Sebzeler

Hamilelikte Neler Yenmemeli?

Hamilelik
Makale
Haz 12, 2018
3dk

Çiğ balık veya pastörize edilmemiş süt ürünleri yiyebilir miyim? Onun zamanında annem ne yediğine bu kadar da dikkat etmediğini söylüyor. Peki, ben neden bu kadar önlem almak zorundayım?

Herkesin çok da iyi bildiği üzere, hamileyseniz yediklerinize dikkat etmeniz gerekiyor. Toksoplazma ve listeria gibi ciddi bazı enfeksiyonların yemekler yoluyla bulaştığı biliniyor; ama paniklemeyin, iyi bir beslenme düzeniyle birçok riskten kaçınabilirsiniz.

Listeriosis nedir ve nasıl korunulur?

Bu hastalık, listeria bakterisi kaynaklıdır ve çiğ et, deniz ürünleri, meyve, sebze ve pastörize edilmemiş peynir yoluyla bulaşır. Hastalığa herkes maruz kalabilir. Sağlıklı insanlarda hafif seyirli bir enfeksiyon olan listeriosis, hamilelerde daha yüksek risk arz eder.

Hastalığın semptomları bazen fark edilmeyebilir, bazen de hafif bir soğuk algınlığı ve ateşle kendini gösterir. Eğer bu gibi semptomlarınız varsa doktorunuza başvurun. Listeria bakterisi için yapılan test sonucu pozitif çıkarsa  doktorunuzun yönlendirmesi ile antibiyotik kullanarak tedavi olabilirsiniz.

Listeriosis hastalığından korunmak için;

  • Bütün çiğ yemeklerden kaçının: Pastörize edilmemiş sütle hazırlanan günlük yiyecekler, çiğ balık (tütsülenmiş somon, sushi vb.), çiğ deniz ürünleri, çiğ et (carpaccio, et tartar vb.) veya çiğ yumurta.
  • Soğuk et yemeklerinden kaçının: Kelle, ciğer ve diğer sakatatlar vb. açık salam, sosis yerine öncesinde güvendiğiniz markaların ürünlerini tercih edin.
  • Yemeğinizi yemeden hemen önce pişirin.
  • Meyve ve sebzelerinizi hazırlamadan önce iyice yıkayın. Dışarıda yemek yiyecekseniz mümkün olduğu kadar salata yemekten kaçının ya da sebzelerin iyi yıkandığından emin olduğunuz yerleri tercih edin.

Toksoplazmozis nedir ve nasıl korunulur?

Bu hastalık kediler tarafından taşınan bir parazitten kaynaklanır. Halk arasında kedi kumu hastalığı olarak da bilinir ve tehlikeli bir hastalık değildir. Hamile kadınlarda ise durum biraz farklıdır. Eğer hamile kişinin bu hastalığa bağışıklığı yoksa, bu durum çok ciddi fetal deformasyonlara sebep olabilir. Toksoplazma bağışıklığınız olup olmadığını anlamanız için hamileliğinizin başında doktorunuzdan bir kan testi yapmasını isteyebilirsiniz. Kadınların büyük çoğunluğu (yaklaşık %50’si) bu hastalığı fark etmeden taşır ve bir aşı ile antikor üreterek bu parazitten kurtulabilirler.

Bu enfeksiyondan sakınmak için katı bir yiyecek hijyeni hassasiyetine ihtiyaç vardır. Alınabilecek önlemler listeriosis için gerekli olanlarla aynıdır: Meyve ve sebzelerinizi sirkeli su ile iyice yıkamak, bütün çiğ ve pastörize edilmemiş süt ürünlerinden uzak durmak, etinizi iyi pişirmek vb. Bunlara ek olarak, kedilerle, özellikle kumları değiştirilirken dışkıları ile kontak halinde olmaktan da kaçınmak.

Diğer önemli hijyen kuralları

Yukarıdaki diğer kurallara ek olarak, beslenme önlemleri almak da önemlidir:

  • Yiyeceklerin son tüketim tarihlerini kontrol edin.
  • Arta kalan yemekleri tüketmekten veya en azından yemeklerinizi tekrar ısıtmaktan kaçının.
  • Yemeklerinizi hazırlamadan ve masaya oturmadan önce ellerinizi yıkayın.
  • Yemeklerinizi sakladığınız her yerin temiz olduğundan emin olun: Düzenli olarak buzdolabınızı temizleyin ve yemek kaplarınızı dezenfekte edin.

