hamilelikte iyi beslenme için dikkat edilmesi gerekenler

Hamilelikte İyi Beslenme İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler

Hamilelik
Makale
Ağu 2, 2019
4dk

Hamileliğim boyunca daha dengeli ve yeterli beslenmem gerektiğinin farkındayım. Bu sebeple kendime beslenme konusunda azla yetinmeme sözü verdim. Protein, vitamin, mineral, vb. konusunda temel besin öğeleri nelerdir ve hangi yiyeceklerde bulunur? Dengeli beslenmenin temel kurallarını bilsem keşke.

Hamilesiniz ve normalden daha fazla yemeniz gerekiyor. Ancak bu iki katı yemeniz gerektiği anlamına gelmez! Yeni ihtiyaçlarınızı ve bebeğinizin ihtiyaçlarını karşılamak için yüksek kaliteli ve uyarlanmış bir beslenme düzeni uygulamalısınız

Doğru dengeye sahibim!

Dengeli beslenmek önemlidir:

1. Dengeli beslenmek, vücudunuzun işlemesi için ihtiyaç duyduğu enerjiyi sağlar. Hamilelik esnasında kilo almak normaldir. Yaklaşık 12 kg civarındaki bir kilo artışı hamilelik ve doğumu herhangi bir komplikasyon olmadan atlatmanıza yardımcı olacaktır. Bu sadece temsili bir rakamdır. İşin aslı, her hamilelik farklıdır! Bir fikir verecek olursak: ortalama kilo ve aktivite seviyesine sahip yetişkin bir kadınsanız birinci ile ikinci trimester boyunca günlük 2200 ila 2300 kalori, üçüncü trimester boyunca ise günlük 2300 ila 2500 kalori almanız gerektiğini varsayabilirsiniz. Paniğe kapılmayın - bunu nasıl yapabileceğinizi ve rahat kalabileceğinizi anlatacağız!

2. Dengeli beslenmek, vücudunuza ihtiyaç duyduğunuz ve bebeğiniz için gerekli proteinler, karbonhidratlar, yağlar, vitaminler, mineraller, lif ve su gibi unsurları sağlar.

3. Protein, karbonhidrat ve yağlar arasında iyi bir denge kurmalısınız. Günlük enerji alımı aşağıdaki şekilde bölünmelidir:

  • Yaklaşık %15’i proteinden gelmeli ve bunlardan yarısı hayvanlardan ve diğer yarısı da bitkilerden gelmelidir. Protein ihtiyaçlarınız günde üç veya dört porsiyon et, balık veya yumurta, üç ila dört porsiyon süt ürünü ve bir veya iki ana öğünde bir porsiyon kompleks karbonhidrat, sebze ve tahıl tüketerek sağlanacaktır.
  • Yaklaşık %50 ila %55’i karbonhidratlardan, özellikle de kompleks karbonhidrat, meyve ve sebzelerden (günde 5 porsiyon) gelmeli ve şekerli gıdalar sınırlanmalıdır. Kahvaltıda bir bardak meyve suyu, tahıl veya ekmek dilimi ile başlayın. Öğle yemeğinde salatanızın ya da et ve sebze yemeğinizin yanında ekmek yemeyi de unutmayın. Küçük bir tahıl barı atıştırmalık için size iyi gelecek ve günü kapatmak için de akşam yemeğinde bir tabak makarna veya sebze yemeyi
  • düşünebilirsiniz.
  • Yaklaşık %30 ila %35’i yağlardan gelmelidir. Keten tohumu yağı, zeytin yağı veya ayçiçeği yağı gibi bitki yağları pişirme veya yemeklerinize tat katmak için tercih edilirken tereyağı ve krema da aynı derecede lezizdir. Tereyağını sabah ekmeğe sürün ya da pişireceğiniz makarna veya pirince küçük miktarlarda ekleyin.

Alternatif bir beslenme biçiminiz (vejetaryen, vegan, süt ürünü tüketmeme, vb.) varsa, doktorunuzu bilgilendirmeyi unutmayın. Doktorunuz gerekmesi durumunda gıda takviyeleri yazabilir. Bu konuyu bir diyetisyenle de görüşebilirsiniz.

