar da dikkat etmediğini söylüyor. Peki, ben neden bu kadar önlem almak zorundayım?

3dk oku

View details Hamilelikte Beslenme Nasıl Olmalı?
Makale
Bezelye

Hamilelikte Beslenme Nasıl Olmalı?

Yeterli ve dengeli bir şekilde beslenmeniz hem siz hem de bebeğiniz için önemlidir. Ana prensipleri uygulamanız için bazı ipuçları ve iyi fikirlerimiz var. İşte 5 öneri!

3dk oku

View details Hamilelikte İyi Beslenme İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler
Makale
hamilelikte iyi beslenme için dikkat edilmesi gerekenler

Hamilelikte İyi Beslenme İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler

Hamileliğim boyunca daha dengeli ve yeterli beslenmem gerektiğinin farkındayım. Bu sebeple kendime beslenme konusunda azla yetinmeme sözü verdim. Protein, vitamin, mineral, vb.

4dk oku

View details Hamilelikte Kaç Kilo Alınmalı?
Makale
Hamilelikte Kilo Alımı

Hamilelikte Kaç Kilo Alınmalı?

Sağlıklı bir hamilelik sürecinde kilo almak kaçınılmazdır. Müstakbel annenin ve bebeğin sağlığı için normal sınırlarda kilo alınması önemlidir.

2dk oku

View details Hamilelikte Folik Asit
Makale
hamilelikte folik asit

Hamilelikte Folik Asit

Folik asit hamileliğin en başından itibaren son derece önemli bir vitamindir. Eksikliğini önlemek için hamileliğiniz başlamadan önce dahi yeterli ve dengeli bir şekilde beslenmeniz gerekir.

2dk oku

View details Hamilelikte Omega 3 ve Omega 6 Tüketimi
Makale
Hamilelikte Omega 3 ve Omega 6 tüketimi

Hamilelikte Omega 3 ve Omega 6 Tüketimi

İsimlerinden de anlaşılacağı üzere, esansiyel yağ asitleri özellikle de hamilelik esnasında hem bebek hem de müstakbel anne için temel önem taşır.

2dk oku

View details Bebeğin Gelişimi
Makale
Baba ve Anne Karnı

Bebeğin Gelişimi

Hamilelik, değişiklikler ve bekleyişle dolu heyecan verici bir süreçtir. Bebeğiniz aylar geçtikçe hızla büyür ve 40. haftaya gelindiğinde ise dünyaya gelmeye hazır olur.

2dk oku

View details Hamilelikte Kilo Alımı Ne kadar Olmalı?
Makale
Hamilelikte Kilo Alımı Ne kadar Olmalı

Hamilelikte Kilo Alımı Ne kadar Olmalı?

Gebelik öncesi Beden Kütle İndeksine (BKİ) göre gebelik süresince uygun vücut ağırlığı kazanımı (kg)

1dk oku

View details Bebek Emzirmeye Nasıl Hazırlanmalı?
Makale
Bebek Emzirmeye Nasıl Hazırlanmalı

Bebek Emzirmeye Nasıl Hazırlanmalı?

Doğuma az kaldı. Kendime bazı sorular soruyorum: baş edebilecek miyim, sütüm yeterli olacak mı, vb. Neyseki bu konuda tek başıma değilim!

2dk oku

View details Hamileliğin İkinci Ayı
Makale
Hamilelik Dönemi

Hamileliğin İkinci Ayı

En son 7 veya 10 hafta önce adet oldum ve hamileliğim 5 ile 8 hafta arasında. Her şey netleşti, hamileyim. Bunu tanıdığım herkese söylemek için sabırsızlanıyorum!

3dk oku

View details Hamilelikte Endişe
Makale
hamilelikte endişe

Hamilelikte Endişe

Eveet, artık kesinleşti - hamileyim! Çok heyecanlıyım ama daha şimdiden kendi kendime binlerce soru soruyorum. Başarabilecek miyim? İyi bir anne olabilecek miyim?

2dk oku

View details Hamilelikte Güvenli Seyahat
Makale
hamilelikte güvenli seyahat

Hamilelikte Güvenli Seyahat

4 aylık hamileyim ve 1 haftalığına tatil hayali kuruyorum. Ancak aklıma takılan bir soru var: uçakla seyahat etmek benim ve bebeğimin sağlığını etkiler mi?

2dk oku

View details İkiz Hamilelik Hakkında Merak Edilenler
Makale
İkiz Hamilelik Hakkında Merak Edilenler

İkiz Hamilelik Hakkında Merak Edilenler

Bir değil de iki bebek beklediğimi öğrendim! Bu hiç beklenmedik bir haberdi ve biraz şok oldum. Hamileliğim daha farklı mı geçecek? Nasıl üstesinden geleceğim?

2dk oku

View details Uyumanıza Yardımcı Olacak 10 Öneri
Makale
Sağlıklı Bir Uyku İçin 10 Öneri

Uyumanıza Yardımcı Olacak 10 Öneri

Stres, hormonal iniş çıkışlar ve büyüyen bir karın: tüm bu faktörler uykusuzluk, rüyalar ve kabuslara ve hatta gün içerisinde yorgunluk ve sersemlik yaşamanıza neden olabilir.

2dk oku

View details Babanın Doğumhaneye Girmesi
Makale
Babanın Doğumhaneye Girmesi

Babanın Doğumhaneye Girmesi

Doğum, yalnızca bizim için değil, müstakbel baba için de bir testtir! Doğumhanede bebeklerinin doğumuna tanıklık edenler için gerçek bir maratondur.

2dk oku

View details Dokuz ay süren şıklık: Hamileyken neler giyilmeli?
Makale
Babanın Doğumhaneye Girmesi

Dokuz ay süren şıklık: Hamileyken neler giyilmeli?

Hamileliğim ilerliyor, bedenim değişiyor… Giyecek hiçbir şeyim kalmadı! Hem hamile olup hem de şık olmak mümkün mü?

3dk oku

View details Hamileliğin Altıncı Ayı
Makale
Anne Karnı

Hamileliğin Altıncı Ayı

En son 24 veya 28 hafta önce adet oldum ve hamileliğim 22 ile 26 hafta arasında. Tam formumdayım. Bebeğim de öyle! Her şeyimiz ortak!

2dk oku

İlk 1000 Gün Kulübüne Katılın

  İlk 1000 Gün Kulübüne Katılın

Annelik, ömür boyu süren bir yolculuktur

Beslenme Kılavuzu

Beslenme Kılavuzu

Beslenme hakkında bilgi edinin

Uygulamalar

Uygulamalar

Özel pratik uygulamaları deneyin

Yardım Alın

Yardım Alın

Her zaman ihtiyacınız olan yardım ve cevapları alın