Beslenme önlemlerine ek olarak; alkol tüketimi, gebeliğiniz boyunca asla tavsiye edilmeyen bir şeydir. Hamilelikte tüm kaynaklardan alınacak kafein miktarının 200 mg olarak sınırlandırılması gerektiğini unutmayın*. Bitki çaylarını tüketmeden önce mutlaka doktorunuza ve diyetisyeninize danışın.

*Kaynak: EFSA (Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi)

İlgili Makaleler

View details Hamilelikte Beslenme Nasıl Olmalı?
Makale
Bezelye

Hamilelikte Beslenme Nasıl Olmalı?

Yeterli ve dengeli bir şekilde beslenmeniz hem siz hem de bebeğiniz için önemlidir. Ana prensipleri uygulamanız için bazı ipuçları ve iyi fikirlerimiz var. İşte 5 öneri!

4dk oku

View details Hamilelikte Sık Karşılaşılan Sorunlar
Makale
hamilelikte iyi beslenme için dikkat edilmesi gerekenler

Hamilelikte Sık Karşılaşılan Sorunlar

“Hamilelik için herkes harika bir mutluluk dönemi dedi ama kimse bana bu küçük sağlık sorunlarından hiç bahsetmedi.  Bulantı, kabızlık, kramplar vb.

3dk oku

View details Hamilelikte Folik Asit
Makale
hamilelikte folik asit

Hamilelikte Folik Asit

Folik asit hamileliğin en başından itibaren son derece önemli bir vitamindir. Eksikliğini önlemek için hamileliğiniz başlamadan önce dahi yeterli ve dengeli bir şekilde beslenmeniz gerekir.

2dk oku

View details Hamilelikte Kalsiyum ve D Vitamini
Makale
Hamilelikte Kalsiyum ve D vitamini

Hamilelikte Kalsiyum ve D Vitamini

Kalsiyum hem bebeğinizin kemik yapısı hem de sizin kemik yapınız için önem taşır. Kalsiyum kemiklerde emilimini mümkün kılan D vitamini ile birlikte tüketilmelidir.

3dk oku

View details Hamilelikte Vitamin ve Minerallerin Önemi
Makale
hamilelikte vitamin ve mineraller

Hamilelikte Vitamin ve Minerallerin Önemi

Vitamin ve mineraller, bu dokuz ay boyunca vücudunuzu ayakta tutmak için oldukça önemlidir. Her birinin rolü farklıdır ve hem size hem de bebeğinize faydaları olacaktır.

3dk oku

View details Hamilelikte Omega 3 ve Omega 6 Tüketimi
Makale
Hamilelikte Omega 3 ve Omega 6 tüketimi

Hamilelikte Omega 3 ve Omega 6 Tüketimi

İsimlerinden de anlaşılacağı üzere, esansiyel yağ asitleri özellikle de hamilelik esnasında hem bebek hem de müstakbel anne için temel önem taşır.

2dk oku

View details Hamilelikte Kaç Kilo Alınmalı?
Makale
Hamilelikte Kilo Alımı

Hamilelikte Kaç Kilo Alınmalı?

Sağlıklı bir hamilelik sürecinde kilo almak kaçınılmazdır. Müstakbel annenin ve bebeğin sağlığı için normal sınırlarda kilo alınması önemlidir.

2dk oku

View details Hamilelikte İyi Beslenme İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler
Makale
hamilelikte iyi beslenme için dikkat edilmesi gerekenler

Hamilelikte İyi Beslenme İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler

Hamileliğim boyunca daha dengeli ve yeterli beslenmem gerektiğinin farkındayım. Bu sebeple kendime beslenme konusunda azla yetinmeme sözü verdim. Protein, vitamin, mineral, vb.

4dk oku

View details Hamileliğin Altıncı Ayı
Makale
Anne Karnı

Hamileliğin Altıncı Ayı

En son 24 veya 28 hafta önce adet oldum ve hamileliğim 22 ile 26 hafta arasında. Tam formumdayım. Bebeğim de öyle! Her şeyimiz ortak!