Aynen devam ediyorum!

Hedeflerinize ulaşmak için günde üç öğün yemeniz önemlidir: asla bir öğünü atlamayın, özellikle de kahvaltıyı. Günün ilk öğünü özellikle de kuşluk vakti aşermeleri için birebirdir. Dengeli bir kahvaltı aşağıdakilerden oluşmalıdır:

  • Kalsiyum ve protein için bir porsiyon süt ürünü (bir dilim peynir ya da bir yumurta)
  • Lif ve karbonhidrat için bir porsiyon tahıl
  • Vitamin ve lif için bir parça meyve
  • Sıvı almak için bir bardak içecek.

Örneğin: Bir dilim beyaz peynirle yapılmış tam tahıllı tost, yanına bir fincan süt, bir haşlanmış yumurta ve bir orta boy meyve.

Kendinize sabahları ve/veya öğleden sonraları bir veya iki atıştırmalık hakkı tanıyın ve bu atıştırmalıkları iyi dengelediğinizden emin olun! Şekerli yiyeceklere yüklenmeyin; bunların yerine tahıl, meyve ve proteini tercih edin. Örneğin: Bir dilim beyaz peynir + bir tahıl barı + bir elma veya daha “ekşimsi” şeyler istiyorsanız bir dilim tam tahıllı ekmek ile küçük bir dilim peynir + birkaç çilek.

Yeni ihtiyaçlarıma ayak uyduruyorum

Hamilelik esnasında belirli besinlere olan ihtiyacınız artacaktır.

  • Folik asit özellikle de hamileliğin başlangıcında bebeğin sinir sisteminin gelişimi için önemlidir. Çoğunlukla yapraklı yeşil sebzelerde, baklagillerde, yumurtanın sarısında, bazı fermente edilmiş peynirlerde ve ayrıca turunçta mevcuttur. Bebek sahibi olmak isteyen kadınlara genelde doktoru tarafından takviyesi yazılır.
  • Demir, oksijeni hücrelere taşıyan hemoglobinin temel yapı taşıdır. Çoğunlukla kırmızı ette bulunur.
  • Kalsiyum bebeğinizin kemik yapısının oluşumu için gerekli olacaktır. En iyi süt ve süt ürünlerinden sağlanabilir. Bağlanmasını desteklemek için D vitamini ile birlikte tüketilmelidir.
  • C vitamini bağışıklık sisteminin işleyişinde göreve sahiptir. Demirin daha iyi emilmesini de sağlar. Yeterince C vitamini alabilmek için her gün meyve ve sebze tüketilmelidir.

Besinleri daha iyi saklıyorum

Vitamin ve mineraller oldukça kırılgandır. Saklama, hazırlama ve pişirme... bu aşamaların her biri için iyi alışkanlıkların edinilmesi önemlidir.

• Vitamin ve mineral içerikleri hasattan sonra düşüşe geçeceği için meyve ve sebzeleri mümkün olduğunca taze alın.
• Hava ve ışıktan koruyun ve buzdolabınızda saklayın. Mümkün olduğunca çabuk tüketmeniz iyi olacaktır.
• Meyve ve sebzeleri yemeden önce iyice yıkayın fakat suda bırakmayın. Vitaminleri suya sızar.
• Hafif pişirme yöntemlerini tercih edin: buğulama, ağır ateşte pişirme, düdüklü tencere...

Çeşitli beslenmenin bebeğinizin yeni tatlar keşfetmesini mümkün kılacağını da unutmayın! Doğumdan önce bebeğinizle iletişim kurmanın iyi bir yöntemidir...

Ufak bir atıştırmalık mı yesem!

Çok basit bir öğün:

2 yemek kaşığı yoğurdu bir kaseye koyun.

Üzerine taze ahududu, çilek ya da kiraz dilimleyin.

Bir çay kaşığı bal ilave edin.

Dilerseniz yulaf ekleyin.

Afiyet olsun.

*Bal, özellikle yaşamın erken dönemlerinde bebeklerin farklı tatlarla tanışmasını sağlayarak tat gelişiminde kritik bir rol oynar ve damak zevklerini şekillendirmeye yardımcı olur.

