Hamilelikte Neler Yenmemeli?
Çiğ balık veya pastörize edilmemiş süt ürünleri yiyebilir miyim? Onun zamanında annem ne yediğine bu kadar da dikkat etmediğini söylüyor. Peki, ben neden bu kadar önlem almak zorundayım?
Herkesin çok da iyi bildiği üzere, hamileyseniz yediklerinize dikkat etmeniz gerekiyor. Toksoplazma ve listeria gibi ciddi bazı enfeksiyonların yemekler yoluyla bulaştığı biliniyor; ama paniklemeyin, iyi bir beslenme düzeniyle birçok riskten kaçınabilirsiniz.
Listeriosis nedir ve nasıl korunulur?
Bu hastalık, listeria bakterisi kaynaklıdır ve çiğ et, deniz ürünleri, meyve, sebze ve pastörize edilmemiş peynir yoluyla bulaşır. Hastalığa herkes maruz kalabilir. Sağlıklı insanlarda hafif seyirli bir enfeksiyon olan listeriosis, hamilelerde daha yüksek risk arz eder.
Hastalığın semptomları bazen fark edilmeyebilir, bazen de hafif bir soğuk algınlığı ve ateşle kendini gösterir. Eğer bu gibi semptomlarınız varsa doktorunuza başvurun. Listeria bakterisi için yapılan test sonucu pozitif çıkarsa doktorunuzun yönlendirmesi ile antibiyotik kullanarak tedavi olabilirsiniz.
Listeriosis hastalığından korunmak için;
- Bütün çiğ yemeklerden kaçının: Pastörize edilmemiş sütle hazırlanan günlük yiyecekler, çiğ balık (tütsülenmiş somon, sushi vb.), çiğ deniz ürünleri, çiğ et (carpaccio, et tartar vb.) veya çiğ yumurta.
- Soğuk et yemeklerinden kaçının: Kelle, ciğer ve diğer sakatatlar vb. açık salam, sosis yerine öncesinde güvendiğiniz markaların ürünlerini tercih edin.
- Yemeğinizi yemeden hemen önce pişirin.
- Meyve ve sebzelerinizi hazırlamadan önce iyice yıkayın. Dışarıda yemek yiyecekseniz mümkün olduğu kadar salata yemekten kaçının ya da sebzelerin iyi yıkandığından emin olduğunuz yerleri tercih edin.
Toksoplazmozis nedir ve nasıl korunulur?
Bu hastalık kediler tarafından taşınan bir parazitten kaynaklanır. Halk arasında kedi kumu hastalığı olarak da bilinir ve tehlikeli bir hastalık değildir. Hamile kadınlarda ise durum biraz farklıdır. Eğer hamile kişinin bu hastalığa bağışıklığı yoksa, bu durum çok ciddi fetal deformasyonlara sebep olabilir. Toksoplazma bağışıklığınız olup olmadığını anlamanız için hamileliğinizin başında doktorunuzdan bir kan testi yapmasını isteyebilirsiniz. Kadınların büyük çoğunluğu (yaklaşık %50’si) bu hastalığı fark etmeden taşır ve bir aşı ile antikor üreterek bu parazitten kurtulabilirler.
Bu enfeksiyondan sakınmak için katı bir yiyecek hijyeni hassasiyetine ihtiyaç vardır. Alınabilecek önlemler listeriosis için gerekli olanlarla aynıdır: Meyve ve sebzelerinizi sirkeli su ile iyice yıkamak, bütün çiğ ve pastörize edilmemiş süt ürünlerinden uzak durmak, etinizi iyi pişirmek vb. Bunlara ek olarak, kedilerle, özellikle kumları değiştirilirken dışkıları ile kontak halinde olmaktan da kaçınmak.
Diğer önemli hijyen kuralları
Yukarıdaki diğer kurallara ek olarak, beslenme önlemleri almak da önemlidir:
- Yiyeceklerin son tüketim tarihlerini kontrol edin.
- Arta kalan yemekleri tüketmekten veya en azından yemeklerinizi tekrar ısıtmaktan kaçının.
- Yemeklerinizi hazırlamadan ve masaya oturmadan önce ellerinizi yıkayın.
- Yemeklerinizi sakladığınız her yerin temiz olduğundan emin olun: Düzenli olarak buzdolabınızı temizleyin ve yemek kaplarınızı dezenfekte edin.
Beslenme önlemlerine ek olarak; alkol tüketimi, gebeliğiniz boyunca asla tavsiye edilmeyen bir şeydir. Hamilelikte tüm kaynaklardan alınacak kafein miktarının 200 mg olarak sınırlandırılması gerektiğini unutmayın*. Bitki çaylarını tüketmeden önce mutlaka doktorunuza ve diyetisyeninize danışın.
*Kaynak: EFSA (Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi)
İlgili Makaleler