2dk oku

View details Hamilelikte Güvenli Seyahat
Makale
hamilelikte güvenli seyahat

Hamilelikte Güvenli Seyahat

4 aylık hamileyim ve 1 haftalığına tatil hayali kuruyorum. Ancak aklıma takılan bir soru var: uçakla seyahat etmek benim ve bebeğimin sağlığını etkiler mi?

3dk oku

View details Hamileliğin Beşinci Ayı
Makale
Hamilelik

Hamileliğin Beşinci Ayı

En son 20 veya 23 hafta önce adet oldum ve hamileliğim 18 ile 21 hafta arasında. Bebeğime rengarenk çiçekli elbiseler mi yoksa güzel pantolonlar mı alacağımı bu ay nihayet öğreneceğim!

3dk oku

View details İkiz Hamilelik Hakkında Merak Edilenler
Makale
İkiz Hamilelik Hakkında Merak Edilenler

İkiz Hamilelik Hakkında Merak Edilenler

Bir değil de iki bebek beklediğimi öğrendim! Bu hiç beklenmedik bir haberdi ve biraz şok oldum. Hamileliğim daha farklı mı geçecek? Nasıl üstesinden geleceğim?

3dk oku

View details Hamileliğin Üçüncü Ayı
Makale
Anne Karnı

Hamileliğin Üçüncü Ayı

En son 11 veya 15 hafta önce adet oldum ve hamileliğim 9 ile 13 hafta arasında. Artık birinci trimesterin ve genel olarak bulantının sonu geldi.

2dk oku

View details Hamilelikte Endişe
Makale
hamilelikte endişe

Hamilelikte Endişe

Eveet, artık kesinleşti - hamileyim! Çok heyecanlıyım ama daha şimdiden kendi kendime binlerce soru soruyorum. Başarabilecek miyim? İyi bir anne olabilecek miyim?

2dk oku

View details Hamileliğin İlk Ayı
Makale
Anne Karnı

Hamileliğin İlk Ayı

En son 2 veya 6 hafta önce adet oldum ve hamileliğim 0 ile 4 hafta arasında. Hamile olduğumu daha yeni öğrendim! Çok heyecan verici bir durum... İnanmakta güçlük çekiyorum.

2dk oku

View details Bebek Emzirmeye Nasıl Hazırlanmalı?
Makale
Bebek Emzirmeye Nasıl Hazırlanmalı

Bebek Emzirmeye Nasıl Hazırlanmalı?

Doğuma az kaldı. Kendime bazı sorular soruyorum: baş edebilecek miyim, sütüm yeterli olacak mı, vb. Neyseki bu konuda tek başıma değilim!

2dk oku

View details Bebeğinizin Gelişi İçin Hazırlıklar
Makale
Bebek Patiği

Bebeğinizin Gelişi İçin Hazırlıklar

Bebeğiniz birkaç hafta içinde sizinle olacak. Yatağı, bez değiştirme masası, dolabı ve rafları... Her şeY çoktan hazır. Gereken tek şey bebek!

3dk oku

View details Hamileliğin Dördüncü Ayı
Makale
hamilelik

Hamileliğin Dördüncü Ayı

En son 16 veya 19 hafta önce adet oldum ve hamileliğim 14 ile 17 hafta arasında. Bebeğim karnımda mutlu mesut baş parmağını emiyor.

2dk oku

View details Babanın Doğumhaneye Girmesi
Makale
Babanın Doğumhaneye Girmesi

Babanın Doğumhaneye Girmesi

Doğum, yalnızca bizim için değil, müstakbel baba için de bir testtir! Doğumhanede bebeklerinin doğumuna tanıklık edenler için gerçek bir maratondur.

2dk oku

İlk 1000 Gün Kulübüne Katılın

  İlk 1000 Gün Kulübüne Katılın

Annelik, ömür boyu süren bir yolculuktur

Beslenme Kılavuzu

Beslenme Kılavuzu

Beslenme hakkında bilgi edinin

Uygulamalar

Uygulamalar

Özel pratik uygulamaları deneyin

Yardım Alın

Yardım Alın

Her zaman ihtiyacınız olan yardım ve cevapları alın