Ancak bal, bebek botulizmine neden olabilecek bakteriler içerebilir. Bu nedenle, Clostridium botulinum sporları endüstride kullanılan uygun yüksek basınç ve yüksek sıcaklık işlemiyle etkisiz hale getirilmedikçe, bal 12 aylık yaştan önce verilmemelidir.

Ürünlerimizde bal kullanıldığında, balın güvenli bir şekilde tüketilmesini sağlamak için harici olarak doğrulanmış bir işlemden geçirilir.

İlgili Makaleler

View details Hamilelikte Tüketilmemesi Gereken Besinler
Makale
Sebzeler

Hamilelikte Tüketilmemesi Gereken Besinler

Çiğ balık veya pastörize edilmemiş süt ürünleri yiyebilir miyim? Onun zamanında annem ne yediğine bu kadar da dikkat etmediğini söylüyor. Peki, ben neden bu kadar önlem almak zorundayım?

3dk oku

View details Hamilelikte Sık Karşılaşılan Sorunlar
Makale
hamilelikte iyi beslenme için dikkat edilmesi gerekenler

Hamilelikte Sık Karşılaşılan Sorunlar

“Hamilelik için herkes harika bir mutluluk dönemi dedi ama kimse bana bu küçük sağlık sorunlarından hiç bahsetmedi.  Bulantı, kabızlık, kramplar vb.

3dk oku

View details Hamilelikte Beslenme Nasıl Olmalı?
Makale
Bezelye

Hamilelikte Beslenme Nasıl Olmalı?

Yeterli ve dengeli bir şekilde beslenmeniz hem siz hem de bebeğiniz için önemlidir. Ana prensipleri uygulamanız için bazı ipuçları ve iyi fikirlerimiz var. İşte 5 öneri!

4dk oku

View details Hamilelikte Vitamin ve Minerallerin Önemi
Makale
hamilelikte vitamin ve mineraller

Hamilelikte Vitamin ve Minerallerin Önemi

Vitamin ve mineraller, bu dokuz ay boyunca vücudunuzu ayakta tutmak için oldukça önemlidir. Her birinin rolü farklıdır ve hem size hem de bebeğinize faydaları olacaktır.

3dk oku

View details Hamilelikte Folik Asit
Makale
hamilelikte folik asit

Hamilelikte Folik Asit

Folik asit hamileliğin en başından itibaren son derece önemli bir vitamindir. Eksikliğini önlemek için hamileliğiniz başlamadan önce dahi yeterli ve dengeli bir şekilde beslenmeniz gerekir.

2dk oku

View details Hamilelikte Kalsiyum ve D Vitamini
Makale
Hamilelikte Kalsiyum ve D vitamini

Hamilelikte Kalsiyum ve D Vitamini

Kalsiyum hem bebeğinizin kemik yapısı hem de sizin kemik yapınız için önem taşır. Kalsiyum kemiklerde emilimini mümkün kılan D vitamini ile birlikte tüketilmelidir.

3dk oku

View details Hamilelikte Omega 3 ve Omega 6 Tüketimi
Makale
Hamilelikte Omega 3 ve Omega 6 tüketimi

Hamilelikte Omega 3 ve Omega 6 Tüketimi

İsimlerinden de anlaşılacağı üzere, esansiyel yağ asitleri özellikle de hamilelik esnasında hem bebek hem de müstakbel anne için temel önem taşır.

2dk oku

View details Hamilelikte Kaç Kilo Alınmalı?
Makale
Hamilelikte Kilo Alımı

Hamilelikte Kaç Kilo Alınmalı?

Sağlıklı bir hamilelik sürecinde kilo almak kaçınılmazdır. Müstakbel annenin ve bebeğin sağlığı için normal sınırlarda kilo alınması önemlidir.

2dk oku

View details Hamileliğin Yedinci Ayı
Makale
Baba ve Anne Karnı

Hamileliğin Yedinci Ayı

En son 29 veya 32 hafta önce adet oldum ve hamileliğim 27 ile 30 hafta arasında. Yakında hamilelik iznine çıkacağım ve bir doğum öncesi eğitim sınıfına başlayabilirim.

2dk oku

View details Hamilelikte Güvenli Seyahat
Makale
hamilelikte güvenli seyahat

Hamilelikte Güvenli Seyahat

4 aylık hamileyim ve 1 haftalığına tatil hayali kuruyorum. Ancak aklıma takılan bir soru var: uçakla seyahat etmek benim ve bebeğimin sağlığını etkiler mi?

3dk oku

View details Hamileliğin Sekizinci Ayı
Makale
Hamileliğin Sekizinci Ayı

Hamileliğin Sekizinci Ayı

En son 33 ila 36 hafta önce adet oldum ve hamileliğim 31 ile 34 hafta arasında. Bebeğim doğmaya hazırlanıyor: Başı aşağı dönük şekilde pozisyon alıyor. Hafif de olsa bir kasılma hissettim.

3dk oku

View details İkiz Hamilelik Hakkında Merak Edilenler
Makale
İkiz Hamilelik Hakkında Merak Edilenler

İkiz Hamilelik Hakkında Merak Edilenler

Bir değil de iki bebek beklediğimi öğrendim! Bu hiç beklenmedik bir haberdi ve biraz şok oldum. Hamileliğim daha farklı mı geçecek? Nasıl üstesinden geleceğim?

3dk oku

View details Hamileliğin Altıncı Ayı
Makale
Anne Karnı

Hamileliğin Altıncı Ayı

En son 24 veya 28 hafta önce adet oldum ve hamileliğim 22 ile 26 hafta arasında. Tam formumdayım. Bebeğim de öyle! Her şeyimiz ortak!

2dk oku

View details Hamilelikte Endişe
Makale
hamilelikte endişe

Hamilelikte Endişe

Eveet, artık kesinleşti - hamileyim! Çok heyecanlıyım ama daha şimdiden kendi kendime binlerce soru soruyorum. Başarabilecek miyim? İyi bir anne olabilecek miyim?

2dk oku

View details Hamileliğin Beşinci Ayı
Makale
Hamilelik

Hamileliğin Beşinci Ayı

En son 20 veya 23 hafta önce adet oldum ve hamileliğim 18 ile 21 hafta arasında. Bebeğime rengarenk çiçekli elbiseler mi yoksa güzel pantolonlar mı alacağımı bu ay nihayet öğreneceğim!

3dk oku

View details Bebek Emzirmeye Nasıl Hazırlanmalı?
Makale
Bebek Emzirmeye Nasıl Hazırlanmalı

Bebek Emzirmeye Nasıl Hazırlanmalı?

Doğuma az kaldı. Kendime bazı sorular soruyorum: baş edebilecek miyim, sütüm yeterli olacak mı, vb. Neyseki bu konuda tek başıma değilim!

2dk oku

View details Hamileliğin Üçüncü Ayı
Makale
Anne Karnı

Hamileliğin Üçüncü Ayı

En son 11 veya 15 hafta önce adet oldum ve hamileliğim 9 ile 13 hafta arasında. Artık birinci trimesterin ve genel olarak bulantının sonu geldi.

2dk oku

View details Hamileliğin İlk Ayı
Makale
Anne Karnı

Hamileliğin İlk Ayı

En son 2 veya 6 hafta önce adet oldum ve hamileliğim 0 ile 4 hafta arasında. Hamile olduğumu daha yeni öğrendim! Çok heyecan verici bir durum... İnanmakta güçlük çekiyorum.

2dk oku

View details Babanın Doğumhaneye Girmesi
Makale
Babanın Doğumhaneye Girmesi

Babanın Doğumhaneye Girmesi

Doğum, yalnızca bizim için değil, müstakbel baba için de bir testtir! Doğumhanede bebeklerinin doğumuna tanıklık edenler için gerçek bir maratondur.

2dk oku

İlk 1000 Gün Kulübüne Katılın

  İlk 1000 Gün Kulübüne Katılın

Annelik, ömür boyu süren bir yolculuktur

Beslenme Kılavuzu

Beslenme Kılavuzu

Beslenme hakkında bilgi edinin

Uygulamalar

Uygulamalar

Özel pratik uygulamaları deneyin

Yardım Alın

Yardım Alın

Her zaman ihtiyacınız olan yardım ve cevapları alın